ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησε η αναστήλωση της παλαιάς Μονής Ξενιάς

ξεκίνησε-η-αναστήλωση-της-παλαιάς-μον-797692

Με επιμέλεια προετοιμάζεται το μεγάλο πανηγύρι της Τοπικής Εκκλησίας, αλλά και όλης της Θεσσαλίας, για την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Παναγίας μας, το διήμερο 22 και 23 Αυγούστου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην παλαίφατη και ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αλμυρού.

Την Ιερά Πανήγυρη θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους οι Σεβ. Μητροπολίτες Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός και Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ενώ αναμένεται να κατακλύσουν τους χώρους της Μονής πλήθη ευλαβών προσκυνητών από όλη την Θεσσαλία.

Το κτιριακό συγκρότημα, που χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αι., υπέστη πολύ σοβαρές καταστροφές από τους σεισμούς του Ιουλίου του 1980, με αποτέλεσμα η Μονή να καταστεί ακατοίκητη.

Με πρωτοβουλία της Τοπικής μας Εκκλησίας και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου και ύστερα από τις ατελέσφορες προσπάθειες ένταξης του έργου σε ειδικό πρόγραμμα αναστήλωσης, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις Κρατικών φορέων, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξεκίνησαν οι εργασίες στην Μονή, με σκοπό αυτή να επανέλθει, συν Θεώ, στο αρχαίο κάλλος και να καταστεί και πάλι πόλος έλξης και σημείο αναφοράς της Μοναστικής ζωής.

Αντικείμενο των εργασιών στην παρούσα φάση, είναι ο σχεδιασμός αποκατάστασης, διατήρησης και ενίσχυσης του εδαφικού ανάγλυφου στο βορειανατολικό τμήμα της Μονής, με σύστημα βαθιάς υποθεμελίωσης, στο τμήμα του κτιρίου με την δυσμενή θέση, ως προς το τοπογραφικό ανάγλυφο.

Η περιοχή είναι σεισμογενής και η επιπλέον δυσμενής θέση του κτιρίου (έντονο τοπογραφικό ανάγλυφο στην βορειοδυτική πλευρά του συγκροτήματος – έντονη κατωφέρεια) επιβάλουν πρόσθετα κατασκευαστικά μέτρα για την αναστροφή και αποφυγή πιθανών αστοχιών από υποχώρηση – ολίσθηση του εδάφους και διαφορικές καθιζήσεις.

Στην παρούσα φάση των εργασιών προβλέπονται οι εργασίες σταθεροποίησης και ενίσχυσης του εδαφικού πρανούς στην βορειανατολική γωνία της Ιεράς Μονής, με προτεινόμενο σύστημα αντιστήριξης και σταθεροποίησης την κατασκευή δικτύου από σειρές γαλβανισμένων εδαφοηλώσεων, πληρωμένες με σκυρόδεμα, σε συνδυασμό και με άλλες σταθεροποιητικές εργασίες όπως υποθεμελίωση του κτιρίου και κεφαλόδεσμοι.

Σήμερα οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο τελευταίο στάδιο κατασκευής των εδαφοηλώσεων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές του δημοσίου.

Απώτερος σκοπός είναι οι εργασίες εκτός περιγράμματος της Ιεράς Μονής, να γίνουν με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε, μετά το πέρας να γίνει αποκατάσταση της περιοχής, χωρίς να προξενηθούν βλάβες που θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα και την μορφή του περιβάλλοντα χώρου της Μονής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου