ΤΟΠΙΚΑ

Διπλή πόρτα εξόδου από το ΧΥΤΑ

διπλή-πόρτα-εξόδου-από-το-χυτα-804878

Διπλή πόρτα εξόδου από το ΧΥΤΑ Βόλου σε δύο εταιρείες επεξεργασίας και αποστείρωσης επικίνδυνων αποβλήτων αμιγώς μολυσματικών (ΕΑΑΜ). Το δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε χθες προτείνει προς το ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας αφενός να ανακαλέσει τη συμφωνία με την ANSY που έχει «παγώσει» από τις 2 Ιουνίου 2016, αφετέρου να ακυρώσει και τη σύμβαση από το 2009 με την ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Α.Ε. που έχει εργοστάσιο στη ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, εξυπηρετεί όμως νοσοκομειακές μονάδες απ’ όλη την Ελλάδα, τα αποστειρωμένα απόβλητα των οποίων -περισσότεροι από 700 τόνοι σε ένα εξάμηνο- καταλήγουν στο ΧΥΤΑ Βόλου. Στην υπόθεση δόθηκαν διαστάσεις πολέμου εταιρειών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίστηκε ότι δεν τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας, από την απόρριψη αποστειρωμένων ΕΑΑΜ, κάτι το οποίο κλήθηκαν να δηλώσουν στη συνεδρίαση και εκπρόσωποι των μειοψηφιών. Πρόκειται για απόβλητα που προσομοιάζουν με αστικά και δεν δημιουργείται κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, όπως επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή τη μεταφορά από ιδιωτική εταιρεία από την Τρίπολη αποστειρωμένων αποβλήτων.

Επιπλέον, με έγγραφο του ίδιου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καταρρίπτεται και το επιχείρημα περί νόμιμης εναπόθεσης των ΕΑΑΜ της ANSY από την Τρίπολη στο Βόλο. Το Υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για απόβλητα ιδιωτικής εταιρείας για την αποδοχή των οποίων από το ΧΥΤΑ Βόλου, δεν απαιτείται κοινή απόφαση των αποκεντρωμένων διοικήσεων, όπως επιβάλλεται για τα αστικά στερεά απορρίμματα από ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΑ.
Οι τόνοι της συνεδρίασης ανέβηκαν όταν ο εκτελών χρέη Δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου, άφησε αιχμές για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων από μέλη μειοψηφιών του δημοτικού συμβουλίου και επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή ότι τήρησε «περίεργη σιωπή» για την περίπτωση της ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Α.Ε. που φέρνει ακριβώς τα ίδια (με αυτά της ANSY) απόβλητα στο ΧΥΤΑ Βόλου , σε βάρος της οποίας όμως είχε επιβληθεί το 2013 από τον ειδικό γραμματέα επιθεώρησης περιβάλλοντος και ενέργειας πρόστιμο 98.300 ευρώ για μια σειρά παραβάσεων.

Κανένας κίνδυνος για δημόσια υγεία

Ο εκτελών χρέη Δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι από την εναπόθεση αποστειρωμένων αποβλήτων της ANSY στο ΧΥΤΑ δεν δημιουργήθηκε ο παραμικρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Επικαλέστηκε έγγραφα χημικών αναλύσεων και υπογράμμισε ότι σε διάστημα δυόμισι μηνών έχουν γίνει έξι φορές έλεγχοι στα απόβλητα της εταιρείας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας, Γιώργος Πράττος, υπογράμμισε επίσης ότι έχουν γίνει επανειλημμένοι έλεγχοι κι ότι κάθε φορτίο που οδηγείται στο ΧΥΤΑ συνοδεύεται από έγγραφο επιτυχούς αποστείρωσης.

Τονίστηκε δε ότι από το 2009 άλλη μία εταιρεία, η ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Α.Ε. εναποθέτει απόβλητα με τον ίδιο κωδικό στο ΧΥΤΑ, χωρίς να έχει εγερθεί ζήτημα επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία.

«Εάν είναι τα απόβλητα της ANSY ίδιου περιεχομένου με της ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ και πιστοποιείται η ασφάλεια και από χημικές αναλύσεις, δεν προκύπτει θέμα κινδύνου για τη δημόσια υγεία», ανέφερε ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μ. Πατσιαντάς.

«Εμείς από το πρώτο έγγραφό μας, μιλήσαμε για επικινδυνότητα όχι για τη δημόσια υγεία αλλά για τη βιωσιμότητα του ΧΥΤΑ», είπε από την πλευρά της η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσα Οικονόμου.

Πιστοποίηση από δημόσιο φορέα ότι τα απόβλητα δεν είναι επικίνδυνα, ζήτησε ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχ. Μιτζικός, ενώ ο ανεξάρτητος Ι. Αποστολάκης, δήλωσε «καλοπροαίρετος» για να δεχθεί «αυτό που υποστηρίζει η εταιρεία, ότι τα απόβλητα δεν είναι επικίνδυνα».

Προβληματισμό για την επικινδυνότητα των φορτίων εξέφρασε από την πλευρά του ο ανεξάρτητος, Θεολόγος Διαμαντένιας, αναφέροντας ότι: «όλες οι επιχειρήσεις βγάζουν κάποια στιγμή ελαττωματικά προϊόντα».

Νόμιμη η συμφωνία

Ο νομικός σύμβουλος του ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας, Χρ. Στρατηγόπουλος, παρουσίασε έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος προς την ANSY, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία παράγει ιδιωτικά κι όχι αστικά απόβλητα κι άρα δεν εμπίπτει στο Νόμο που εμπίπτουν οι ΧΥΤΑ και βάσει του οποίου απαιτείται κοινή απόφαση αποκεντρωμένων διοικήσεων για τη μεταφορά απορριμμάτων από μία περιφέρεια σε άλλη. Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγόπουλο, με τη συγκεκριμένη απάντηση του Υπουργείου, επί συγκεκριμένου ερωτήματος της εταιρείας, καταρρίπτεται το επιχείρημα περί μη νόμιμης εναπόθεσης αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Βόλου, δεδομένου ότι για την αποδοχή τους απαιτείται απόφαση του ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας και μόνο.

Ο κ. Στρατηγόπουλος χαρακτήρισε γενικόλογο και νομικά ανεπεξέργαστο το έγγραφο της διεύθυνσης περιβάλλοντος, που κατέληξε στην Εισαγγελία Βόλου και στο οποίο λέγεται ότι η αποδοχή αποβλήτων ήταν παράνομη. «Εχει παραδεχθεί και η ίδια η υπάλληλος ότι δεν υφίστανται πουθενά στη νομοθεσία απαγορευτικές διατάξεις», είπε ο κ. Στρατηγόπουλος.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το καταστατικό του ΣΥΔΙΣΑ δεν απαγορεύει ρητώς την αποδοχή απορριμμάτων από άλλους νομούς κι ότι υπάρχει στο καταστατικό του όρος για την αποδοχή ΕΑΑΜ, απόβλητα που εναποθέτει στο ΧΥΤΑ Βόλου από το 2009 και η ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ και μάλιστα σε σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές της ANSY.

«Το ότι υπάρχει νομοθεσία για συμφωνία ΧΥΤΑ και επιχειρήσεων είναι γνωστός. Ωστόσο ο σκοπός της σύστασης και λειτουργίας του ΧΥΤΑ σύμφωνα με το καταστατικό του συνδέσμου είναι για να εξυπηρετούνται τα μέλη του. Πώς πριν ένα χρόνο ο ΣΥΔΙΣΑ είχε απορρίψει την αποδοχή απορριμμάτων από την Τρίπολη και τώρα δεν ισχύουν οι απαγορεύσεις του καταστατικού. Εμείς δεν έχουμε πει ότι δεν είναι επιτρεπτή η διαχείριση συγκεκριμένων αποβλήτων. Το θέμα είναι αλλού. Γιατί να τα δεχθεί ο Βόλος. Παρεμβάλλονται 12 ΧΥΤΑ από την Τρίπολη έως το Βόλο. Γιατί να λύσουμε εμείς το θέμα; Δεν πρέπει να γίνουμε φάμπρικα. Ο ΣΥΔΙΣΑ να συγκληθεί άμεσα και να αποφασίσει την ανάκληση της άδειας στην ANSY και να μην τεθεί ξανά θέμα αποδοχής αποβλήτων από αλλού», είπε η κ. Οικονόμου.

Αναφερόμενος στην περσινή απόφαση του ΣΥΔΙΣΑ που δεν δέχθηκε απορρίμματα από την Τρίπολη, ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου, Κώστας Γανωτής, υπογράμμισε ότι το αίτημα αφορούσε σε μεγάλο όγκο απορριμμάτων, 3.000 τόνων μηνιαίως.

Για το δε ζήτημα των 12 ΧΥΤΑ από Τρίπολη έως Βόλο, ο κ. Στρατηγόπουλος, διευκρίνισε ότι πρόκειται για ΧΥΤΑ που δέχονται υποχρεωτικά μεγάλο όγκο απορριμμάτων και από όμορους Δήμους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφήσουν επιπλέον ποσότητες.

«Πόλεμος εταιρειών»

Διαστάσεις πολέμου εταιρειών έδωσε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος. «Εδώ μιλάμε για αντικρουόμενα συμφέροντα. Η δημοτική αρχή έχει σλόγκαν το καλό των δημοτών. Κατηγορεί τους προηγούμενους για διαπλεκόμενα συμφέροντα, αλλά αυτές οι κινήσεις τι είναι; Αν δεν υπήρχε πόλεμος συμφερόντων -η μία εταιρεία σε βάρος της άλλης- κανείς δεν θα είχε πάρει χαμπάρι τι γίνεται εδώ και χρόνια. Απόβλητα από περισσότερα από 50 νοσοκομεία έρχονται στο εργοστάσιο του Βόλου στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. και καταλήγουν στο ΧΥΤΑ, αλλά περνά έτσι. Ο ΧΥΤΑ με την ανοχή όλων σας γίνεται χαβούζα. Το κύριο που θα έπρεπε να μας απασχολεί δεν είναι αν νόμιμο ή όχι, αλλά η απόρριψη των αμφισβητούμενων κατά την άποψή μου μολυσματικών αποβλήτων», έδωσε νέες διαστάσεις στο θέμα ο κ. Νάνος, τασσόμενος υπέρ του δημόσιου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων.

«Εξυπηρέτηση συμφερόντων»

Ο εκτελών χρέη Δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου, μίλησε από την πλευρά του για παραπλάνηση ορισμένων συμβούλων από τους 16 που υπέγραψαν το αίτημα, από άλλους που «εξυπηρετούν συμφέροντα και δεν ενδιαφέρονται για το καλό της πόλης, αλλά παίζουν με τη δημόσια υγεία και δυσφημίζουν το Βόλο». «Το έχετε κάνει με το Βιολογικό, με τα αδέσποτα ακόμη και με τις εσοχές. Σήμερα παίρνετε τις απαντήσεις σας άσχετα αν δεν θέλετε να καταλάβετε και προσπαθείτε να μπερδέψετε τον κόσμο. Οσες μεθόδους, όσα έγγραφα κι αν μπορείτε να παίρνετε λειτουργώντας ως παρακράτος, δεν θα περάσει», είπε επιτιθέμενος προς συγκεκριμένες μειοψηφίες.

Κατηγόρησε δε την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά και συγκεκριμένους που συμμετείχαν το 2013 στο δημοτικό συμβούλιο για περίεργη σιωπή απέναντι στην ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ που φέρνει απόβλητα από όλη την Ελλάδα (ενδεικτικά Κοζάνη, Καβάλα, Κατερίνα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λήμνο, Χίο, Κέρκυρα) στο ΧΥΤΑ Βόλου και εκείνη τη χρονιά ο ειδικός γραμματέας επιθεώρησης περιβάλλοντος και ενέργειας, της επέβαλλε πρόστιμο 98.300 ευρώ για μια σειρά παραβάσεων: «εκτός προδιαγραφών αποθήκευση επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων μολυσματικού χαρακτήρα, μη εξασφάλιση ιχνηλασιμότητας, μη εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, μη ορθή διαχείριση, μη τήρηση όρων συλλογής και μεταφοράς, μη ορθή παρακολούθηση, μη ορθή συμπλήρωση εντύπων αναγνώρισης».

«Το δίκαιο και την αλήθεια καμία φωνή δεν τη σταμάτησε. Η νομιμότητα τηρήθηκε και φάνηκε. Κάθε ενέργειά μας έχει γνώμονα το καλό της πόλης και το μέλλον των παιδιών μας, όχι άλλα συμφέροντα. Θα κάνω λοιπόν μία πρόταση: να σταματήσει οριστικά η εναπόθεση και από την ΑΝΣΥ και από την ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ και από κάθε άλλη εταιρεία με αυτούς τους κωδικούς αλλά θα σας δώσω –αυτοί στους οποίους απευθύνομαι γνωρίζουν ποιοι είναι- περιθώριο μιας εβδομάδας να ρωτήσετε τον κ. Μπόμπολα και τους γραμματικούς σας πριν απαντήσετε», είπε ο κ. Θεοδώρου.

Με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Θεοδώρου, αλλά και το σχόλιο του προέδρου, Γ. Μουλά που υποστήριξε ότι το θέμα κρατήθηκε κρυφό και ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή έχει τεράστιες ευθύνες, η κ. Οικονόμου απείλησε με μηνύσεις, αφού πρώτα πάρει τα πρακτικά στα χέρια της. Κατηγόρησε δε τον Θεοδώρου για τη δυσφήμιση μιας εταιρείας χωρίς στοιχεία και υποστήριξε ότι το θέμα με τα σκουπίδια ήταν η μεγαλύτερη ήττα της δημοτικής αρχής.

Ποιοι ψήφισαν

Την πρόταση για διπλή έξοδο από το ΧΥΤΑ τόσο της ΑΝΣΥ όσο της ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ, η δραστηριότητα των οποίων πάντως δεν προσκρούει σε ζητήματα νομιμότητας ή δημόσιας υγείας, ψήφισαν: το σύνολο της πλειοψηφίας, ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μ. Πατσιαντάς, η ομάδα Δύναμη Βόλου, η ΛΑΣ και οι ανεξάρτητοι Γιάννης Μολοχίδης και Αχιλλέας Καλυβιώτης.

Υπέρ της ανάκλησης της σύμβασης με την ΑΝΣΥ, όχι όμως και με την ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ τάχθηκε η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσα Οικονόμου, που εισέπραξε ειρωνικό χειροκρότημα από την πλειοψηφία. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι: «δεν υπάρχουν στοιχεία για την ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ούτε είναι θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο». Η κ. Οικονόμου είχε ισχυριστεί ότι στο ΣΥΔΙΣΑ δεν πρέπει να ξαναμπεί θέμα αποδοχής απορριμμάτων από αλλού. «Αρκούν οι δήμοι», είχε αναφέρει, θέτοντας ζήτημα βιωσιμότητας του ΧΥΤΑ.

Παρών δήλωσαν -επειδή δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν την ψήφο τους, όπως είπε ο κ. Γαργάλας- οι πέντε ανεξάρτητοι Κ. Γαργάλας, Ι. Αποστολάκης, Φωτεινή Κοκκινάκη, Ματθαίος Δραμητινός, Ελένη Ανδρέου – Μεϊκοπούλου.

Ο κ. Γαργάλας ήταν εκείνος που είχε κρίνει προηγουμένως «απαραίτητο να πάρουμε απόφαση, ότι περιοχές που εξυπηρετεί ο ΧΥΤΑ Βόλου είναι τα μέλη του ΣΥΔΙΣΑ και πέραν αυτών κλείνουμε την πόρτα».

Αρνήθηκε να ψηφίσει επειδή επίσης δεν τοποθετήθηκε επί της ψήφου του και ο κ. Θεολόγος Διαμαντένιας, που επίσης νωρίτερα είχε αφήσει αιχμές περί ελαττωματικών προϊόντων που όλες οι εταιρείες παράγουν κάποια στιγμή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου