ΤΟΠΙΚΑ

Κόλλησε το πρόγραμμα «Ψυχαργώς»

κόλλησε-το-πρόγραμμα-ψυχαργώς-505347

Το πρόγραμμα με την κωδική ονομασία «Ψυχαργώς», με έμφαση την κοινωνική ένταξη και επανένταξη, καθώς και την είσοδο στον εργασιακό χώρο των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, είδε… κόκκινη κάρτα από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Το «Ψυχαργώς» κόλλησε εξαιτίας των πρόχειρων σχεδιασμών και κυρίως του ότι δεν προωθήθηκε συνδυαστικά με το έργο ανακατασκευής της παλαιάς πτέρυγας και τη μετεγκατάσταση της Β’ Παθολογικής Κλινικής. Πλέον ξεκινά αγώνας ταχύτητας, ώστε να προλάβει το τρένο του ΕΣΠΑ, με διαδικασίες που θα παρακάμπτουν τα λάθη του παρελθόντος και προϋπολογισμούς που θα αναπροσαρμοστούν.
Η παλαιά πτέρυγα του Νοσοκομείου που παραμένει σε στασιμότητα, το πρόγραμμα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και το νέο κτήριο για το Κέντρο Υγείας Σκιάθου απασχόλησαν χθεσινή σύσκεψη στη Νομαρχία μεταξύ του νομάρχη Απ. Παπατόλια, του αντινομάρχη Πρόνοιας Λεων. Αναστασίου, του διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Π. Τομάρα και τον διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΠΑΝΟΜ Ι. Φωτάκη.
Για την ανακατασκευή της παλαιάς πτέρυγας του Νοσοκομείου Βόλου και τη μεταστέγαση της Β’ Παθολογικής Κλινικής μελετητική ωριμότητα δεν υπάρχει, ανέφερε μετά το τέλος της σύσκεψης ο Απ. Παπατόλιας.

Η επικαιροποίηση της μελέτης του «Ψυχαργώς» θα γίνει σε συνδυασμό με την επικαιροποίηση της μελέτης ανακατασκευής του τμήματος της παλιάς πτέρυγας για τη στέγαση του προγράμματος, σε αντίθεση με την τακτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα να αντιμετωπίζονται ως δύο διαφορετικά μελετητικά αντικείμενα, χωρίς κοινή αντιμετώπιση.

Το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» απεντάχθηκε από το 3ο ΚΠΣ, καθώς δεν ήταν καλά σχεδιασμένο, ανέφερε ο κ. Φωτάκης. Το έργο προϋπέθετε τη μεταφορά της Παθολογικής Κλινικής από την παλαιά πτέρυγα του Αχιλλοπούλειου. Καρκινοβάτησε και δεν πρόλαβε την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο. Πάντως σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της ΔΕΠΑΝΟΜ συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες του ΕΣΠΑ στο ΠΕΠ Θεσσαλίας.

«Εργαζόμαστε, ώστε να μη γίνουν τα λάθη του παρελθόντος και να σχεδιαστεί συνολικά μαζί με το έργο της Β’ Παθολογικής Κλινικής, το οποίο θα ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ», δήλωσε ο κ. Φωτάκης και παραδέχθηκε ότι το ζήτημα δεν είχε προσεγγιστεί μέχρι σήμερα σωστά.

Η ΔΕΠΑΝΟΜ είχε προχωρήσει την ένταξη του «Ψυχαργώς» στο 3ο ΚΠΣ, όμως κανένας, όπως είπε, δεν φρόντισε για το παράλληλο έργο της μετεγκατάστασης της Β’ Παθολογικής Κλινικής.

«Στέλνουμε μήνυμα ότι ξεκινάμε μια συντονισμένη προσπάθεια όλοι οι επιμέρους εμπλεκόμενοι φορείς. Είμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια για να έρθουν με τους σωστούς προϋπολογισμούς τα έργα», δήλωσε ο κ. Φωτάκης.

Για το νέο κτήριο που αναμένει δεκαετίες το Κέντρο Υγείας Σκιάθου, η ΔΕΠΑΝΟΜ διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της για το μελετητικό μέρος.

Όμως εμπλοκή δημιουργεί το ιδιοκτησιακό και πολεοδομικό ζήτημα. Στην έκταση όπου σχεδιάζεται να ανεγερθεί η αρχική χρήση γης ήταν για θέσεις στάθμευσης. Εάν με βάση το χωροταξικό ισοζύγιο δεν προβλεφθούν νέοι χώροι στάθμευσης, η χρήση γης του οικοπέδου δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

Την πολιτική βούληση για το «Ψυχαργώς» και το Κέντρο Υγείας Σκιάθου δήλωσε ο διοικητής της ΥΠΕ. Ο κ. Τομάρας ανέφερε ότι «έχουμε ενδιαφέρον για τη Μαγνησία και το Βόλο και εργαζόμαστε μεθοδικά για να προωθήσουμε όλα τα θέματα στον τομέα υγείας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου