ΤΟΠΙΚΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τις βάσεις

αντίστροφη-μέτρηση-για-τις-βάσεις-802210

Στο κατακόρυφο η αγωνία των υποψηφίων και της Μαγνησίας ενόψει της ανακοίνωσης των βάσεων των σχολών, που θα κρίνουν ποιοι θα πάρουν εισιτήριο εισόδου για τη συνέχιση των σπουδών τους στο αντικείμενο της επιλογής τους.

Οι βάσεις και οι επιτυχόντες των σχολών αναμένεται να ανακοινωθούν την εβδομάδα από 22 έως 26 Αυγούστου, με πιθανότερη ημερομηνία αυτή της Δευτέρας 22 του μήνα. Πέρυσι οι βάσεις είχαν ανακοινωθεί στις 26 Αυγούστου.

Φέτος, εκτιμάται ότι οι βάσεις θα ακολουθήσουν τους χρόνους ανακοίνωσης των βαθμολογιών των υποψηφίων που επίσης έγινε νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι επιτυχόντες θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στις σχολές τους αλλά και να αναζητήσουν φοιτητική κατοικία για τα χρόνια των σπουδών τους.

Οι εκτιμήσεις για το ύψος των βάσεων αποτελεί δύσκολη… εξίσωση.

Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις στο 1ο επιστημονικό πεδίο δεν θα υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις στη Νομική Σχολή σε κεντρικά ιδρύματα.

Αύξηση των μορίων εισαγωγής ακόμη και κατά 300 μόρια αναμένεται στις πολυτεχνικές σχολές στο 2ο πεδίο, στα περιφερειακά όμως ιδρύματα οι βάσεις αναμένεται να είναι σταθερές.

Εκτόξευση των βάσεων αναμένεται στις Ιατρικές σχολές που αναμένεται να συμπαρασύρουν κτηνιατρική και φαρμακευτική. Οι υψηλές επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα βαρύτητας της Βιολογίας στο 3ο επιστημονικό πεδίο, αναμένεται να οδηγήσει και σε άνοδο των βάσεων.

Κατακόρυφη πτώση βάσεων αναμένεται για τις σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου. Γίνεται λόγος για είσοδο υποψηφίων σε παιδαγωγικές σχολές ακόμη και με βαθμολογία κάτω του 10. Ακόμα και οι σχολές με μεσαίες βαθμολογίες θα χάσουν εκατοντάδες μόρια. Η πτώση των βάσεων είναι το λιγότερο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το πεδίο αδυνατεί να καλύψει τις περίπου 2.000 θέσεις εισακτέων και δεν αποκλείεται θέσεις στα αμφιθέατρα να μείνουν κενές.

Τέλος, στο 5ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση στις οικονομικές σχολές έως και 600 μόρια, λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων και των περιορισμένων επιλογών του συγκεκριμένου πεδίου.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου