ΤΟΠΙΚΑ

Καταστροφική φωτιά σε διώροφο στη Μηλίνα άφησε οικογένεια στο δρόμο

καταστροφική-φωτιά-σε-διώροφο-στη-μηλ-795048

Σε μία ώρα όλη τους η ζωή έγινε στάχτη μπροστά στα μάτια τους. Εμειναν χωρίς σπίτι και χωρίς μαγαζί. Μόνα τους υπάρχοντα τα ρούχα που φορούσαν όταν κατάφεραν να γλιτώσουν από τις φλόγες που κατέστρεψαν τα πάντα. Σε διάστημα λιγότερο από ένα μήνα, η Μηλίνα συγκλονίζεται από δεύτερο περιστατικό πυρκαγιάς, που άφησε τριμελή οικογένεια στους πέντε δρόμους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ολη η Μηλίνα σηκώθηκε χθες νωρίς το πρωί στο πόδι, από πυρκαγιά σε διώροφο κτίριο στην είσοδο του χωριού. Από τη φωτιά που ξέσπασε στο διώροφο έμειναν μόνο οι τοίχοι. Κινδύνεψαν μάλιστα και γειτονικοί ξενώνες, όταν οι φλόγες άρχισαν να ξεπηδούν από το εσωτερικό του κτιρίου.

Δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας έδιναν μάχη για το σβήσιμο της φωτιάς, ενώ την ίδια ώρα επαγγελματίες από γειτονικές επιχειρήσεις είχαν βγει με λάστιχα και έριχναν νερό για να σώσουν και τις δικές τους περιουσίες τις οποίες «έγλειψαν» οι φλόγες.

Μέσα σε μία ώρα, μία τριμελής οικογένεια έμεινε χωρίς σπίτι και χωρίς μαγαζί. Το διώροφο στο οποίο έμειναν όρθιοι μόνο οι τοίχοι λειτουργούσε στο ισόγειο ως εστιατόριο και στον πάνω όροφο ήταν το σπίτι της οικογένειας.

Η κοινωνία της Μηλίνας είναι συγκλονισμένη από το δράμα του άτυχου ζευγαριού. Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό σε λιγότερο από ένα μήνα που συγκλονίζει την τοπική κοινωνία. Στις 23 Ιουλίου καταστροφική έκρηξη πιθανότατα από διαρροή προπανίου είχε «σηκώσει στον αέρα» μονοκατοικία στα Κουκουλέικα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 58χρονου ιδιοκτήτη της, που εκείνη την ώρα κοιμόταν.

Ετοίμαζε πρωινά

Το συμβάν σημειώθηκε στις 7:45 χθες το πρωί, στην είσοδο του χωριού, όπου λειτουργεί χρόνια εστιατόριο.

Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, περίμεναν πούλμαν με 40 άτομα χθες το πρωί και σηκώθηκαν από νωρίς για να ετοιμάσουν τα πρωινά των εκδρομέων.

Η γυναίκα μπήκε στην κουζίνα και άρχισε τα τηγανίσματα. Υπάρχουν δύο εκδοχές για το τι συνέβη. Σύμφωνα με την πρώτη, ενώ είχε ανάψει τα τηγάνια, βγήκε έξω για τα καθαρίσει τα τραπέζια, με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά.

Κατά τη δεύτερη εκδοχή, επειδή από τα τηγάνια και τις φριτέζες που λειτουργούσαν όλα μαζί ανέβηκε θερμοκρασία, άρχισε να καπνίζει ο απορροφητήρας.

Το εσωτερικό του διώροφου είναι όλο με ξύλο και δεν άργησε να πάρει φωτιά…

Εδειξε αυτοθυσία

Αμεσα κλήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία. Ο άντρας της οικογένειας, στη θέα του καπνού που έπνιγε το εστιατόριο, με αυτοθυσία μπήκε μέσα για να απομακρύνει από το χώρο φιάλες υγραερίου, προκειμένου να αποτρέψει τυχόν εκρήξεις.

Κατάφερε να βγάλει, όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, μία ή δύο φιάλες και αυτό με κίνδυνο της ζωής του. Η βερμούδα που φορούσε καψαλίστηκε, ενώ ο ίδιος θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να λιποθυμήσει, καθώς από τον καπνό δεν μπορούσες καν να δεις στο εσωτερικό της επιχείρησης.

Δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν επί τόπου με πέντε οχήματα και οκτώ πυροσβέστες. Κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά, αφού είχε καταστρέφει εστιατόριο, αλλά και τον πάνω όροφο που ήταν το νοικοκυριό της οικογένειας.

Η ξύλινη στέγη κατέρρευσε, τα πάντα μετατράπηκαν σε αποκαΐδια. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο, παρά μόνο οι τέσσερις τοίχοι.

Κινδύνευσαν διπλανές επιχειρήσεις

Οι φλόγες κινούνταν απειλητικά και προς γειτονικές επιχειρήσεις. Ακριβώς πίσω από το εστιατόριο υπάρχει ξενώνας που κινδύνευσε.

Οι φλόγες άρχισαν να καίνε λουλούδια του ξενώνα και λίγο έλειψε να πάρει φωτιά το ξύλινο στέγαστρο. Στη Μηλίνα όλα τα σπίτια και επιχειρήσεις είναι παραδοσιακά με ξύλινα στέγαστρα και υπήρχε κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς.

Οι ιδιοκτήτες του ξενώνα άρχισαν να απομακρύνουν τις γλάστρες με τα φυτά και βγήκαν με τα λάστιχα να ρίχνουν νερό για να σώσουν τις περιουσίες τους. Ευτυχώς πρόλαβαν, πριν η φωτιά εξαπλωθεί.

Φιλοξενούμενη σε ξενώνα η οικογένεια

Στη θέα της καταστροφής του διώροφου, η γυναίκα δεν άντεξε. Γείτονες αναφέρουν ότι λιποθυμούσε και ξανα-λιποθυμούσε. Κλήθηκε γιατρός για να της χορηγήσει φάρμακα και να ηρεμήσει. Ο άντρας έδειχνε να μην μπορεί να αντιληφθεί τι είχε συμβεί. Μέσα σε μία ώρα χάθηκε όλο το βιος της οικογένειας: μαγαζί, σπίτι και υπάρχοντα. Σοκαρισμένος κοιτούσε την καταστροφή που συντελούνταν.

Γείτονες έσπευσαν να στηρίξουν το ζευγάρι και να τους προσφέρουν στέγη. Θα φιλοξενηθούν στο ξενώνα πίσω από την επιχείρησή τους που κινδύνευσε να πάρει φωτιά.

«Σπίτι θα βρεθεί. Πώς ξεκινάς πάλι από το μηδέν; Πώς τα πιάνεις από την αρχή; Σε μία ώρα να βλέπεις τη ζωή σου να καταστρέφεται. Είναι τραγικό», έλεγε γειτόνισσα και αυτόπτης μάρτυρας που σοκαρίστηκε από το τραγικό συμβάν.

Δεύτερη τραγωδία

Κανείς στο χωριό δεν μπορούσε να πιστέψει την τραγωδία που χτύπησε για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα την περιοχή. Στις 23 Ιουλίου, καταστροφική έκρηξη είχε σημειωθεί στα Κουκουλέικα, με αποτέλεσμα μια μονοκατοικία να «σηκωθεί στον αέρια» και ο 58χρονος ιδιοκτήτης της να τραυματιστεί σοβαρά όταν εκτοξεύτηκε μαζί με το κρεβάτι του από τον πάνω όροφο του σπιτιού στο δρόμο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου