ΤΟΠΙΚΑ

Εως 50 ευρώ τα παράβολα για αναβολή αστικών δικών!

εως-50-ευρώ-τα-παράβολα-για-αναβολή-αστι-806783

Παράβολο μέχρι του ποσού των 50 ευρώ καθιερώνεται για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά στις αναβολές των αστικών δικών, σύμφωνα με το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου, με αντικείμενο «παράβολα και τέλη ενδίκων βοηθημάτων και διαδικαστικών πράξεων και τα δικαστικά έξοδα».

Ο πολίτης θα πληρώσει την καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, τα Μονομελή Πρωτοδικεία και τα Πολυμελή Πρωτοδικεία. Η συσσώρευση των υποθέσεων -ειδικά των υπερχρεωμένων νοικοκυριών- ύστερα και από την πολύμηνη αποχή των δικηγόρων από τις δίκες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φορολογικό – ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η οποία συνεχίζεται, θα… βαρύνει τελικά τις πλάτες των διαδίκων.

Ενώ στις αστικές δίκες, οι διάδικοι έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν μόνο μία αναβολή σε αντίθεση με τα ποινικά τακτικά δικαστήρια που είναι μέχρι τρεις, η οποία υποβάλλεται για λόγους ανάγκης, ωστόσο αυτό το δικαίωμα κατακρεουργείται.

Προφανώς σε μία προσπάθεια να ασκηθεί πίεση και να τρέξουν οι δίκες, όποιοι ζητούν αναβολή θα χρεώνονται και για την καθυστέρηση της συζήτησης τη υπόθεσης.

«Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί η καθιέρωση παραβόλου για τις αναβολές», είπε ερωτηθείς σχετικώς, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης.

Τα παράβολα, υπενθύμισε, μπήκαν για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2011. «Η επιβολή παραβόλων δυσχεραίνει την πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη, που αποτελεί συνταγματικό δικαίωμά του. Είναι λοιπόν πάγιο αίτημα του δικηγορικού σώματος, η κατάργησή τους», πρόσθεσε.

Με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, το υπουργείο προχωρά σε μείωση αντί για κατάργηση των παραβόλων. «Στις περιπτώσεις των εφέσεων που σήμερα τα παράβολα κοστίζουν 200 ευρώ αυτά διαμορφώνονται σε 75, 100, 150 ευρώ κατά αποφάσεων Ειρηνοδικείου, Μονομελούς Πρωτοδικείου και Πολυμελούς Πρωτοδικείου αντίστοιχα, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο στις περιπτώσεις της αναίρεσης και της αναψηλάφησης τα παράβολα αυξάνονται», είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

Θετική είναι και η κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές και η μείωσή του στις εργατικές διαφορές. Ο κ. Γαϊτάνης είπε ότι οι αλλαγές αυτές αποτελούν δικαίωση των παγίων θέσεων του δικηγορικού σώματος.

Εκείνο το οποίο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί, επανέλαβε, είναι η καθιέρωση για πρώτη φορά παράβολου για τις αναβολές, ενώ αρνητική είναι επίσης και η αύξηση του ποσού των μεγαρόσημων, η οποία θίγει τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

«Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό ότι υπάρχει στόχευση της μη μείωσης των δημόσιων εσόδων, η οποία όμως είναι άγνωστο εάν τελικά θα επιτευχθεί, δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη μελέτης οικονομικών επιπτώσεων στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου», κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου