ΤΟΠΙΚΑ

Ραγδαία πτώση τζίρου στην εστίαση το 3ήμερο του Δεκαπενταύγουστου

ραγδαία-πτώση-τζίρου-στην-εστίαση-το-3ή-798348

Αρνητικό πρόσημο έχει ο απολογισμός του τριημέρου του Δεκαπενταύγουστου για τα καταστήματα εστίασης της Μαγνησίας, καθώς υπολογίζεται ότι η πτώση τζίρου κυμαίνεται μεταξύ 30% και 40% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αγωνία των επαγγελματιών κορυφώνεται τόσο εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος όσο και σε περιφερειακά σημεία, ενώ όπως υπογραμμίζει ο Γιάννης Γρηγορίου, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών – Εστίασης Νομού Μαγνησίας, το 90% των μελών του κλάδου αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του, ενώ εκφράζονται, παράλληλα, φόβοι για μαζικά λουκέτα στο επόμενο εξάμηνο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γρηγορίου επισημαίνει ότι η πτώση παρατηρείται τόσο στο πολεοδομικό συγκρότημα όσο και σε παραλιακές περιοχές, γεγονός που εντείνει την ανησυχία των επαγγελματιών στην αιχμή της τουριστικής σεζόν.

«Η κατάσταση γίνεται χειρότερη διότι υπάρχουν ήδη συσσωρευμένα χρέη από παλαιότερα χρόνια και δεν μπορούν, κατά συνέπεια, οι επαγγελματίες να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις, λόγω της οικονομικής ύφεσης» όπως επισημαίνει ο κ. Γρηγορίου, για να προσθέσει ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αδυνατούν να εκδώσουν δημοτικές, φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες και κατά συνέπεια καθίσταται δύσκολη η λειτουργία των επιχείρησεών τους.

Συνεπεία των προαναφερθέντων οι επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι αξεπέραστα και ο μειωμένος τζίρος στην αιχμή της σεζόν, δεν τους επιτρέπει να σταθούν στα πόδια τους. Η εικόνα των θαμώνων που παραγγέλνουν μια μπύρα για δύο άτομα είναι πλέον συνηθισμένη και αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν όλοι ανεξαιρέτως.

Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών καφετεριών και καταστημάτων εστίασης κάνει λόγο για μείωση της καταναλωτικής δύναμης σε ποσοστό που κυμαίνεται από 50 έως 70%, την τελευταία τριετία, φαινόμενο ιδιαίτερα ανησυχητικό σε συνάρτηση με την αύξηση στα λειτουργικά έξοδα αλλά και την ταυτόχρονη αύξηση στα είδη που είναι αναγκαία για τη λειτουργία των καταστημάτων.

«Είναι δύσκολο να διατηρηθούν πολλά καταστήματα, διότι το μέλλον είναι αβέβαιο για τους επαγγελματίες, οι οποίοι αγωνιούν βλέποντας τον τζίρο τους να μειώνεται καθημερινά, ενώ παράλληλα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο, κινδυνεύοντας να χάσουν την περιουσία τους λόγω οφειλών» όπως υπογραμμίζει ο κ. Γρηγορίου, δίνοντας το στίγμα της αβεβαιότητας που βιώνει ο κλάδος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου