ΤΟΠΙΚΑ

Νεκροταφείο ακινήτων η χώρα

νεκροταφείο-ακινήτων-η-χώρα-782391

«Εισπρακτικό μέτρο, νομικά εσφαλμένο, με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις» χαρακτηρίζεται ο Νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, ο οποίος θεσπίζει την υποχρέωση επισύναψης στα συμβόλαια αποδοχής κληρονομιάς τοπογραφικό διάγραμμα βεβαίωσης μηχανικού περί μη αυθαιρεσίες για κάθε ακίνητο, αλλά και περιοδικό επανέλεγχο των ακινήτων.

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις επίμαχες διατάξεις τόσο του προαναφερόμενου Νόμου όπως και την επισύναψη σε κάθε μεταβιβαστικό συμβόλαιο του πιστοποιητικού του οικείου ΟΤΑ μη οφειλής ΤΑΠ και τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη διαβούλευση στον ιστότοπο www.opengov.gr και να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους.

Με όλα αυτά ο Σύλλογος επισημαίνει ότι καταδεικνύεται ότι οι υποσχέσεις καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και επιτάχυνσης των συναλλαγών αποτελούν κενές υποσχέσεις, ενώ στην πραγματικότητα οι συναλλαγές επί ακινήτων εξελίσσονται σε Γολγοθά.

Γίνεται επίσης φανερό, τονίζει, ότι «δεν θα είναι πλέον εφικτό στους Eλληνες πολίτες να κατέχουν ακίνητη περιουσία, εφόσον το κόστος απόκτησης και κυρίως διατήρησης και αξιοποίησης αυτής θα είναι μεγαλύτερο της αξίας της ίδιας της ακίνητης περιουσίας. Κανείς δε θα θέλει να κατέχει ακίνητα και δε θα υπάρχει Eλληνας πολίτης που να ενδιαφέρεται να τα αγοράσει.

Τέλος οι διατάξεις αυτές προστιθέμενες στις ήδη ισχύουσες δεν παρεμποδίζουν απλώς τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών πράξεων, αλλά εξοργίζουν τους πολίτες, μεταβάλλουν τους συμβολαιογράφους σε συλλέκτες άπειρων εγγράφων και κινδυνεύουν να μετατρέψουν τη χώρα σε απέραντο «νεκροταφείο ακινήτων», όπου τίποτε δεν θα πωλείται, ούτε θα κληρονομείται» προσθέτει.

Συγκεκριμένα για το πιστοποιητικό περί μη αυθαιρεσίας για κάθε ακίνητο, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος εξηγεί ότι τα ακίνητα κληρονομούνται ως έχουν την ημέρα θανάτου, συνεπώς και τα τυχόν αυθαίρετα οικοδομήματα, σύμφωνα δε με τη με αριθμό 633/1997 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «τα αυθαίρετα κτίσματα που ανεγέρθηκαν μετά την 31-01-1983 μεταβιβάζονται με κληρονομική διαδοχή».

«Αυτό ήταν σεβαστό και τηρούνταν μέχρι σήμερα τόσο από το νομοθέτη όσο και από τη Δημόσια Διοίκηση, μπροστά όμως στο κίνητρο είσπραξης κάποιων ευρώ απεμπολείται η νομιμότητα», προσθέτει.

Για την ηλεκτρονική ταυτότητα, κτηρίου που επιβαρύνει το κάθε ακίνητο με περιοδικό επανέλεγχο, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι αυτή συνεπάγεται εφ’ όρου ζωής αφαίμαξη των ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αμελήσει να προβεί στη δαπανηρή διαδικασία της ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου (που ουσιαστικά θα πρόκειται για μια γραφειοκρατική και όχι ηλεκτρονική διαδικασία) ή δε θα το κάνει για οικονομικούς λόγους μια και δε θα δύναται να πληρώσει το χιλιοπληρωμένο ήδη και νόμιμα υφιστάμενο ακίνητό του, αυτό θα θεωρείται αυθαίρετο με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Σχετικά με το πιστοποιητικό του οικείου ΟΤΑ περί μη οφειλής ΤΑΠ τέλος υπενθυμίζει ότι το πιστοποιητικό αυτό καταργήθηκε το 1993 καθώς ταλαιπωρούσε τους συναλλασσόμενους πολίτες, με περιττή γραφειοκρατία. «Σήμερα επιχειρείται η επαναφορά του με το πρόσχημα της ενίσχυσης των οικονομικών των ΟΤΑ. Λόγω της μεγάλης πτώσης των μεταβιβάσεων το ποσοστό των ιδιοκτητών που θα καταβάλλει το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) σε σχέση με το σύνολο των ιδιοκτητών είναι μικρό κι επομένως ο σκοπός της διάταξης καθίσταται ατελέσφορος κι αναποτελεσματικός, η ταλαιπωρία όμως των πολιτών είναι βέβαιη», προσθέτει μεταξύ άλλων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου