ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνα από το Τελωνείο Βόλου για 2.000 λίτρα τσίπουρου

ερευνα-από-το-τελωνείο-βόλου-για-2-000-λίτρ-807774

Μεγάλη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από το Τελωνείο Βόλο για τον έλεγχο της νόμιμης δασμοφορολογικής επιβάρυνσης ή όχι δύο χιλιάδων λίτρων τσίπουρου, που σύμφωνα με πληροφορίες, κατασχέθηκε από μικρό αποσταγματοποιό από τη Νέα Αγχίαλο.

Το Τελωνείο Βόλου ελέγχει όλα τα δικαιολογητικά για τη νόμιμη κατοχή της άδειας απόσταξης, την προέλευση των σταφυλιών και του στέμφυλου, τα καζάνια όπου έγινε η απόσταξη, όλη την παραγωγική διαδικασία που ακολουθήθηκε από το διήμερο, αλλά και την πορεία που είχε τα προηγούμενα χρόνια.

Αν και τα αποτελέσματα από τη δειγματοληψία που έγιναν από το Γενικό Χημείο του Κράτους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το τσίπουρο είναι κανονικό για ανθρώπινη κατανάλωση, καθώς αυτό δεν κρίνεται επικίνδυνο, ωστόσο η μεγάλη ποσότητα της παραγωγής ήταν εκείνη που προσέγγισε το ενδιαφέρον των τελωνειακών υπαλλήλων, οι οποίοι προχώρησαν και στη δέσμευση της ποσότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε μικρός αποσταγματοποιός είθισται να αποστάζει περί τα 500-600 λίτρα τσίπουρου. Οι αποκαλούμενοι ως διήμεροι έχουν πάρει εξαίρεση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και πληρώνουν μικρά ποσά φόρων για την απόσταξη.

Ωστόσο, τα πρόστιμα που προβλέπονται, αν δεν τηρείται η κείμενη νομοθεσία είναι μεγάλα, καθώς ξεκινούν από 1.500 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με τις παραβάσεις.

Πάντως, ο υπό έλεγχο αποσταγματοποιός ισχυρίζεται ότι είναι νόμιμος και ότι θα προσκομίσει όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που έχει στο Τελωνείο Βόλου, που αποδεικνύουν και την αθωότητά του.

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου