ΤΟΠΙΚΑ

Με τη λατέρνα ξυπνάει μνήμες σε Βολιώτες και τουρίστες

με-τη-λατέρνα-ξυπνάει-μνήμες-σε-βολιώτ-796960

Παρέα με τη λατέρνα του περιδιαβαίνει καθημερινά την πόλη και χαρίζει νοσταλγικές μελωδίες στους διερχόμενους, προσπαθώντας να εξασφαλίσει το μεροκάματο.

Ο 62χρονος βιοπαλαιστής και ένθερμος φιλέλληνας, Σότι Οντερς, από την Ουγγαρία, «τη Βουδαπέστη» όπως διευκρινίζει, εκφράζει με σπαστά Ελληνικά την ευγνωμοσύνη του στους Βολιώτες, οι οποίοι στηρίζουν τον αγώνα του για το μεροκάματο και περιεργάζονται με ενδιαφέρον την εντυπωσιακά στολισμένη λατέρνα, που θυμίζει σκηνές από παλιά, ελληνική ταινία.

Η λατέρνα σκορπά γνώριμους ήχους, καθώς «αφηγείται» τη μουσική ιστορία των «Παιδιών του Πειραιά», ενώ ο συμπαθητικός βιοπαλαιστής, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεών του, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Κατάγεται από τη Βουδαπέστη, τέχνη του ήταν η μαγειρική, δραστηριοποιήθηκε πολλά χρόνια στον τομέα της γαλακτοκομίας και ήρθε στην Ελλάδα πριν από 26 χρόνια ως πολιτικός πρόσφυγας, μαζί με την Ελληνίδα σύζυγό του.

Εργάστηκε πολλά χρόνια στην οικοδομή αλλά η κρίση του στέρησε το μεροκάματο και αποφάσισε να εξασφαλίσει τα προς το ζην, με τη βοήθεια της λατέρνας που έφερε από την Ουγγαρία το 1996. Παίζει λατέρνα καθημερινά στο Βόλο, στον πεζόδρομο της Ερμού, αλλά και στην παραλία, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια, στην αρχή με δισταγμό, όπως ομολογεί ο ίδιος, ενώ προσθέτει ότι ο κόσμος, οι Βολιώτες, τον ενθάρρυναν ουσιαστικά να συνεχίσει. «Πηγαίνω μέχρι την Αγριά και όχι πιο μακριά, γιατί δεν έχω μέσον» αναφέρει ο ίδιος.

Κάθε μέρα, η ίδια διαδρομή, οι ίδιες αντιδράσεις συμπάθειας από τους Βολιώτες κάθε ηλικίας, οι οποίοι πλησιάζουν με ενδιαφέρον τη λατέρνα, ακούγοντας τους ήχους που ξυπνούν νοσταλγικές μνήμες στους μεγαλύτερους. «Δουλεύω πρώτα με την καρδιά και το μυαλό και κατόπιν για βιοπορισμό» υπογραμμίζει ο κ. Οντερς, ο οποίος σημειώνει παράλληλα ότι «ο κόσμος ανταποκρίνεται και συγκινείται, ακούγοντας τη λατέρνα. Χρειάζεται η νοσταλγία στον κόσμο» προσθέτει.

Δηλώνει Ελληνας από καρδιάς και όπως επισημαίνει, στεναχωριέται βλέποντας τις δυσκολίες που περνούν οι Βολιώτες λόγω της κρίσης, ενώ εύχεται να ξεπεραστούν σύντομα τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα. «Οι Βολιώτες είναι πολύ καλοί, άξιοι άνθρωποι και δεν έχω κανένα παράπονο. Με αντιμετωπίζουν πολύ φιλικά, με καλοσύνη» αναφέρει εμφανώς συγκινημένος, ενώ δεν παραλείπει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του σε όλους τους κατοίκους της πόλης, για την συγκινητική ευγένεια, με την οποία τον αντιμετωπίζουν.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου