ΤΟΠΙΚΑ

Ανησυχούν τους βενζινοπώλες τα σενάρια για αυξήσεις

ανησυχούν-τους-βενζινοπώλες-τα-σενάρ-796784

Αναστάτωση και σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στον κλάδο των βενζινοπωλών τα σενάρια που κάνουν λόγο για αύξηση στις τιμές των καυσίμων και οι έμμεσοι φόροι που έρχονται ξανά στο προσκήνιο.

Οι βενζινοπώλες της Μαγνησίας έχουν ήδη στείλει γραπτά υπομνήματα στην κυβέρνηση, αντιδρώντας απέναντι στα προαναφερθέντα, ενώ εντείνεται, στο μεταξύ, η φημολογία για αύξηση 10 λεπτών ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης, 8 λεπτά στο πετρέλαιο θέρμανσης, 8 έως 10 λεπτά στο υγραέριο και 6 έως 8 λεπτά στην αμόλυβδη βενζίνη.

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Βάσω Κοντοχρήστρου, γραμματέας του Σωματείου Βενζινοπωλών Ν. Μαγνησίας, επισημαίνει ότι τα προβλήματα που θα προκληθούν στον κλάδο είναι προφανή, καθώς θα μειωθούν οι πωλήσεις, διότι αυξάνοντας τις τιμές, θα μειωθεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

«Οταν μειώνουν μισθούς, συντάξεις και μετά από ένα χρόνο εφαρμογής των capital controls, επέρχονται νέες μειώσεις στην αγοραστική δύναμη του κόσμου, λογικό είναι να μειωθούν και οι καταναλώσεις» επισημαίνει η κ. Κοντοχρήστου. Η ίδια υπογραμμίζει παράλληλα ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, διότι λόγω της αύξησης της τιμής, ο κόσμος δεν θα μπορεί να προμηθευτεί πετρέλαιο, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, που ήταν στα 30 δολάρια το βαρέλι και προμηθεύτηκαν όλοι πετρέλαιο θέρμανσης».

Η ίδια επαγγελματίας διαβλέπει ντόμινο αυξήσεων σε όλα τα προϊόντα, γιατί θα αυξηθούν τα παραγωγικά κόστη, τα μεταφορικά κόστη, και τα εισιτήρια, διότι όλα κινούνται μέσω του πετρελαίου κίνησης, ενώ δεν θα μείνουν ανεπηρέαστοι ακόμη και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ.

Μετά από μια περίοδο παροδικής αύξησης στην κατανάλωση υγρών καυσίμων λόγω θερινής περιόδου, προμηνύεται δύσκολος χειμώνας για τους πρατηριούχους, οι οποίοι ατενίζουν με περίσκεψη το μέλλον.

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί, ότι ο προβληματισμός εντείνεται λόγω της έντονης φημολογίας περί αναδρομικής αύξησης της τιμής του πετρελαίου από τις 15 Οκτωβρίου και από 1ης Ιανουαρίου του 2017 για τα υπόλοιπα λευκά προϊόντα, πετρέλαιο κίνησης, αμόλυβδη και υγραέριο.

Οι πρώτες έντονες αντιδράσεις έχουν ήδη εκδηλωθεί από τον κλάδο σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, έχουν ήδη κατατεθεί τα σχετικά υπομνήματα στα αρμόδια υπουργεία και αναμένονται απαντήσεις. Το βασικό αίτημα είναι «να μην αυξηθεί η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης, που αφορά όλο τον κοινωνικό πληθυσμό, πλούσιους και φτωχούς και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση», υπογραμμίζει η κ. Κοντοχρήστου.

Η περσινή χρονιά κινήθηκε με ανοδικούς δείκτες λόγω της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ όπως εκτιμάται, εάν σημειωθούν και άλλες περικοπές μισθών, και συντάξεων και γενικότερα αν ανεβούν και άλλο οι τιμές τα καύσιμα, θα μειωθεί η κατανάλωση και θα καταστεί δύσκολη η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και των υποχρεώσεων των επαγγελματιών του κλάδου.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου