ΤΟΠΙΚΑ

«Οι παραλίες του Παγασητικού είναι πεντακάθαρες»

οι-παραλίες-του-παγασητικού-είναι-πε-808496

ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΥ

«Οι παραλίες του Παγασητικού είναι πεντακάθαρες», επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, με αφορμή τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την καταλληλότητα των νερών κολύμβησης στην ακτή Κορόπη. Χθες, με εντολή της κ. Κολυνδρίνη, συνεργείο της Διεύθυνσης Υγείας, προχώρησε σε νέες δειγματοληψίες από τη συγκεκριμένη ακτή που βρέθηκε στο «στόχαστρο» και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που υπάρχουν τα νερά είναι πεντακάθαρα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, το τηλεφωνικό κέντρο του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ δέχθηκε δεκάδες τηλεφωνικές κλήσεις από κατοίκους αλλά και επισκέπτες της περιοχής, που ρωτούσαν αν είναι ασφαλές να κάνουν μπάνιο. «Μπορώ να πάρω το εγγονάκι μου και να πάω για μπάνιο στην Κορόπη;», ρωτούσε συνταξιούχος, που επισκέφθηκε τα γραφεία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ αναζητώντας έγκυρες πληροφορίες για την ποιότητα του θαλασσινού νερού.

Τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΚΟΕ και παρουσιάζουν τα νερά της ακτής Κορόπη ως ακατάλληλα για κολύμβηση, δημιούργησαν σύγχυση σε κατοίκους και επισκέπτες του νομού. «Η ακτή στην Κορόπη την περασμένη Κυριακή ήταν άδεια. Τουρισμός και επαγγελματίες έχουν πληγεί εντελώς άδικα», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Κολυνδρίνη.

Η ίδια επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι τα νερά στις ακτές του Παγασητικού είναι πεντακάθαρα.

«Οσα είδαν το φως της δημοσιότητας είναι ανυπόστατα. Η διεύθυνση υγείας είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος φορέας για να κάνει δειγματοληψίες. Οι δειγματοληψίες έγιναν σε όλες τις ακτές, συνοδεία κλιμακίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου και σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Νόμος. Σύμφωνα με το Νόμο δείγματα λαμβάνονται από πολλά και διαφορετικά σημεία της παραλίας. Τα δείγματα στέλνονται για επεξεργασία στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας που είναι κρατικός, έγκυρος και διαπιστευμένος φορέας και για την καταλληλότητα των νερών υπογράφει απόφαση ο ίδιος ο περιφερειάρχης. Τι πιο επίσημο;», ανέφερε κατηγορηματικά η κ. Κολυνδρίνη.

Η ίδια σημείωσε ότι για να διαλυθεί και η τελευταία αμφιβολία που υπάρχει, χθες έδωσε εντολή στη διεύθυνση υγείας και κλιμάκιο προχώρησε σε νέες δειγματοληψίες στην ακτή Κορόπη, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητα των νερών κολύμβησης. «Οι πρώτες ενδείξεις που μας ανακοινώθηκαν είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μικροβιακής επιβάρυνσης. Τα επίσημα αποτελέσματα θα βγουν την Παρασκευή και θα τα δώσω στη δημοσιότητα. Ο κόσμος πρέπει να μάθει την αλήθεια», υπογράμμισε η κ. Κολυνδίνη.

Η ίδια χαρακτήρισε ανυπόστατα τα αποτελέσματα του ΠΑΚΟΕ. «Οι δειγματοληψίες γίνονται βάσει όσων ορίζει ο Νόμος. Οχι όπως θέλει ο καθένας. Και η επεξεργασία γίνεται σε πιστοποιημένα εργαστήρια. Ακόμη κι αν βρεθεί μικροβιακή επιβάρυνση, ο Νόμος ορίζει ότι γίνεται επαναληπτική δειγματοληψία σε διάστημα 15 ημερών, πριν αποφανθεί κανείς για την καταλληλότητα ή μη των νερών. Δεν μπορεί μία ΜΚΟ να παίρνει δείγματα απ’ όπου θέλει, όπως θέλει, να βγάζει ό,τι αποτελέσματα θέλει, ούτε να θεωρεί τον εαυτό της περισσότερο ευαίσθητο σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Με ποια επιστημοσύνη; Από πού εξουσιοδοτείται; Και σε ποια εργαστήρια στέλνει τα δείγματα; Ο καθένας κρίνεται και φέρει την ευθύνη των όσων λέει», σημείωσε η ίδια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου