ΤΟΠΙΚΑ

Οχημα και επιπλέον προσωπικό στην υπηρεσία κατ’ οίκον νοσηλεία

οχημα-και-επιπλέον-προσωπικό-στην-υπη-789120

Στην περαιτέρω ανάπτυξη της εξωστρέφειας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, το οποίο έχει να επιδείξει ένα πλούσιο έργο, το οποίο δεν είναι γνωστό σε πολλούς, στοχεύει η Διοίκηση του Αχιλλοπούλειου. Σε αυτήν την κατεύθυνση η Υπηρεσία Κατ’ οίκον Νοσηλείας θα ενισχυθεί με επιπλέον όχημα και προσωπικό γιατί οι ανάγκες στο θεραπευτικό της έργο και στην κοινωνική της προσφορά είναι πλέον αρκετές. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν περισσότερες ειδικές εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση αίματος, ομιλίες στις τάξεις του λυκείου επί θεμάτων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και αντισύλληψης και μεταξύ άλλων συναντήσεις με νέους του προγράμματος ΚΕΘΕΑ.

Τα παραπάνω ανακοινώνει μεταξύ άλλων ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείο Βόλου, Ματθαίος Δραμητινός, σε άρθρο του που ανάρτησε στο facebook. Το 2016 όπως εξηγεί, το κέντρο οικογενειακού προγραμματισμού, εξυπηρέτησε 187 ασθενείς και διενήργησε 2.221 παρεμβάσεις, ανακουφίζοντας συνανθρώπους με χρόνια προβλήματα υγείας χωρίς την ταλαιπωρία να έρχονται στο νοσοκομείο. Το Τμήμα Αιμοδοσίας, αντίστοιχα, το οποίο είναι από τα λίγα πανελλαδικά που είναι αυτάρκες σε αίμα, διέθεσε στο Νοσοκομείο 5.140 μονάδες αίματος, Τη νέα χρονιά οι δράσεις ενίσχυσης της εξωστρέφειας θα συνεχιστούν.

Κάποιες δράσεις που γίνονται αποκλειστικά στους χώρους του νοσοκομείου προάγουν την εξωστρέφεια που οφείλει αυτό να έχει μέσα στην κοινωνία και αυτές έχουν να κάνουν με την πρόληψη και την αποθεραπεία, ενημερώνει ο Διοικητής.

«Λίγοι γνωρίζουν ότι το νοσοκομείο μας είναι απόλυτα αυτάρκες σε αίμα, χάριν στην εξαιρετικά δραστήρια αιμοδοσία του. Το τμήμα αιμοδοσίας διενεργεί 10.000 αιμοληψίες κάθε χρόνο, η κινητή μονάδα του σε συνεργασία με συλλόγους, εκκλησία, τοπική αυτοδιοίκηση, έκανε το 2015 εκατό εξορμήσεις σε πόλεις, χωριά και νησιά του νομού μας, συλλέγοντας 1.950 μονάδες αίματος, καλλιεργώντας ταυτόχρονα το κλίμα εθελοντισμού, το οποίο πρέπει να μεταδώσουμε στη νέα γενιά. Για φέτος σχεδιάζουμε ειδικές εκδηλώσεις με ομιλίες και συλλογή αίματος στα λύκεια όλου του νομού. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το τμήμα αιμοδοσίας διατέθηκαν για το 2015, στο νοσοκομείο 5.140 μονάδες, στη μονάδα μεσογειακής αναιμίας 2.324 μονάδες, σε άλλα νοσοκομεία 1.298 μονάδες και σε ιδιωτικές κλινικές 524 μονάδες αίματος» προσθέτει.

Το Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού

Ενα εξίσου δραστήριο τμήμα του Νοσοκομείου είναι και το κέντρο οικογενειακού προγραμματισμού. «Γίνονται ενημερώσεις, σε συνεργασία με το υπουργείο παιδείας στην 3η γυμνασίου και στις τάξεις του λυκείου επί θεμάτων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και αντισύλληψης. Το 2015 – 16 σε 9 γυμνάσια, 10 λύκεια και το ΤΕΕ ειδικής αγωγής. Ενημέρωση σε σχολεία της περιφέρειας και των νησιών» επισημαίνει ο ίδιος, ενώ προσθέτει ότι παράλληλα σε συνεργασία με το ΚΕΚΠΑ εκπονείται ειδικό πρόγραμμα για τους Ρομά, σε συνεργασία με το ίδρυμα αγωγής ανηλίκων με 5 ενημερωτικές συναντήσεις και διαγνωστικές αιμοληψίες. Παράλληλα σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ γίνονται 33 συναντήσεις με νέους του προγράμματος με ειδικές εξετάσεις. Με στόχο να διατηρηθούν όλες αυτές οι δράσεις προγραμματίζονται άμεσα από το τμήμα μαθήματα μητρικού θηλασμού και ανώδυνου τοκετού εκδηλώσεις.

Αποθεραπεία – αποκατάσταση

Στον τομέα της αποθεραπείας και αποκατάστασης η υπηρεσία κατ’ οίκον νοσηλείας έχει να επιδείξει πλούσια δραστηριότητα. Προχωρώντας σε απολογισμό δράσης ο κ. Δραμητινός λέει ότι «στο πρώτο εξάμηνο του 2016 εξυπηρετήθηκαν συνολικά 187 ασθενείς, διενεργήθηκαν 2.221 παρεμβάσεις, ενώ διανύθηκαν 4.811 χιλιόμετρα, ανακουφίζοντας συνανθρώπους μας με χρόνια προβλήματα υγείας χωρίς την ταλαιπωρία να έρχονται στο νοσοκομείο για ειδικές ιατρικές πράξεις αλλά και για αιματολογικές εξετάσεις».

Η ΥΚΟΝ επειδή επιτελεί παράλληλα με το θεραπευτικό της έργο και κοινωνική προσφορά σε κατάκοιτους και χρόνιους ασθενείς θα ενισχυθεί με επιπλέον όχημα και προσωπικό γιατί οι ανάγκες και σε αυτόν τον χώρο είναι πλέον αρκετές, ανακοινώνει ο κ. Δραμητινός.

Συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο

Στον τομέα των εξωστρεφών δράσεων του νοσοκομείου πρέπει να προστεθεί και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που ετοιμάζει το Νοσοκομείο σε συνεργασία με τον Ιατρικό σύλλογο για μια σειρά εκπαιδευτικών μαθημάτων για το κοινό επί ειδικών χρόνιων νοσημάτων, όπως καρδιοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης και άλλα. Ταυτόχρονα για το φθινόπωρο προγραμματίζεται η δημιουργία ειδικής ομάδας διάσωσης του νοσοκομείου με εθελοντές για την εκπαίδευση αλλά και την αγωγή του πληθυσμού σε πρώτες βοήθειες και δράσεις σε πιθανές μαζικές καταστροφές.

Βασικός πυλώνας της δευτεροβάθμιας

Ο κ. Δραμητινός λέει ότι «ένα νομαρχιακό νοσηλευτικό ίδρυμα, οφείλει να είναι ο βασικός πυλώνας της δευτεροβάθμιας υγείας του νομού. Ολη μας η αγωνία και δράση είναι να ανταποκρίνεται με επιστημονική επάρκεια, αξιοπρέπεια αλλά και ουμανισμό, στον λόγο ύπαρξης του, την υγεία των πολιτών, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ουσιαστικό ρόλο, στις προκλήσεις των καιρών, αλλά και στις τοπικές υγειονομικές ιδιαιτερότητες της περιοχής του».

Στην περιοχή μας, προσθέτει, ορεινό Πήλιο, Σποράδες, διπλασιασμός πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες, υποστελεχωμένη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη, υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και μεταναστών, ο ρόλος του Αχιλλοπούλειου είναι κομβικός αλλά και επιτελικός ώστε να παρέχει κάλυψη σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας αλλά συχνά πυκνά και τριτοβάθμιας φροντίδας» συμπληρώνει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου