ΤΟΠΙΚΑ

Υποτονική η κίνηση του τριημέρου στα νησιά

υποτονική-η-κίνηση-του-τριημέρου-στα-ν-442453

Υποτονική χαρακτηρίζεται, σε γενικές γραμμές, η κίνηση του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος για τα νησιά των Βορείων Σποράδων, σε ό,τι αφορά στον αριθμό των ημεδαπών φίλων των «αποδράσεων». Σύμφωνα με τους ξενοδόχους των νησιών δεν είναι συγκρίσιμα μεγέθη η περσινή και η φετινή τουριστική κίνηση που σημειώθηκε στην διάρκεια του Αγίου Πνεύματος, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν το παραπάνω αποτέλεσμα είναι κατά τους ειδικούς η οικονομική κρίση, οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ο άστατος καιρός, που αποδείχτηκε μάλλον καθοριστικός, δεδομένου ότι ανέτρεψε τα σχέδια αρκετών φίλων των νησιών. Οι ξενοδόχοι της Σκιάθου, καθώς και των άλλων νησιών, διατηρούν, πάντως, την αισιοδοξία τους ενόψει καλοκαιριού, υιοθετώντας παράλληλα εκπτωτική πολιτική στις τιμές των καταλυμάτων, προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών.
Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ανδρουτσόπουλος, πρόεδρος της μιας εκ των δύο Ενώσεων Ξενοδόχων Σκιάθου «παρότι οι αφίξεις του τριημέρου ήταν καλύτερες σε σχέση με τις προβλέψεις μας, εντούτοις δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση, πεδίο σύγκρισης με τα αντίστοιχα περσινά δεδομένα». Η πλειοψηφία των αφίξεων, σε ότι αφορά τους ημεδαπούς τουρίστες του τριημέρου, ήταν «της τελευταίας στιγμής», ενώ στην πλειονότητά τους, οι ξένοι επισκέπτες υπερτερούν σε αριθμητική δύναμη, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Ο προβληματισμός είναι έντονος λόγω των δεδομένων που συνθέτουν η οικονομική κρίση, ενώ παράλληλο αίτημα είναι η κάλυψη του μεγάλου κενού που υπάρχει από την πλευρά της Θεσσαλονίκης, ελλείψει ακτοπλοϊκής σύνδεσης της συγκεκριμένης περιοχής με τα νησιά των Βορείων Σποράδων.
Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, έχουν πραγματοποιηθεί κατ’ επανάληψη διαβήματα διαμαρτυρίας στο αρμόδιο Υπουργείο. Πρόσφατα μάλιστα, οι δήμαρχοι των τριών νησιών είχαν συνάντηση με τους επικεφαλής της πλοιοκτητρίας εταιρίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή, για το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς, ωστόσο, να βρεθεί ακόμη λύση. «Είναι μεγάλη απώλεια και πλήγμα για όλα τα νησιά, η απουσία ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Θεσσαλονίκη, διότι η Βόρεια Ελλάδα είναι μια περιοχή με πολλούς ένθερμους φίλους των Σποράδων» σχολιάζει στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Βασιλούδης.

Ολοι οι παραπάνω παράγοντες συνέβαλαν εν πολλοίς στην διαμόρφωση της κίνησης του τριημέρου, την οποία χαρακτηρίζει «υποτονική» και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Γιάννης Γιολδάσης, προσθέτοντας ότι «το τριήμερο, δυστυχώς, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα». Οι συνθήκες που διαμορφώνουν τις τρέχουσες εξελίξεις είναι «η οικονομική κρίση, οι ακριβές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και το κενό που υπάρχει στην γραμμή Σποράδων-Θεσσαλονίκης» σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, ο οποίος υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι «είναι νωρίς ακόμη για ασφαλείς προβλέψεις σχετικά με την έκβαση της φετινής τουριστικής περιόδου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου