ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνα για τις εταιρείες που πιέζουν για μετακόμιση στη Βουλγαρία

ερευνα-για-τις-εταιρείες-που-πιέζουν-γ-804850

Στη Βουλή φέρνουν το θέμα της δραστηριοποίησης εταιρειών παροχής υπηρεσιών που αναλαμβάνουν να διευκολύνουν επιχειρήσεις της Μαγνησίας να μετακομίσουν στα Βαλκάνια, δυσφημίζοντας την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το φορολογικό καθεστώς, μετά από δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας.

Ο βουλευτές Μάκης Μπαλλής, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού ζητούν τη διενέργεια έρευνας για την αποκάλυψη της ταυτότητας των εταιρειών, τη δημιουργία ελεγκτικού πλαισίου για την αποτροπή της αρνητικής προπαγάνδας και τη λήψη μέτρων για να διευκολυνθεί η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων σε εθνικό έδαφος.

Αναλυτικά, η ερώτηση των τριών βουλευτών σχετικά με τις πιέσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις για «μετακόμισή» τους στο εξωτερικό έχει ως εξής:

«Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, αρκετές επιχειρήσεις επέλεξαν να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας, δυσχεραίνοντας έτσι την προσπάθεια για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, ενώ ταυτόχρονα ωθούσαν χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

Είναι επίσης γνωστό ότι στο ίδιο διάστημα δημιουργήθηκαν εξειδικευμένες εταιρίες παροχής υπηρεσιών που σκοπό έχουν ακριβώς τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων να «μετακομίσουν» σε άλλη χώρα.

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» του Βόλου στις 23/7/2016, το οποίο επισυνάπτεται, εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασκούν πιέσεις σε επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στη Μαγνησία (και ενδεχομένως και σε άλλες περιοχές) παροτρύνοντάς τες να «μετακομίσουν» τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό και ειδικότερα στα Βαλκάνια.

Οι πιέσεις αυτές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, βασίζονται σε δυσφημιστικές περιγραφές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το φορολογικό καθεστώς κλπ.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Θα ερευνήσει την «ταυτότητα» αυτών των εταιριών παροχής υπηρεσιών;
  2. Θα δημιουργηθεί το απαραίτητο ελεγκτικό πλαίσιο για να αποτραπεί η αρνητική προπαγάνδα για την Ελλάδα και την οικονομία της;
  3. Θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διευκολυνθεί η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων σε εθνικό έδαφος ώστε να αντιμετωπιστεί και το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας;»

Το ρεπορτάζ

Όπως είχε δημοσιεύσει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ δεκάδες Βολιώτες επαγγελματίες βρίσκονται σε «πολιορκητικό κριό» από εταιρείες παροχής υπηρεσιών,που εκμεταλλευόμενες το φαινόμενο μαζικής φυγής και μεταφοράς επιχειρήσεων στο εξωτερικό… προσπαθούν να πιέσουν τοπικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες να ανοίξουν «παρτίδες» με τα Βαλκάνια.

Τους τελευταίους μήνες μάλιστα πολλοί επαγγελματίες «βομβαρδίζονται» σχεδόν καθημερινά με emails προκειμένου να δεχτούν να «μετακομίσουν» σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία στα Βαλκάνια αλλά και η Κύπρος, από ελληνικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών που αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα στο συγκεκριμένο τομέα και μάλιστα απολαμβάνοντας διόλου ευκαταφρόνητες αμοιβές.

Στόχος τους να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους «πελάτες» για αυτό και παρουσιάζουν ως μοναδική ευκαιρία… τη μεταφορά στην αλλοδαπή και ειδικότερα στα Βαλκάνια.

Το memo για να δελεαστούν οι επαγγελματίες -κυρίως μικρομεσαίοι- διόλου κολακευτικό για την ελληνική πραγματικότητα μετά τα νέα μέτρα, με αναφορές στην υψηλή φορολογία και στα πλεονεκτήματα που έχει έναντι της Ελλάδας η επιχειρηματικότητα στα Βαλκάνια, αλλά και την Κύπρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου