ΤΟΠΙΚΑ

Νέοι επιστήμονες στην αγορά εργασίας

νέοι-επιστήμονες-στην-αγορά-εργασίας-809102

Μια σημαντική φουρνιά νέων επιστημόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, βγαίνει και επίσημα στην αγορά εργασίας. Στους 140 περίπου ανέρχονται οι απόφοιτοι, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδάκτορες των πέντε τμημάτων της σχολής, που ξεκίνησαν από χθες να παραλαμβάνουν τα πτυχία τους, στις τελετές ορκωμοσίες, στο αμφιθέατρο του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας στο Πεδίο του Αρεως. Πρόκειται όμως για αποφοίτους που έχουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες εύρεσης εργασίας εν μέσω οικονομικής κρίσης και που στρέφονται στην πλειοψηφία τους στη συνέχιση των σπουδών τους είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, έγιναν οι ορκωμοσίες των αποφοίτων των τμημάτων αρχιτεκτόνων μηχανικών, πολιτικών μηχανικών και μηχανολόγων μηχανικών. Συγγενείς και φίλοι χειροκρότησαν τους νέους επιστήμονες που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους.

Οι απόφοιτοι παρέλαβαν τα πτυχία τους, ενώ στους νέους πολιτικούς μηχανικούς εκτός από τα πτυχία, δόθηκαν και προστατευτικά κράνη- απαραίτητο… αξεσουάρ για τη δουλειά τους- με το λογότυπο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της πολυτεχνικής σχολής, Θανάση Λουκά, πρόκειται για μια σημαντική «φουρνιά» επιστημόνων που βγαίνουν με αξιώσεις στην αγορά εργασίας εν μέσω οικονομικής κρίσης…

«Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές διέξοδοι. Μόνο κάποιες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί ή προκηρύσσονται από δήμους, δεν είναι όμως πολλές και το επόμενο διάστημα περιμένουμε προκηρύξεις σε ερευνητικά προγράμματα στα πανεπιστήμια αλλά και από υπουργεία μέσω ΕΣΠΑ. Πρόκειται όμως για προκηρύξεις με συμβάσεις μερικών μηνών, που συνιστούν μια μικρή διέξοδο. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρχει μόνιμη ροή προκηρύξεων για να ενεργοποιηθούν νέα έργα, να πάρει μπροστά και ο ιδιωτικός τομέας, διότι από το δημόσιο δεν μπορεί -όπως είναι φυσικό- να υπάρχει κάλυψη όλων των αποφοίτων», σημείωσε ο κ. Λουκάς και πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των αποφοίτων προσανατολίζονται στη συνέχιση των σπουδών τους στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Οσον αφορά την ίδια την Πολυτεχνική Σχολή, ο κ. Λουκάς σημείωσε ότι οριακά καλύπτονται οι ανάγκες της και υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση των υποδομών. «Ευελπιστούμε ότι τον επόμενο χρόνο θα ολοκληρωθεί το κτίριο των ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών Η/Υ και από το 2017 θα ξεκινήσει το κτίριο των πολιτικών μηχανικών και μηχανολόγων», ανέφερε.

Βραβεύτηκαν οι αριστούχοι

Στη χθεσινή τελετή, βραβεύτηκαν οι αριστούχοι προπτυχιακοί απόφοιτοι των τμημάτων πολιτικών μηχανικών και μηχανολόγων μηχανικών.

Η Αννα Γκέτσκη, αριστούχος απόφοιτη του τμήματος πολιτικών μηχανικών κατάγεται από τη Φλώρινα επέλεξε όμως το Βόλο για τις σπουδές της. «Θα διάλεγα ξανά το Βόλο για τις σπουδές μου. Εζησα μια πολύ ωραία εμπειρία», είπε η ίδια μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Βεβαίως είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στην αγορά εργασία. Δεν υπάρχουν διέξοδοι. Ισως να κάνω κάποιο μεταπτυχιακό», συμπλήρωσε η ίδια αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες για την επαγγελματική αποκατάστασή της.

Σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών και διδακτορικό θα συνεχίσει τις σπουδές του, ο Βολιώτης Φίλιππος Φιλιππιτζής, που ολοκλήρωσε τη μέση εκπαίδευση στο 8ο Γενικό Λύκειο Βόλου και επέλεξε να μείνει στην πόλη για τις σπουδές του. Αριστούχος απόφοιτος του τμήματος μηχανολόγων μηχανικών, αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας, ανέφερε όμως ότι «το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μας δίνει εφόδια για να προσπαθήσουμε να μπούμε στην αγορά εργασίας».

Η Αννα Γκέτση αριστούχος απόφοιτη του τμήματος πολιτικών μηχανικών

Ο Φίλιππος Φιλιππιτζής αριστούχος απόφοιτος του τμήματος μηχανολόγων μηχανικών

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου