ΤΟΠΙΚΑ

Μέτρα πρόληψης για μετάδοση ελονοσίας σε χώρους εργασίας

μέτρα-πρόληψης-για-μετάδοση-ελονοσία-789989

Αμεσους ελέγχους σε επιχειρήσεις και χώρους εργασίας όπου είναι πιθανόν να υπάρχουν εστίες μόλυνσης από κουνούπια καλούνται να πραγματοποιήσουν για λόγους πρόληψης μετάδοσης της ελονοσίας μετά τα αυξημένα εισαγόμενα κρούσματα στην Ελλάδα οι επιθεωρητές Σώματος Επιθεώρησης Μαγνησίας, όπως και όλων των περιφερειακών Υπηρεσιών, από το Γενικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ.

Με εγκύκλιο ζητείται από τους επιθεωρητές να προχωρήσουν σε ενημέρωση των εργοδοτών σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας των εργαζομένων για τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν για την προστασία τους. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στις «επηρεαζόμενες περιοχές».

Ενδεικτικές κατηγορίες εργαζόμενων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης είναι: αγρότες, γεωπόνοι, οικοδόμοι, ελαιοχρωματιστές, κηπουροί, δασολόγοι, φύλακες, εργαζόμενοι στην αποκομιδή σκουπιδιών και σε βιολογικούς καθαρισμούς, εργαζόμενοι σε πτηνοτροφεία και φάρμες και γενικά εργαζόμενοι οι οποίοι είναι συνήθως έξω όλη τη νύχτα, όπως είναι οι φύλακες, κ.α.

Συστάσεις και οδηγίες προς τους εργοδότες

Αναλυτικά οι οδηγίες προβλέπουν: 1. Ολοκληρωμένη και συστηματική ενημέρωση προς χους εργαζομένους σχετικά με τις πιθανές πηγές έκθεσης, τον τρόπο μετάδοσης και μόλυνσης από το πλασμώδιο, τις ώρες που τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια, τα συμπτώματα της μόλυνσης κ.λ.π. 2. Εφόσον παρέχονται στους εργαζομένους στολές, να περιλαμβάνονται πουκάμισα με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια ως επιλογές. Διαφορετικά να προτρέπονται οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους να φορούν πουκάμισα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια και κάλτσες. 3. Παροχή εντομοαπωθητικών και ενημέρωση για τη χρήση τους. 4. Λήψη μέτρων για τη μείωση της έκθεσης των εργαζομένων στα κουνούπια:

Επιπλέον μέτρα

Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την εξάλειψη των πηγών στάσιμου νερού σε εξωτερικούς χώρους εργασίας, όσο είναι δυνατό, ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών.

Οπως τονίζει, χρειάζεται άδειασμα των δοχείων με λιμνάζοντα ύδατα κάθε 4 έως 5 ημέρες, καθώς και αναποδογύρισμα, κάλυψη, ή αποθήκευση δοχείων όπως καλύμματα, κουβάδες, βαρέλια, καροτσάκια, κ.λ.π. που ενδέχεται να λιμνάζουν νερά. Διάνοιξη οπών αποστράγγισης σε δοχεία τα οποία συλλέγουν νερό και δεν μπορούν να αδειάσουν.

Ακόμη, απαιτείται καθάρισμα των υδρορροών βροχής και αφαίρεση υπολειμμάτων (φύλλα, κλαδιά, σκουπίδια) από χαντάκια και φρεάτια, αποφυγή εργασίας, εάν είναι εφικτό, σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες που τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια (πιο συχνά από το σούρουπο έως το ξημέρωμα).

Συστάσεις προς τους εργαζομένους

Τα μέτρα πρόληψης προβλέπουν χρήση προστατευτικού ρουχισμού, όπως πουκάμισα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια και κάλτσες, εντομοαπωθητικών, με ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή εφαρμογής της αντλίας ή των προϊόντων αεροζόλ απευθείας στο πρόσωπο.

Μάλιστα, αντ’ αυτού προτείνεται ψεκασμός των προϊόντων πάνω στα χέρια και προσεκτική επάλειψη στο πρόσωπο, αποφεύγοντας τα μάτια και το στόμα. Σε κάθε περίπτωση να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες της ετικέτας.

Ακόμη συνιστάται αποφυγή εφαρμογής των εντομοαπωθητικών στο δέρμα που καλύπτεται από ρούχα, αλλά ψεκασμός των ενδυμάτων με εντομοαπωθητικά προϊόντα, καθώς τα κουνούπια μπορούν να διεισδύσουν τα λεπτά ρούχα, ανανέωση του εντομοαπωθητικού όταν απαιτείται, πλύσιμο του δέρματος με σαπούνι και νερό μετά το πέρας της εργασίας, πλύσιμο των ρούχων που έχουν ψεκαστεί με εντομοαπωθητικά πριν χρησιμοποιηθούν ξανά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου