ΤΟΠΙΚΑ

Κενά και απεργία με το …καλημέρα στα δημοτικά σχολεία

κενά-και-απεργία-με-το-καλημέρα-στα-δη-781565

Κενά, λιγότερες θέσεις εργασίας, αλλαγές στη λειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων και απεργιακές κινητοποιήσεις με το «καλημέρα»: έτσι ξεκινά η σχολική χρονιά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Μαγνησίας με την εκπαιδευτική οικογένεια να μιλά για συρρίκνωση και υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του υπηρεσιακού συμβουλίου Μαγνησίας για την τοποθέτηση των αναπληρωτών που προσλήφθηκαν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αποστόλη Μούσιο, προκύπτουν τα εξής κενά: 13 ειδικής αγωγής, 10 θεατρικής αγωγής και εικαστικών, 5 πληροφορικής και δύο γερμανικών. Αγνωστος είναι ο αριθμός των κενών θέσεων εκπαιδευτικών που θα απαιτηθούν για παράλληλες στηρίξεις.

«Στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία δεν υπάρχουν κενά γιατί καλύφθηκαν εκ των έσω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μούσιος. Οπως ανέφερε με την κατάργηση των σχολείων ενιαίου αναμορφωμένου προγράμματος , περίσσεψαν εκπαιδευτικοί που τοποθετήθηκαν στις σχολικές αίθουσες. Τα κενά καλύφθηκαν ίσα – ίσα. Δεν υπάρχει όμως κανένας εκπαιδευτικός στη διάθεση. «Αν προκύψει κάποια ασθένεια, δεν έχουμε ούτε έναν εκπαιδευτικό στη διάθεση για να καλυφθεί το κενό», υπογράμμισε ο κ. Μούσιος.

Ο ίδιος μίλησε για συρρίκνωση του δημοσίου σχολείου και απώλεια θέσεων εργασίας για εκπαιδευτικούς.

Μάλιστα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι εκπαιδευτικοί ετοιμάζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οπως ανέφερε ο κ. Μούσιος, στην 85η γενική συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, οι εκπαιδευτικοί είχαν αποφασίσει απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου. Αίτημα να μην ισχύσουν οι αλλαγές στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο που συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται.

Μάλιστα, οι δάσκαλοι προσπαθούν να συστήσουν ενιαίο μέτωπο με τους καθηγητές, με το «καλημέρα» της σχολικής χρονιάς. Από τη συμμετοχή στην πρώτη για το νέο σχολικό έτος απεργιακή κινητοποίηση θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω αγωνιστική πορεία της εκπαιδευτικής οικογένειας.

Στη Δευτεροβάθμια

Οι μόλις τρεις προσλήψεις που ανακοινώθηκαν χθες από το Υπουργείο Παιδείας για τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, θα βρει γυμνάσια και λύκεια του νομού με δεκάδες κενά ιδίως στην ειδική αγωγή και στα τμήματα ένταξης.

Τα κενά που καλύπτονται είναι ελάχιστα και εξακολουθούν να παραμένουν άδειες θέσεις λίγες ώρες πριν το πρώτο κουδούνι στη γενική αγωγή, περίπου 10 στον αριθμό.

Στην ειδική αγωγή όμως και στα τμήματα ένταξης, ο αριθμός των κενών είναι πολλαπλάσιος, περίπου 80 και αναμένεται να καλυφθεί από τη β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου