ΤΟΠΙΚΑ

280 εκπρόθεσμες διαγραφές από την Εφορία Βόλου

280-εκπρόθεσμες-διαγραφές-από-την-εφορία-809082

Το κατώφλι της Εφορίας Βόλου καλούνται και περνούν κατά δεκάδες κάθε μήνα επιχειρήσεις, που έχουν αδρανοποιήσει τη δραστηριότητά τους, αλλά δεν το έχουν δηλώσει επίσημα, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι λειτουργούν στα χαρτιά εδώ και πολλά χρόνια.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ανάγκες συνταξιοδότησης, αλλά και μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που κινούν εναντίον τους ασφαλιστικά ταμεία οδηγούν τους ιδιοκτήτες τους στην Εφορία Βόλου, προκειμένου να υποβάλλουν έστω και εκπρόθεσμα διακοπή εργασιών, να πληρώσουν τα παράβολα που προβλέπονται και να απαλλαχθούν από τα χρέη.

Πρόκειται για επιχειρήσεις με παλιές ημερομηνίες δραστηριοποίησης ετών ακόμη και μετά το ’96, οι οποίες, επειδή είχαν περιέλθει σε δυσμενή οικονομική κατάσταση εκτιμάται ότι δεν είχαν υπηρεσίες λογιστή για να ενημερωθούν τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθήσουν και έτσι αν και κατέβασαν ρολά, ωστόσο συνέχισαν να υπάρχουν στα χαρτιά των Υπηρεσιών.

Τα τελευταία δύο χρόνια εκπρόθεσμες δηλώσεις για διακοπή εργασιών υποβάλλονται στην Εφορία Βόλου καθημερινά. Οπως εκτίμησε υψηλόβαθμο στέλεχος, οι ιδιοκτήτες τους είτε βγαίνουν στη σύνταξη και γι’ αυτό υποχρεώνονται να κάνουν τη διακοπή, είτε ενημερώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία για μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που κινούνται εναντίον τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάθε εβδομάδα υποβάλλονται τουλάχιστον δέκα εκπρόθεσμες δηλώσεις και από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα οι διακοπές εργασιών αριθμούν περί τις 280.

Την ίδια στιγμή, πολλαπλάσιες εκτιμάται ότι είναι εκείνες οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, αλλά ακόμη δεν έχουν περάσει το κατώφλι των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών της Μαγνησίας. Οπως επισημάνθηκε, οι επιχειρήσεις – φαντάσματα αριθμούν στο νομό εκατοντάδες.

Εξάλλου, πανελλαδικά περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις που έχουν βάλει λουκέτο δεν έχουν καταγραφεί πουθενά επίσημα, όπως αποκάλυψε χθες η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Ο απίστευτος αριθμός των 100.000, οι οποίες δεν προσμετρούνται στις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους στα χρόνια της κρίσης, έρχεται ως απόρροια του ότι δεν υπήρχε το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή πάνω από 100.000 επιχειρήσεις βρίσκονται «εγκλωβισμένες» του ΓΕΜΗ και του TAXIS και πρόκειται για αδρανείς επιχειρήσεις για τις οποίες αναζητείται τρόπος να διευκολυνθεί η διαγραφή τους σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Οι επιχειρήσεις αυτές καλούνται να πληρώνουν διάφορα παράβολα και τέλη για ισολογισμούς, για επιμελητήρια κ.λπ., ενώ ήδη προ πολλού είναι ανενεργές. Σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις εξετάζεται και η αλλαγή σχετικής εγκυκλίου του 2015.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου