ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Στην τελική ευθεία το Κτηματολόγιο στο Δήμο Βόλου

στην-τελική-ευθεία-το-κτηματολόγιο-στ-795179

Ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου στους δήμους Βόλου, Αθήνας, Λαμίας και Λιβαδειάς. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το «πράσινο φως» την προηγούμενη εβδομάδα για την υπογραφή των τριών συμβάσεων, βάζοντας έτσι τέλος σε μια υπόθεση που εκκρεμεί… από το 2008. Θα χρειαστούν 3,5 χρόνια για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, μέσα στα οποία οι κάτοχοι ιδιοκτησιών στους τέσσερις δήμους θα κληθούν να ελέγξουν την ακρίβεια των στοιχείων που είχαν καταθέσει προ οκταετίας και να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις.

Οι τέσσερις δήμοι είναι οι τελευταίοι που απέμειναν από τον μεγάλο διαγωνισμό του 2007 για την κτηματογράφηση των αστικών κέντρων της χώρας. Για διάφορους λόγους (και μόνο για εκείνη τη φορά) το έργο είχε χωριστεί σε δύο διακριτά τμήματα: Στην α’ φάση, που περιελάμβανε τη συλλογή των δηλώσεων και τον πρώτο νομικό τους έλεγχο (οι 22 διαγωνισμοί πραγματοποιήθηκαν το 2007, το έργο σταδιακά ολοκληρώθηκε σε όλες τις περιοχές). Και στη β’ φάση, που περιελάμβανε τον λεπτομερή νομικό έλεγχο, την ανάρτηση και οριστικοποίηση των στοιχείων (οι διαγωνισμοί πραγματοποιήθηκαν το 2008).

Δηλώθηκαν χιλιάδες δικαιώματα

Στην α’ φάση των μελετών, στο δήμο Βόλου δηλώθηκαν 177.000 δικαιώματα, αντίστοιχα στο Δήμο Αθηναίων δηλώθηκαν 1.343.000 δικαιώματα, και στο δίδυμο Λαμίας – Λιβαδειάς 184.000 δικαιώματα. Ομως, κατά τον διαγωνισμό για τη β’ φάση κτηματογράφησης, οι συμμετέχοντες προσέφυγαν ο ένας ενάντια στον άλλο και… αλληλο-αποκλείστηκαν. Τον Νοέμβριο του 2014, έπειτα από ενάμισι έτος διαβουλεύσεων, η ΕΚΧΑ Α.Ε. (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση) αποφάσισε να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό. Ακολούθησε δεύτερος πόλεμος ενστάσεων και προσφυγών, οι οποίες καθυστέρησαν κι άλλους μήνες το έργο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι τρεις μελέτες (Αθήνα, Βόλος, Λαμία – Λιβαδειά) έχουν τον ίδιο ανάδοχο, ο οποίος πρόσφερε πολύ μεγάλες εκπτώσεις (άνω του 65%), ποσό που, σύμφωνα με αρκετούς μελετητές ανάλογων έργων, θεωρείται «κάτω του κόστους».

Ετσι, ο ανάδοχος θα αναλάβει την Αθήνα με 5,9 εκατ. ευρώ, έναντι 17,6 εκατ. που ήταν ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού το 2014 (και 24,6 εκατ. ευρώ, που ήταν ο προϋπολογισμός του πρώτου διαγωνισμού, το 2008!). Με 1,5 εκατ. ευρώ τη μελέτη του Βόλου και για τη Λαμία – Λιβαδειά 1,6 εκατ. ευρώ (μαζί 3,1 εκατ. ευρώ), όταν οι δύο μελέτες μαζί είχαν το 2008 προϋπολογισμό 11,4 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της β’ φάσης κτηματογράφησης έχει προθεσμία 38 μηνών. Μέσα στο διάστημα αυτό οι δικαιούχοι θα κληθούν να ελέγξουν ότι τα στοιχεία που έχουν καταθέσει είναι σωστά και, αν δεν είναι (είτε ως προς το ακίνητο, ή τα στοιχεία του ιδιοκτήτη), να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις.

Παραμένουν εκκρεμότητες

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΧΑ παλεύει να κλείσει μέχρι τέλος του έτους τις τελευταίες παλαιές εκκρεμότητες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για την κτηματογράφηση 13 περιαστικών περιοχών και δύο νομών, όλα από διαγωνισμούς του 2011. Παράλληλα, μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένονται οι πρώτες εξελίξεις γύρω από τον μεγάλο διαγωνισμό για την κτηματογράφηση του υπολοίπου 65% της χώρας, που επαναπροκηρύχθηκε φέτος.

Σε πρώτη φάση θα αποφασιστεί ποια μελετητικά γραφεία θα συνεχίσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με τελικό στόχο την ανάθεση των 32 μελετών μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Παράλληλα μέσα στο φθινόπωρο η ΕΚΧΑ θα καταθέσει στις κοινοτικές αρχές τον «φάκελο μεγάλου έργου», για να διεκδικήσει κοινοτική συγχρηματοδότηση στο έργο. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 465,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 83,5 εκατ. επιδιώκεται να προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου