ΤΟΠΙΚΑ

«Εχουμε συνηθίσει σε τιμωρίες…», λένε επιχειρηματίες για το λουκέτο

εχουμε-συνηθίσει-σε-τιμωρίες-λένε-803736

Η εστίαση διαχειρίζεται απλώς τη χρεοκοπία

Ενα ακόμη ημίμετρο που όχι μόνο δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά θα αφαιρέσει προσωρινά και το όποιο οξυγόνο έχει απομείνει εν μέσω καλοκαιριού στις επιχειρήσεις, είναι για τους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, η απόφαση της Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή για την επιβολή λουκέτου για 48 ώρες στις επιχειρήσεις που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν εκδώσει περισσότερες από δέκα αποδείξεις ή η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Οι επαγγελματοβιοτέχνες όλο το χειμώνα φώναζαν ότι δεν θα υπάρξει κανένα έσοδο στο κράτος, εάν δεν καθιερωθεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, σταθερό, χωρίς παραθυράκια. Τώρα βλέπουν να επιβεβαιώνονται, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο αυξάνονται. Δυστυχώς, και επιβεβαιώνονται και βλέπουν να λαμβάνονται και μέτρα που, όπως εμμέσως υπογραμμίζουν, ξεφεύγουν από τα όρια της λογικής, θα έχουν τιμωρητικά αποτελέσματα, να εγκρίνονται αποφάσεις που όμως όσο σκληρές κι αν είναι, δεν τους ακουμπούν. Αυτή τη στιγμή, όπως λένε, διαχειρίζονται απλώς τη χρεοκοπία που τους δημιούργησαν άλλοι…

Υπέρ του να εφαρμόζονται οι Νόμοι, αλλά…

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος Τσέλιος, ανέφερε ότι ο εμπορικός κόσμος είναι υπέρ του να εφαρμόζονται οι Νόμοι, ανεξάρτητα αν οι έμποροι κατηγορούνται ότι δεν κόβουν αποδείξεις.

«Ομως, περιμένουμε να δούμε αν πιάσουν κάποιο επαγγελματία και του κλείσουν το μαγαζί, πόσες ώρες θα κλείνουν και τους ανθρώπους που κάνουν παραεμπόριο καθημερινά, πόσες ώρες θα κλείσουν εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερο ωράριο απ’ ότι εμείς, το κινούμενο εμπόριο που γίνεται καθημερινά στις παραλίες, στις ταβέρνες, στους μη νόμιμους πωλητές της λαϊκής αγοράς.

Αυτούς τους ανθρώπους ο Νόμος δεν έχει διευκρινίσει πόσες ώρες θα κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, οι οποίοι όχι μόνο δεν κόβουν αποδείξεις, αλλά δεν έχουν και τιμολόγια για το εμπόρευμα που πουλούν, ούτε καν έναρξη επιτηδεύματος», ανέφερε.

Ο κ. Τσέλιος χαρακτήρισε την απόφαση αυστηρή, αλλά τόνισε ότι ο εμπορικός κόσμος έχει συνηθίσει σε τιμωρίες εδώ και έξι χρόνια, με την πολιτική των μνημονίων. «Οι μόνοι που τιμωρήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι έμποροι», επισήμανε.

Οι έμποροι είναι υπέρ του να κόβονται αποδείξεις. «Πρέπει όμως να καταλάβουν ότι η φοροδιαφυγή θα αντιμετωπιστεί, όταν εφαρμοστεί ένα φορολογικό καθεστώς, το οποίο θα είναι λογικό και εφικτό να πληρωθεί από τις επιχειρήσεις», κατέληξε.

Αποφάσεις ημίμετρα

«Ενα φορολογικό σύστημα πρέπει να διέπεται από σταθερότητα, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και δικαιοσύνη», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων, Τρύφωνας Πλαστάρας.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν με τέτοια φοροκαταιγίδα που έχει υποστεί ο βιοτέχνης, ο επαγγελματίας και ο έμπορος τα τελευταία χρόνια, να μη βάλει μπροστά το στοιχείο της επιβίωσης και το φαινόμενο των εναλλακτικών μορφών επιχειρηματικής δράσης να μην έχει αυξητική τάση, όταν οι φορολογικοί συντελεστές είναι τόσο υψηλοί;».

Η σχέση ανάμεσα στους φορολογικούς συντελεστές και τα φορολογικά έσοδα είναι αντιστρόφως ανάλογη, επισήμανε ο κ. Πλαστάρας και πρόσθεσε ότι: «όσο υψηλοί είναι οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο πιο λίγα θα είναι τα φορολογικά έσοδα. Όσο πιο χαμηλοί είναι οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο πιο υψηλά θα είναι τα φορολογικά έσοδα».

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ επικαλέστηκε προς επίρρωση το παράδειγμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, το οποίο έφερε σημαντική αύξηση στα δημόσια έσοδα από την εστίαση πριν μερικά χρόνια. Περαιτέρω, το αντίστοιχο παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου οικονομολόγος σύμβουλος προέδρου πρότεινε και έτσι έγινε μείωση στους φορολογικούς συντελεστές με ραγδαία αύξηση των φορολογικών εσόδων.

«Το φαινόμενο της φοροδιαφυγής δεν είναι ελληνικό γεγονός, αλλά πανευρωπαϊκό και προσπερνιέται μόνο με σταθερό φορολογικό σύστημα χωρίς παραθυράκια. Τέτοιες αποφάσεις αποτελούν ημίμετρα και δεν θα έχουν καμία αποτελεσματικότητα παρά μόνο τιμωρούν για λίγες ώρες κάποιες επιχειρήσεις αφαιρώντας και το λίγο οξυγόνο που μπορεί να έχουν εν μέσω καλοκαιριού. Οι ξεκάθαροι όροι δημιουργούν πάντα ξεκάθαρες σχέσεις και αυτό ισχύει παντού και στην Οικονομία», κατέληξε.

Δεν τους ακουμπούν…

«Τα μαγαζιά θα κλείσουν από μόνα τους, δεν χρειάζεται να τα κλείσουν εκείνοι», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών Μπαρ Εστίασης Νομού Μαγνησίας, Γιάννης Γρηγορίου.

«Τα μαγαζιά μπαίνουν μέσα κάθε μέρα κατά 30-50% σε σχέση με πέρυσι και αυτό το γνωρίζουν. Μας έχουν δεμένα τα χέρια, όπως και αυτούς τους έχουν δεμένα τα χέρια ξένα συμφέροντα», συμπλήρωσε.

Η επαρχιακή ζώνη της εστίασης υποφέρει όλο το χρόνο και αδυνατεί να πληρώσει τα έξοδά της, να επιβιώσει. Ο κ. Γρηγορίου λέει ότι: «δεν μπορούμε να συγκριθούμε με τουριστικούς προορισμούς εύπορων τουριστών.

Εκεί πουλούν το νερό 5 ευρώ, τη σαμπάνια 1.500 ευρώ. Εισπράττουν πολλά χρήματα, κόβουν αποδείξεις για λίγα. Εμεις σκεφτόμαστε πως θα κλείσουμε τα μαγαζιά μας, πως θα διαχειριστούμε τη χρεοκοπία που μας δημιούργησαν άλλοι…», κατέληξε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου