ΤΟΠΙΚΑ

Ξεσηκωμός για την μπάρα στο Παπά Νερό

ξεσηκωμός-για-την-μπάρα-στο-παπά-νερό-807042

Αναφορά σε δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, Αστυνομία και Περιφέρεια για «παράνομο αποκλεισμό»

Ξεσηκωμός για την κλειστή μπάρα στην παραλία Παπά Νερό. Λουόμενοι και άτομα με αναπηρίες έχουν «βομβαρδίσει» τις τελευταίες ημέρες τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, με καταγγελίες για αποκλεισμό τους στην παραλία εξαιτίας της μπάρας που δεν εποπτεύεται από δημοτικό υπάλληλο αλλά λειτουργεί με κάρτες που έχουν στη διάθεσή τους καταστηματάρχες της περιοχής.

Οπως είναι γνωστό, με Κανονιστική Απόφαση του δήμου, στο δρόμο που οδηγεί στην παραλία Παπά Νερό έχει τοποθετηθεί μπάρα, η οποία κλείνει τα σαββατοκύριακα και τις αργίες από τις 10:30 το πρωί, για να απαγορεύει τη διέλευση αυτοκινήτων και για να μην καταστεί η παραλία απέραντος χώρος πάρκινγκ. Η μπάρα ανοίγει μετά τις 10μ.μ. – 11μ.μ. Για τη λειτουργία της υπάρχει ταμπέλα, επισκέπτες όμως αναφέρουν ότι δεν είναι ευδιάκριτη.

Η διαμαρτυρία λουόμενου που βρέθηκε εγκλωβισμένος στην παραλία το περασμένο σαββατοκύριακο μέχρι αργά το βράδυ, ήταν μόνο η αρχή. Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ κατέφθασε διπλή επώνυμη διαμαρτυρία από ισάριθμους επισκέπτες της περιοχής ότι δεν υπάρχει πρόνοια ούτε καν για άτομα με αναπηρίες, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην παραλία. Μάλιστα άτομο με αναπηρίες που επικοινώνησε με την αρμόδια αντιδήμαρχο καταγγέλλει ότι αντιμετωπίστηκε με απαράδεκτη συμπεριφορά.

Το θέμα πήρε διάσταση, καθώς αρκετοί φαίνεται να βρέθηκαν πίσω από την κατεβασμένη μπάρα, περιμένοντας πότε θα ανοίξει για να μπορέσουν να φύγουν.

Ανάμεσά τους και ο επίτιμος πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κ. Φωκίωνας Γεωργακόπουλος, ο οποίος μάλιστα προχώρησε σε αναφορά στο δήμο, στην Αστυνομία και την Περιφέρεια, θέτοντας ζήτημα νομιμότητας του μέτρου.

«Ο αιγιαλός και η παραλία είναι δημόσια αγαθά στα οποία η πρόσβαση όλων των πολιτών πρέπει να είναι ελεύθερη.

Περαιτέρω, όπως έχει δεχθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση 552 / 2003 στους πεζόδρομους δεν επιτρέπεται η παντελής απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων. Εάν υπάρχουν εμπόδια διέλευσης, όπως είναι οι μπάρες, θα πρέπει ευχερώς και ανά πάσα στιγμή να είναι δυνατόν να αρθούν από υπεύθυνο δημόσιο όργανο.

Είναι λοιπόν φανερό ότι το σύστημα απαγορεύσεως της κυκλοφορίας που έχει εγκαταστήσει στην παραλία «παπά νερό» ο δήμος Ζαγοράς είναι παράνομο κυρίως διότι εισάγει απόλυτη απαγόρευση και ο έλεγχος της διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων και γενικότερα της εισόδου και εξόδου σε δημόσιο χώρο έχει τεθεί υπό τον έλεγχο ιδιωτών με αποτέλεσμα κατ’ ουσίαν δημόσια περιουσία να έχει τεθεί, χωρίς τούτο να επιτρέπεται από το νόμο, υπό την ιδιωτική διαχείριση των παρακειμένων καταστηματαρχών.

Ανεξάρτητα πάντως από τη νομική διάσταση του πράγματος, θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι απαράδεκτο να αποκλείεται η πρόσβαση σε μία παραλία σε ηλικιωμένους ανθρώπους, οικογένειες με μικρά παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες και σε άλλα πάσχοντα πρόσωπα που δεν μπορούν να υποστούν την βασανιστική ταλαιπωρία μακράς οδοιπορίας υπό τον καυτό ήλιο και τελικώς να στερούνται της απολαύσεως ενός αγαθού που τους ανήκει.

Τέλος ερωτάται εάν οι δημόσιες υπηρεσίες ελέγχου και τάξεως (εφοριακοί, αστυνομικοί, υγειονομικοί, λιμενικοί υπάλληλοι κ.λπ.) θα μπορούν να εισέλθουν στον αποκλεισμένο χώρο μόνον ύστερα από συνεννόηση με τους κλειδοκράτορες επαγγελματίες που ελέγχουν το χώρο», αναφέρει μεταξύ άλλων στην καταγγελία του ο κ. Γεωργακόπουλος.

Ερωτηθείς για το ζήτημα που έχει προκύψει φέτος, ο δήμαρχος Ζαγοράς- Μουρεσίου, Πατής Κουτσάφτης κάνει λόγο για «συγκεκριμένη κλίκα από την Τσαγκαράδα που δημιουργεί πρόβλημα». Ο ίδιος αναφέρει ότι ο καθένας μπορεί να απευθύνεται στα τηλέφωνα του δήμου και της αντιδημάρχου και υποστηρίζει ότι δεν θα γίνει ο δρόμος πάρκινγκ και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στην παραλία ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ή πυροσβεστικό όχημα.

  • Σχετικά άρθρα:

Λουόμενοι …φυλακισμένοι στην παραλία Παπά Νερό στο Πήλιο

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου