ΤΟΠΙΚΑ

Οι παραλίες είναι κατάλληλες

οι-παραλίες-είναι-κατάλληλες-810166

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΠΑΚΟΕ

Στο …μάτι φαίνεται ότι παραμένουν ακτές του Παγασητικού, οι οποίες μέσω και των προσεγμένων παραλιακών επιχειρήσεων, προσεγγίζουν πλήθος τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μετά την τεράστια οικονομική καταστροφή, που προκάλεσε σωρεία δημοσιευμάτων πέρυσι το καλοκαίρι για δήθεν «επικίνδυνα βοθρολύματα» στον Παγασητικό, με αποτέλεσμα επί εβδομάδες κάτοικοι και τουρίστες της Μαγνησίας να μην πλησιάζουν τρομοκρατημένοι τις ακτές -η υπόθεση δικαστικά τέθηκε στο αρχείο- φέτος, καταμεσής του καλοκαιριού, την τουριστική σεζόν ήρθε να ταράξει ανακοίνωση του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ).

Ενας «μη κερδοσκοπικός φορέας του ιδιωτικού τομέα», όπως αυτοχαρακτηρίζεται παρουσιάζοντας το προφίλ του στην ιστοσελίδα pakoe.gr, παρουσιάζει μία από τις παραλίες του Παγασητικού ως ακατάλληλη για κολύμβηση, κόντρα στις αναλύσεις που έχουν γίνει από επίσημες κρατικές υπηρεσίες, επιφορτισμένες από την ίδια την Πολιτεία για ελέγχους σχετικά με την καταλληλότητα ή μη των υδάτων κολύμβησης.

Το ΠΑΚΟΕ, η ανακοίνωση του οποίου «ταξιδεύει» ήδη μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, δυσφημίζοντας μια τουριστική περιοχή, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στους λουόμενους, δεδομένου ότι παρουσιάζει ακατάλληλη μια παραλία του Παγασητικού, στην οποία έχει αναρτηθεί το φετινό καλοκαίρι γαλάζια σημαία. Το ΠΑΚΟΕ ισχυρίζεται ότι προχώρησε σε μετρήσεις σε 15 συνολικά πολυσύχναστες παραλίες του Παγασητικού και οι αναλύσεις των δειγμάτων, έδειξαν ως ακατάλληλη για κολύμβηση, την παραλία της Κορόπης. Σύμφωνα με τον πίνακα που συνοδεύει την ανακοίνωσή του, στην Κορόπη, μπροστά από το σημείο της γαλάζιας σημαίας, εντοπίστηκε συγκέντρωση κολοβακτηριδίων 256/100ml, με όριο τα 250.

Ωστόσο, εντελώς διαφορετική εικόνα παρουσιάζει για το θαλασσινό νερό στην Κορόπη, η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, η επίσημη δηλαδή υπηρεσία για δειγματοληψίες, αναλύσεις και έκδοση αποτελεσμάτων.

Δωροθέα Κολυνδρίνη:«Τα νερά είναι κατάλληλα»

Δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών για την ποιότητα νερών κολύμβησης στον Παγασητικό η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων.

Ερωτηθείσα από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη για την Κορόπη, για την οποία οι αναλύσεις του ΠΑΚΟΕ έδειξαν ότι το θαλασσινό της νερό της είναι ακατάλληλο, είπε ότι σε καμία από τις παραλίες της Μαγνησίας δεν υπάρχει πρόβλημα, ούτε βέβαια και στην Κορόπη.

«Η Διεύθυνση Υγείας έλαβε δείγματα απ’ όλες τις παραλίες. Κανένα από τα αποτελέσματα των δειγμάτων που ελήφθησαν δεν έδειξε μικροβιακή επιβάρυνση. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία όλες οι παραλίες όπως και η Κορόπη έχουν κατάλληλο νερό κολύμβησης. Με βάση τα αποτελέσματα εκδόθηκε και απόφαση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη χρήση της καταλληλότητας του νερού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θαλασσοταραχή… σε πολλούς δήμους

«Η μεγάλη έρευνα για τις παραλίες», σύμφωνα με την ανάρτηση του ΠΑΚΟΕ, έχει ήδη εγείρει σφοδρές αντιδράσεις δήμων και περιφερειών ανά τη χώρα, ενώ δήμαρχοι κινήθηκαν ήδη δικαστικά.

Ενδεικτικά, τις προηγούμενες ημέρες, ο δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος ζήτησε τη στήριξη της ΠΕΔ Στερεάς για το θέμα των μετρήσεων καταλληλότητας των υδάτων που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το ΠΑΚΟΕ. Στο πλευρό του βρέθηκε και ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος, ενώ σύμφωνα με το lamiastar.gr, οι δήμαρχοι στις περισσότερες των περιπτώσεων θεωρούν ψευδείς και συκοφαντικές τις δειγματοληψίες του ΠΑΚΟΕ και υποστηρίζουν ότι «εκβιάζονται».

Οταν μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΕΔ Λουκάς Υπερήφανος ενημέρωσε τα μέλη για την επιστολή του δημάρχου Δελφών προέκυψαν αποκαλύψεις και από την πλευρά άλλων δημάρχων που στρέφονται κατά του ΠΑΚΟΕ.

Ο δήμαρχος Χαλκίδας Χρήστος Παγώνης, ο δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιών Γιώργος Ντασιώτης και η Αμφιτρίτη Αλιμπαντέ δήμαρχος Ερέτριας περιέγραψαν την προσωπική τους επαφή με τον υπεύθυνο του ΠΑΚΟΕ.
Η δήμαρχος Λιβαδειάς Γιώτα Πούλου στήριξε την άποψη πως η ΠΕΔ πρέπει να καταθέσει ξεχωριστή μηνυτήρια αναφορά εκπροσωπώντας 25 δήμους. Τελικά αποφασίσθηκε η ανάθεση της υπόθεσης σε δικηγόρο εκ μέρους της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Στερεάς.

«Εκβιασμό και δυσφήμιση» καταγγέλλουν με δηλώσεις και δελτία Τύπου οι δήμαρχοι της Αίγινας και του Αγκιστρίου, έπειτα από τη δημοσίευση των αμφισβητούμενων «μετρήσεων» του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών για την καταλληλότητα κολύμβησης σε επιλεγμένα σημεία του νησιού, αλλά και την ποιότητα του νερού. Στο χορό των μηνύσεων και επαγγελματίες της Αίγινας, προχωρούν σε μηνύσεις κατά του Κέντρου, επικαλούμενοι δυσφήμιση των καταστημάτων τους, καθώς αυτά ονοματίζονται προσδιοριστικά για την ακαταλληλότητα των παρακείμενων παραλιών. Στις νόμιμες ενέργειες για την αποκατάσταση της αλήθειας θα προβεί και ο δήμαρχος Υδρας, Γιώργος Κουκουδάκης.

Ανακοίνωση, αναφορικά με τα αποτελέσματα μετρήσεων του ΠΑΚΟΕ, στην οποία αναφέρει ότι τα νερά στις συγκεκριμένες πλαζ, όχι μόνο δεν είναι ακατάλληλα, αλλά είναι εξαιρετικής ποιότητας, εξέδωσε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, διαψεύδοντας το ΠΑΚΟΕ και καθησυχάζοντας το κοινό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου