ΤΟΠΙΚΑ

Σε απολογία βενζινοπώλες της Μαγνησίας

σε-απολογία-βενζινοπώλες-της-μαγνησί-806826

Υπέβαλαν τις δηλώσεις συναλλαγών εκπρόθεσμα για τυπικά λάθη προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους δικαιούχους επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και τώρα καλούνται να το πληρώσουν αυτό ακριβά και μάλιστα σωρευτικά για τα έτη 2013, 2014, 2015. Ο ένας μετά τον άλλο έχουν ξεκινήσει να καλούνται σε απολογία από το Τελωνείο Βόλου οι διακινητές πετρελαίου θέρμανσης στη Μαγνησία εις βάρος των οποίων διαπιστώθηκαν παραβάσεις.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

«Το κράτος θέλει να μαζέψει έσοδα και τιμωρεί συνεχώς του ίδιους και τους ίδιους» λένε μέλη του Συλλόγου Βενζινοπωλών Μαγνησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΗΦΑΙΣΤΟΣ (Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Πετρελαίου Θέρμανσης) έχει καταγράψει όλες τις εκπρόθεσμες δηλώσεις και τις έχει στείλει στο Τελωνείο Βόλου, προκειμένου να εκκινήσει τη διαδικασία που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ακόμη και με διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης σε περίπτωση που δεν επιδειχθεί το κατάλληλο ενδιαφέρον – ανταπόκριση και τα χρέη καταστούν ληξιπρόθεσμα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι παραβάτες είναι δεκάδες και οι παραβάσεις που διέπραξαν πολλαπλάσιες για κάθε ένα από τα τρία έτη. Οι διακινητές πετρελαίου θέρμανσης καλούνται ετεροχρονισμένα να πληρώσουν τα πρόστιμα όχι μόνο για το 2015, αλλά και για το 2014 και ακόμη πιο πίσω το 2013…

Σύμφωνα με τις λίστες που έστειλε το σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ οι παραβάτες το 2013 ήταν 45, το 2014 κατά δύο λιγότεροι (43) και το 2015 ήταν 50. Οι παραβάσεις που διέπραξαν το 2013 ήταν 160, το 2014 138 και το 2015 235.

Ολα αυτά τα χρόνια οι διακινητές πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να μην καλούνταν να πληρώσουν τα πρόστιμα, όμως το πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης συνέχιζε να καταγράφει τις παραβάσεις και να καταχωρεί νέα στοιχεία.

Τώρα εν μέσω πληρωμών των δόσεων φορολογίας εισοδήματος και ενόψει ΕΝΦΙΑ, οι βενζινοπώλες θα κληθούν να πληρώσουν άλλη μία υποχρέωση και μάλιστα βαριά, τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις συναλλαγών.

Οι δηλώσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εκτιμάται ότι υποβλήθηκαν εξαιτίας λαθών, που έγιναν στη διαδικασία υποβολής, με αποτέλεσμα να χρειαστούν διορθώσεις και τελικά η υποχρέωση να ικανοποιηθεί εκτός προθεσμίας.

Δυστυχώς, για τέτοιου είδους παραβάσεις, για κάθε μία ξεχωριστά οι υπόχρεοι πρέπει να πληρώσουν 100 ευρώ πρόστιμο. Θα πληρώσουν το ποσό αυτό και μάλιστα και πολλαπλάσια έστω και αν αυτές αφορούσαν στην είσπραξη συναλλαγής, που μπορεί να απέφερε κέρδος μόλις μερικών ευρώ για να εξυπηρετήσουν τους δικαιούχους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης!

Το σύστημα

Για τον ορθότερο έλεγχο της διανομής πετρελαίου το σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ ενημερώνεται για όλες τις συναλλαγές των βενζινοπωλών. Αν διαπιστωθεί κάποια παρέκκλιση, τότε το σύστημα δίνει εντολή για έλεγχο. Αν πάλι διαπιστωθεί κάποιος λάθος κατά την ενημέρωση, τότε το σύστημα δεν κάνει δεκτές τις δηλώσεις και χρειάζεται επανυποβολή.

Αρμόδιο είσπραξης το Τελωνείο

Το Τελωνείο Βόλου βάσει των παραβάσεων χρεώνει τα πρόστιμα. Αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ολοκληρωθεί, και πλέον οι τελωνειακοί υπάλληλοι ενημερώνουν τους βενζινοπώλες.

Η πληρωμή των προστίμων γίνεται στο Τελωνείο, το οποίο είναι αρμόδιο να εισπράξει τα χρήματα. Σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), αν δεν επιδειχθεί το κατάλληλο ενδιαφέρον και δεν εισπραχθούν τα πρόστιμα, τότε οι οφειλές καθίστανται ληξιπρόθεσμες. Ο παραβάτης έχει δικαίωμα να κάνει ρύθμιση δώδεκα δόσεων διότι σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσει αναγκαστικά μέτρα.

Το Τελωνείο Βόλου έχει δικαίωμα να αφαιρέσει ακόμη και τη φορολογική ενημερότητα, να προχωρήσει σε κατασχέσεις λογαριασμών εις χείρας τρίτων, να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τα μέτρα…

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη μέχρι τώρα ενημέρωση, οι βενζινοπώλες κάνουν ενστάσεις στο απολογητικό υπόμνημα, δηλώνοντας ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις. Σε άλλες περιπτώσεις, αισθητά λιγότερες, πληρώνουν κανονικά.

Αντιδράσεις

Για το θέμα έχει ήδη παρέμβει με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, η οποία ζητεί κατάργηση του ΗΦΑΙΣΤΟΥ και μαζί των άδικων και καταχρηστικών προστίμων, που επιβάλλει.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βενζινοπωλών δέχεται έντονες διαμαρτυρίες. Ο κλάδος, όπως υπογραμμίζει στην επιστολή της, έχει υποστεί τεράστια πρόστιμα και ταλαιπωρία από παρόμοια πρακτική, ενώ τα περισσότερα αφορούσαν πλασματική παράβαση, λόγω απορρίψεων των εγγραφών διόρθωσης από το σύστημα.

Η ίδια κάνει λόγο για μια νέα επίθεση που δέχεται ο κλάδος, τη στιγμή που τα πρατήρια κλείνουν υπό το βάρος των φόρων και του αθέμιτου ανταγωνισμού και αντικαθίστανται από αλυσίδες εταιρειών ή από αγνώστων συμφερόντων κεφάλαια.
Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι οι «εκπρόθεσμες καταχωρήσεις» (παρ. 2 του άρθρου 73 του Ν. 2960/2001), είναι απλώς διορθώσεις στοιχείων καταχωρημένων συναλλαγών και δεν αφορούν τις ποσότητες αλλά εντελώς επουσιώδη γραφειοκρατικά στοιχεία όπως ημερομηνία, ΑΦΜ, διεύθυνση, Αρ. μετρητή ΔΕΗ κλπ».

Οι διορθώσεις αυτές, επισημαίνει, γίνονται είτε εξαιτίας λανθασμένων στοιχείων που παρέδωσαν οι καταναλωτές και απαιτούν τη διόρθωση για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης, είτε από ανθρώπινο λάθος.

Ωστόσο, επειδή οι ποσότητες και τα βασικά στοιχεία μένουν αναλλοίωτα και εξ αυτού ουδείς δόλος μπορεί να τεκμηριωθεί, ούτε ωφέλεια κάποιου, ούτε μπορεί να συναχθεί πραγματική παράβαση στη διακίνηση, η Ομοσπονδία τονίζει ότι είναι απαράδεκτο, τόσο να θεωρείται τελωνιακή παράβαση, όσο και να επιβάλλεται πρόστιμο.

Να επισημανθεί ότι η Ομοσπονδία έχει επανειλημμένα ζητήσει την κατάργηση του συστήματος, προειδοποιώντας γι’ αυτά ακριβώς τα πρόστιμα. Σε μια εποχή που ο κλάδος πνέει τα λοίσθια και οι βενζινοπώλες υποφέρουν μαζί με τον ελληνικό λαό από φόρους, μνημόνια, επιβαρύνσεις, μείωση κατανάλωσης, κόστη υποχρεωτικών εγκαταστάσεων χωρίς επιδότηση, αθέμιτες επιθέσεις μεγάλων συμφερόντων κλπ, τα πρόστιμα από τον ΗΦΑΙΣΤΟ, όπως τονίζει, είναι σαν μια επιπλέον ταφόπλακα πάνω στα πρατήρια.

ΒΑΣΩ ΚΟΝΤΟΧΡΗΣΤΟΥ: «Ας πατάξουν το λαθρεμπόριο»

Οι βενζινοπώλες καλούνται να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα για εσφαλμένα ΑΦΜ που έδωσαν ηλικιωμένοι για να πάρουν το πετρέλαιο θέρμανσης.

«Είναι άδικο να πληρώνουμε 100 ευρώ για μία διόρθωση. Μας κάλεσαν στο Τελωνείο και μας είπαν για τις παραβάσεις. Για τέτοιου είδους λάθη τα χρήματα που πρέπει να πληρώσουμε είναι πολλά. Αλλος μπορεί να έχει να πληρώσει και δέκα πρόστιμα» είπε η γραμματέας του Συλλόγου Βενζινοπωλών Μαγνησίας, Βάσω Κοντοχρήστου.

Ο κλάδος περνάει δύσκολες μέρες. «Ούτε ο Μάιος, ούτε ο Ιούνιος δούλεψε. Ο τουρισμός άρχισε τον περασμένο μήνα από τις 15 Ιουλίου» είπε η ίδια, επισημαίνοντας ότι «θέλουν να μαζέψουν έσοδα και τιμωρούν άδικα τους ίδιους και τους ίδιους».

Για τους βενζινοπώλες αν το κράτος θέλει να μαζέψει έσοδα, τότε θα πρέπει να πατάξει το λαθρεμπόριο. «Ηταν προεκλογική τους δέσμευση. Αν την κάνουν πράξη, δε χρειάζεται να βάλουν ούτε φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα γενικά ούτε τίποτα» κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου