ΤΟΠΙΚΑ

Δεν ανοίγουν οι βρύσες στην Πορταριά

δεν-ανοίγουν-οι-βρύσες-στην-πορταριά-795820

Απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο Βόλου το αίτημα 64 κατοίκων της Πορταριάς για την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να ανοίξουν οι κοινόχρηστες βρύσες που έκλεισαν συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ στο χωριό για την αποφυγή υπερκατανάλωσης και την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η απόφαση εκδόθηκε χθες το πρωί από το Πρωτοδικείο και ήταν απορριπτική ως προς το αίτημα των κατοίκων, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι κατεπείγοντος για να εκδοθεί προσωρινή διαταγή. Η συζήτηση επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι έχει προσδιοριστεί για τις 20 Οκτωβρίου.

Οπως είναι γνωστό, συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ, παρουσία αστυνομίας, προχώρησαν στο κλείσιμο κοινόχρηστων βρυσών στην Πορταριά, στο πλαίσιο ομόφωνης απόφασης του διοικητικού συμβουλίου για σφράγισμα των βρυσών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερκατανάλωση νερού και κατά συνέπεια το πρόβλημα της λειψυδρίας. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, πρόκειται να σφραγιστούν κι άλλες κοινόχρηστες βρύσες στον καλλικρατικό δήμο Βόλου και να μείνουν ανοιχτές μόνο οι απαραίτητες.

Είχε προηγηθεί σφράγισμα βρυσών στην Πορταριά, μετά την ανίχνευση μικροβιακού φορτίου στο πόσιμο νερό. Η ποιότητα του νερού αποκαταστάθηκε μετά την εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος χλωρίωσης και οι βρύσες άνοιξαν ξανά, όχι όμως όλες. Για παράδειγμα στην κεντρική πλατεία Πορταριάς, λειτουργούν δύο από τις τρεις κοινόχρηστες βρύσες κι αυτές για να εξυπηρετούνται τουρίστες, πολίτες που παίρνουν νερό αλλά και για να εξυπηρετηθεί το τουριστικό προϊόν του χωριού που είναι μεταξύ άλλων και το τρεχούμενο νερό από τις παραδοσιακές κρήνες.

Εξήντα τέσσερις κάτοικοι όμως προσέφυγαν στη δικαιοσύνη καταγγέλλοντας τη ΔΕΥΑΜΒ ότι δεν προχωρά σε σωστές δειγματοληψίες για να διαπιστώσει την ποιότητα του πόσιμου νερού, ότι δεν συντηρεί και δεν καθαρίζει τις εγκαταστάσεις ύδρευσης κι ότι αντιθέτως προχωρά σε χλωρίωση του νερού με κίνδυνο για την υγεία τους και σε κλείσιμο βρυσών κάτι που έχει επίπτωση στο ίδιο το περιβάλλον.

Οι δύο πλευρές «συναντήθηκαν» στα δικαστήρια, ωστόσο το Πρωτοδικείο δεν έδωσε εντολή για άνοιγμα των βρυσών.

Ο δήμος Βόλου

Με αφορμή την απόφαση του Πρωτοδικείου, από το γραφείο Τύπου του δήμου Βόλου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Αναμενόμενη, με βάση τη νομιμότητα και την κοινή λογική, ήταν η απόφαση του Πρωτοδικείου Βόλου, με την απόρριψη της αίτησης, από μια ομάδα κατοίκων της Πορταριάς, για έκδοση προσωρινής διαταγής για την αναστολή της απόφασης να σφραγιστεί ένας αριθμός από τις δημόσιες βρύσες της περιοχής, για την αποφυγή υπερκατανάλωσης και του φαινομένου της λειψυδρίας, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως ακόμα μια δικαίωση της Δημοτικής Αρχής και των Νομικών Προσώπων του Δήμου Βόλου, όπως η ΔΕΥΑΜΒ, να διοικούν τηρώντας απαρέγκλιτα και χωρίς εκπτώσεις θεμελιώδεις αρχές του Δικαίου και της Δημοκρατίας, που επιτάσσουν την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου, έναντι των προσωπικών και ιδιοτελών συμφερόντων και ιδιαίτερα της εξυπηρέτησης «ημετέρων», όπως συνέβαινε μέχρι το Μάιο του 2014.

Ας το συνειδητοποιήσουν επιτέλους όσοι ωθούμενοι από ίδιο όφελος, ή υποκινούμενοι από γνωστά πολιτικά κέντρα, επιχειρούν να καλλιεργούν κλίμα διενέξεων και αντιπαραθέσεων, ότι η τακτική τους αυτή δεν οδηγεί πουθενά. Η δική μας Δημοτική Αρχή έχει την αδιαπραγμάτευτη θέση να αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος, να μην υποκύπτει σε πιέσεις και εκβιασμούς και να διοικεί με αντικειμενικότητα και με αρχή την ισονομία έναντι των πολιτών.

Μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι αδικούνται, αλλά ας καταλάβουν ότι η δική μας θεώρηση αφορά το σύνολο των αναγκών του Δήμου, που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, και όχι αυτές μιας ομάδας σε μια περιοχή.

Είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι, εμάς επέλεξε και εμπιστεύθηκε ο λαός του Βόλου για να αντιμετωπίσουμε τα χρονίζοντα προβλήματα της πόλης και εμείς καθημερινά καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην τον διαψεύσουμε. Ας συνεργαστούν, λοιπόν, μαζί μας σε κλίμα συναίνεσης και διαλόγου, προκειμένου να αναζητήσουμε και να δρομολογήσουμε από κοινού τις βέλτιστες λύσεις για όλους».

Η Διεύθυνση Υγείας για τις κλειστές βρύσες

Με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των περιφερειακών ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, διαψεύδει ότι ήταν η εντολοδόχος για το κλείσιμο των κοινόχρηστων βρυσών στην Πορταριά.

«Σχετικά με τον ισχυρισμό του νομικού συμβούλου της ΔΕΥΑΜΒ, πως το κλείσιμο των κοινόχρηστων βρυσών στην Πορταριά επέβαλλε η διεύθυνση δημόσιας υγείας, διευκρινίζει και ενημερώνει ότι ουδέποτε εξέδωσε σχετική απόφαση αλλά ούτε και συγκεκριμένη εντολή», αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφει η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Χρυσούλα Κολημήτρα.

Η διάψευση έρχεται με αφορμή την προχθεσινή συζήτηση επί του αιτήματος των κατοίκων της Πορταριάς να ανοίξουν οι κοινόχρηστες βρύσες, ενώπιον του Πρωτοδικείου Βόλου.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΜΒ, Αντ. Ξηρός, προσκόμισε στο δικαστήριο έγγραφο της διεύθυνσης υγείας, βάσει του οποίου απαγορεύεται η χρήση νερού για ανθρώπινη κατανάλωση, μετά την ανίχνευση μικροβιακού φορτίου. Η εντολή απαγόρευσης, οδήγησε στη λήψη μέτρων από τη ΔΕΥΑΜΒ και συγκεκριμένα σε κλείσιμο των βρυσών και σήμανση ότι το νερό είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.

Αντίδραση δήμου Βόλου στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Υγείας

Από το γραφείο Τύπου του δήμου Βόλου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση με αφορμή την ανακοίνωση της διεύθυνσης υγείας για τις βρύσες στην Πορταριά:

«Τη «δόξα», μέσω δηλώσεων, της πολιτικής της ηγεσίας φαίνεται ότι ζήλωσε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας Μαγνησίας, κ. Κολημήτρα, πείθοντάς μας ότι τα πράγματα στην αρμοδιότητά της θα ήταν πολύ καλύτερα αν περιοριζόταν στα καθήκοντα της και στην εργασία της. Αν δεν την έχουν ενημερώσει η δουλειά της δεν είναι να κάνει δηλώσεις και την ενημερώνουμε εμείς.

Πόσες και ποιες δημόσιες βρύσες θα κλείσουν και για ποιο λόγο φυσικά και δεν έχει καμιά δουλειά να μας πει τη γνώμη της, αφού είναι αδιαμφισβήτητη αρμοδιότητα και αποκλειστικό καθήκον της ΔΕΥΑΜΒ. Το πανηγυράκι που πήγαν να στήσουν στην πλάτη της επιχείρησης η υπηρεσία και οι προϊστάμενοι της στην Περιφερειακή Ενότητα να τελειώνει εδώ. Αν θέλουν σώνει και καλά να ασχοληθούν με νερά, ας το κάνουν με αυτά της Κάρλας. Αντε γεια…».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου