ΤΟΠΙΚΑ

Σε αναμονή 26 προσφυγόπουλα στο κέντρο φιλοξενίας στο Μόζας

σε-αναμονή-26-προσφυγόπουλα-στο-κέντρο-φ-781768

Στο σκοτάδι παραμένει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας αναφορικά με την υποδοχή των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στο κέντρο φιλοξενίας του Μόζα από τα τοπικά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων δεν έλυσε πρακτικά ζητήματα για τη διαχείριση του συγκεκριμένου μαθητικού δυναμικού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο διευθυντής πρωτοβάθμιας, Γιώργος Πολύζος βρίσκεται σε αναμονή διευκρινίσεων από το υπουργείο Παιδείας κι ενώ το πρώτο σχολικό κουδούνι ετοιμάζεται να χτυπήσει. Η εγκύκλιος πάντως του υπουργείου, κατάφερε να δημιουργήσει αίσθηση στις τάξεις των εκπαιδευτικών που ζητούν να μην υπάρξει εμπλοκή των ΜΚΟ στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο κ. Πολύζος, στις εγκαταστάσεις του Μόζα φιλοξενούνται σήμερα 26 παιδιά. Από αυτά τα 10 θα πρέπει να παρακολουθήσουν μαθήματα στην προσχολική εκπαίδευση και τα 16 στα δημοτικά σχολεία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου, για τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 7 ετών θα ιδρυθούν παραρτήματα νηπιαγωγείων εντός των κέντρων φιλοξενίας, ενώ τα παιδιά ηλικίας 7 έως 15 ετών θα ενταχθούν σε τάξεις υποδοχής των γειτονικών δημόσιων σχολείων, προκειμένου να μάθουν να μιλούν ελληνικά. Τα μαθήματα θα γίνονται από τις 2 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα και θα αφορούν στην εντατική εκμάθηση της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, μαθηματικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ωστόσο ο κ. Πολύζος ζήτησε διευκρινίσεις από το Υπουργείο Παιδείας και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι θα βγει διευκρινιστική εγκύκλιος. «Υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν διευκρινιστεί. Προς το παρόν περιμένουμε. Θα δούμε πώς θα κινηθούμε. Πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά και οι οικογένειές τους θέλουν να παρακολουθήσουν μαθήματα», ανέφερε ο κ. Πολύζος.

Σημείο πάντως της εγκυκλίου που αναφέρεται στη δραστηριοποίηση ΜΚΟ προκαλεί αντιδράσεις στην εκπαιδευτική οικογένεια.

«Η παροχή τυπικής εκπαίδευσης είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας. Οι διεθνείς οργανώσεις και οι ΜΚΟ μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της εκπαίδευσης σε ώρες και μέρες που δεν θα συμπίπτουν με το ωρολόγιο πρόγραμμα των νηπιαγωγείων και των τάξεων υποδοχής, αφού λάβουν σχετική πιστοποίηση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχέδιο του Υπουργείου. «Οι πρόσφυγες μαθητές θα πρέπει να ενταχθούν στα δημόσια σχολεία και σε τμήματα ένταξης τα οποία θα πρέπει να στελεχωθούν από μόνιμο εκπαιδευτικό δυναμικό. Οι ΜΚΟ με τις οποίες συνδιαλέγεται το Υπουργείο δεν έχουν θέση στη δημόσια εκπαίδευση», σχολίασε ο κ. Μούσιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου