ΤΟΠΙΚΑ

Επέστρεψαν στην εργασία τους, γιατί η σύνταξη ήταν… ψίχουλα

επέστρεψαν-στην-εργασία-τους-γιατί-η-σ-806720

Επέστρεψαν άρον – άρον στην εργασία τους, αφού ο υπολογισμός της σύνταξης με βάση τα νέα δεδομένα του νόμου Κατρούγκαλου τίναζε τον οικογενειακό τους προγραμματισμό στον αέρα.

Περισσότερες από 100 αιτήσεις συνταξιοδότησης στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα «πάγωσαν» το τελευταίο δίμηνο κατ΄ εντολή των ενδιαφερομένων στο Βόλο, αφού έκπληκτοι οι δικαιούχοι συνειδητοποίησαν ότι εάν συνταξιοδοτηθούν, οι μηνιαίες αποδοχές τους δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 850 ευρώ, όταν ως ενεργοί υπάλληλοι με την προϋπηρεσία ελάμβαναν μέχρι και 1500 ευρώ.

Το τμήμα συντάξεων του ΙΚΑ Βόλου, τους δύο τελευταίους μήνες, κλήθηκε να διαχειριστεί τέτοιες υποθέσεις. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση δημοτικών υπαλλήλων που αποφάσισαν να κλείσουν τον εργασιακό τους βίο έχοντας φτάσει στη θέση προϊσταμένων στις υπηρεσίες τους. Κατέθεσαν την αίτηση για συνταξιοδότηση και άρον – άρον μετά από ένα δίμηνο ζήτησαν αν επιστρέψουν… στην ενεργό δράση, καθώς είδαν τις αποδοχές τους να «ψαλιδίζονται» περίπου κατά 40%.

Αυτό, όπως ήταν φυσικό, ανέτρεπε κάθε οικογενειακό προγραμματισμό και χωρίς δεύτερη σκέψη δόθηκε εντολή να σταματήσει κάθε διαδικασία.

Από το ΙΚΑ Βόλου κατά μέσο όρο κάθε μήνα εκδίδονται από 450 μέχρι 600 συντάξεις, κύριες, επικουρικές , συντάξεις χηρείας. Ωστόσο, οι ερμηνευτικοί εγκύκλιοι του νέου νόμου που προβλέπουν τα νέα όρια… και τις νέες αποδοχές, προς στιγμή φαίνεται να λειτουργούν ανασταλτικά ακόμη και για υπαλλήλους που φτάνουν να έχουν συμπληρώσει 37 χρόνια προϋπηρεσίας, αλλά προτιμούν να μείνουν στη θέση τους παρά να συνταξιοδοτηθούν με 800 ευρώ κατά μέσο όρο.

Ο χρόνος απονομής της κύριας σύνταξης προσδιορίζεται στους τρεις μήνες. Εάν δεν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση με το που υποβάλλεται η αίτηση, σε ένα μήνα περίπου εγκρίνεται η προσωρινή σύνταξη και αρχίζει η πληρωμή ενός τμήματος της σύνταξης και σε ένα τρίμηνο δίνεται η οριστική έγκριση. Όταν υφίσταται θέμα διαδοχικής ασφάλισης, οι διαδικασίες και πάλι επισπεύδονται αρκεί να έχει γίνει η ανακεφαλαίωση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη -πριν την ψήφιση- η συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό, καταγράφηκε μία αύξηση στη ροή υποβολής των αιτήσεων για συνταξιοδότηση, εξαιτίας κυρίως της ανησυχίας πολλών εργαζομένων που είχαν ήδη κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης να αποχωρήσουν πριν τους «πιάσουν» οι μειώσεις ως νέους συνταξιούχους.

Οσοι, ωστόσο, δεν πρόλαβαν και κατέθεσαν τα χαρτιά τους μετά τις 16 Μαΐου που ο νόμος Κατρούγκαλου τέθηκε σε ισχύ, είναι τα μεγάλα «θύματα» των περικοπών συγκριτικά μάλιστα με τις αποδοχές που είχαν, καθώς δεν υπάρχει ούτε μία μέρα μεταβατικής περιόδου.

Για παράδειγμα, με 40 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 2.000 ευρώ, θα δίνεται κύρια σύνταξη που δεν θα ξεπερνά τα 1.244 ευρώ: 384 ευρώ η εθνική σύνταξη + 860 ευρώ η ανταποδοτική (43% Χ 2.000 ευρώ).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου