ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτικο προϊόν με δύο χρυσά αστέρια

βολιώτικο-προϊόν-με-δύο-χρυσά-αστέρια-789280

Με το «iTQi Βραβείο Ανώτερης Γεύσης 2016», λαμβάνοντας δύο χρυσά αστέρια, βραβεύτηκε ένα τοπικό προϊόν, το «Κασέρι ΠΟΠ Καρακάνας», στον πρόσφατο διαγωνισμό που διεξήχθη στις Βρυξέλλες από τον Διεθνή Οργανισμό Γεύσης & Ποιότητας (International Taste & Quality Institute, iTQi).

Το διεθνές βραβείο είναι η μόνη σφραγίδα ποιότητας στη γεύση η οποία δίνεται από διαμορφωτές γνώμης, οι οποίοι είναι βραβευμένοι με Michelen, Σεφ & Γευσιγνώστες από 17 διαφορετικές χώρες, μέλη μεγάλου κύρους οργανισμών εστίασης στην Ευρώπη.

Στα έξι διαφορετικά κριτήρια της επιτροπής το «Κασέρι ΠΟΠ Καρακάνας» συγκέντρωσε βαθμολογία πάνω από 80% σε όλα.

«Η επιμονή μας στην ποιότητα όλα αυτά τα χρόνια επιβραβεύεται πλέον και από έναν από τους πιο έγκριτους Διεθνείς Οργανισμούς», αναφέρει ο Τυροκόμος – Τεχνολόγος Τροφίμων Παναγιώτης Καρακάνας.

Μια αξιολόγηση με αστέρια

Παρόμοια και με τον οδηγό Michelin της γαστρονομίας, το iTQi δεν διοργανώνει ένα διαγωνισμό αλλά επιβραβεύει προϊόντα με βάση τα δικά τους χαρακτηριστικά. Μόνο τα προϊόντα τα οποία λαμβάνουν ποσοστό βαθμολογίας πάνω από 70% θα απονεμηθούν με το «Βραβείο Ανώτερης Γεύσης» ενός, δύο ή τριών αστεριών.

1 χρυσό αστέρι: γενική βαθμολογία από 70% έως 80%: πολύ καλή γεύση.

2 χρυσά αστέρια: γενική βαθμολογία από 80% έως 90%: αξιοσημείωτη γεύση.

3 χρυσά αστέρια: γενική βαθμολογία πάνω από 90%: εξαιρετική γεύση.

Μια αισθητηριακή ανάλυση

Κατά την διάρκεια των δοκιμών, κάθε προϊόν υπόκειται σε μια γευσιγνωσία στα «τυφλά», σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες οργανοληπτικής ανάλυσης.

Από τους δοκιμαστές ζητείται να αξιολογήσουν τα προϊόντα σαν τα είχαν οι ίδιοι στο δικό τους σπίτι και όχι σύμφωνα με τα στάνταρ των εστιατορίων τους.

Κάθε αξιολογούμενο προϊόν ελέγχεται μέσα στο πλαίσιο μιας αισθητηριακής ανάλυσης, όπου κάθε μέλος της Επιτροπής λαμβάνει υπόψη του κριτήρια όπως η οσμή, όψη, γεύση, επίγευση, υφή κλπ. Οι κριτές επίσης καταγράφουν τα σχόλιά τους και -αν χρειαστεί- κάνουν προτάσεις για βελτιώσεις.

Μετά το τέλος των συνεδριών γευσιγνωσίας, το iTQi προετοιμάζει ένα αναλυτικό γράφημα των διαφόρων επιμέρους βαθμολογιών, συνοψίζει τα σχόλια και τις προτάσεις των κριτών και τα κάνει διαθέσιμα στις συμμετέχουσες εταιρίες. Αυτή η πληροφορία είναι ιδιαίτερα πολύτιμη στους παραγωγούς, καθώς τους βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα την γνώμη της Κριτικής Επιτροπής αλλά και να εντοπίσουν ενδεχόμενες περιοχές βελτίωσης για τα προϊόντα τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου