ΤΟΠΙΚΑ

Κατάρριψη ρεκόρ μετά από 103 χρόνια!

κατάρριψη-ρεκόρ-μετά-από-103-χρόνια-810651

16 Ιουλίου 1913. Τα Δωδεκάνησα βρίσκονται υπό ιταλική κατοχή. Στον όρμο πηγάδια Καρπάθου βρίσκεται το ιταλικό θωρηκτό Regina Margerita. Η άγκυρα σπάει και χάνεται στο βυθό, κάτι που θεωρήθηκε μεγάλη γρουσουζιά. Τεχνικά μέσα εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν για την ανάσυρση της άγκυρας. Η φήμη ότι σφουγγαράδες της περιοχής μπορούν να βουτούν σε μεγάλα βάθη έστρεψε το ενδιαφέρον στον πλέον ξακουστό σφουγγαρά, Στάθη Χατζή από τη Σύμη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι Ιταλοί έστειλαν σκάφος στη Σύμη για να μεταφέρει τον Στάθη Χατζή στην Κάρπαθο. Θα έπαιρνε αμοιβή μία χρυσή λίρα. Ο Συμιακός σφουγγαράς βούτηξε σε βάθος 77 μέτρων με τη βοήθεια μιας μαρμάρινης πέτρας 15 κιλών. Κράτησε την αναπνοή του για 3 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα, εντόπισε την άγκυρα, την έδεσε στο πολεμικό πλοίο και αμέσως μετά έδωσε σινιάλο για να τον τραβήξουν στην επιφάνεια της θάλασσας.

Το κατόρθωμά του ήταν μοναδικό. Το γεγονός καταγράφηκε στο επίσημο βιβλίο του ιταλικού θωρηκτού. Θεωρήθηκε μάλιστα ως η ανώτατη ελληνική επίδοση.

Ως αντάλλαγμα για το κατόρθωμά του, ο Στάθης Χατζής ζήτησε από τον Ιταλό ναύαρχο, να μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα παντού, δεδομένου ότι τα Δωδεκάνησα ήταν υπό ιταλική κατοχή. Οταν το εξασφάλισε έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έκανε διάφορες δουλειές, βοηθώντας οικονομικά την οικογένειά του, στη Σύμη. Προτομή του Στάθη Χατζή βρίσκεται στο Μουσείο Λούβρο.

16 Ιουλίου 2016. Ο Βολιώτης αθλητής Χρόνης Χλίτσιος, καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στην κατάδυση με σκανταλόπετρα, στο ίδιο ακριβώς σημείο στην Κάρπαθο όπου είχε βουτήξει ο θρυλικός σφουγγαράς Στάθης Χατζής. Μετά από 103 χρόνια, το ρεκόρ βρίσκεται πλέον στα χέρια του Βολιώτη αθλητή, ο οποίος βούτηξε σε βάθος 80,7 μέτρων με χρόνο δύο λεπτά και είκοσι οκτώ δευτερόλεπτα.

Οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές. Το κατόρθωμα του Χρόνη Χλίτσιου, έγινε εν μέσω τρικυμίας. «Ημασταν στην Κάρπαθο με την ομάδα μου από την Τετάρτη 13 Ιουλίου. Επί τρεις ημέρες έκανα προπόνηση σε αντίξοες συνθήκες. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως έως και επτά μποφόρ. Αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε. Τόλμησα και η προσπάθεια στέφθηκε από επιτυχία», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χρόνης Χλίτσιος, ο οποίος είχε στο πλευρό του την ομάδα του: τον κ. Γεώργιο Χιοτάκη και τον κ. Παύλο Πάνο, θερμούς υποστηρικτές και χορηγούς του αλλά και τον προπονητή του κ. Βαγγέλη Ζιάκα.

«Ο Βολιώτης λεβέντης»

Το πανελλήνιο ρεκόρ μετά από 103 χρόνια, στο ίδιο σημείο όπου είχε βουτήξει ο θρυλικός Συμιακός σφουγγαράς, πανηγυρίστηκε στην Κάρπαθο, όπου η σημειολογία της επιτυχίας ήταν τεράστια.

Μάλιστα σε εκδήλωση που έγινε στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο της περιοχής δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα. Ολοι έσπευσαν να χειροκροτήσουν τον Βολιώτη αθλητή.

Ανάμεσά τους και ο εγγονός του Στάθη Χατζή, Μιχάλης, 82 ετών που σήμερα ζει στη Ρόδο. «Ο παππούς μου θα καμαρώνει από εκεί που βρίσκεται. Το πανελλήνιο ρεκόρ είναι πλέον στα σίγουρα χέρια ενός Βολιώτη λεβέντη», είπε ο εγγονός του Στάθη Χατζή, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης.

Το πανελλήνιο ρεκόρ κατάδυσης με σκανταλόπετρα έρχεται να συμπληρώσει τον κατάλογο των διακρίσεων του Βολιώτη αθλητή στην κατάδυση Χρόνη Χλίτσιου:

Ιούλιος 1995: Πανελλήνιο ρεκόρ στατικής άπνοιας με 5’:40’’.

1995: Πανελλήνιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης με σταθερά βάρη στα 50 μέτρα.

Ιούνιος 1999: Πανελλήνιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης με εναλλασσόμενα βάρη στα 67 μέτρα.

Οκτώβριος 1999: Πανελλήνιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης NO LIMITS στα 90 μέτρα.

Σύμη 2002: Κατάδυση στα 120 μέτρα.

Βόλος 2014: Κατάδυση με σκανταλοπέτρα στα 84 μέτρα.

Από την Αργώ για το παγκόσμιο

Η κατάρριψη του πανελληνίου ρεκόρ κατάδυσης με σκανταλόπετρα στην Κάρπαθο, δίνει στο Χρόνη Χλίτσιο τη δύναμη που χρειάζεται για το νέο του εγχείρημα: την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ στο ίδιο άθλημα που πρόκειται να συμπεριληφθεί και στα ολυμπιακά αγωνίσματα.

Το παγκόσμιο ρεκόρ στα 107 μέτρα κατέχει από το 2007 ο Αυστριακός Χέρμπερτ Νιτς.

Ο Χρόνης Χλίτσιος θα επιχειρήσει να το καταρρίψει βουτώντας έξω από τον Παγασητικό Κόλπο. Το εγχείρημα θα γίνει στις 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου και η βουτιά θα γίνει από τη θρυλική Αργώ που μετά τη συντήρησή της είναι πανέτοιμη και αξιόπλοη. «Θα επιχειρήσω ένα παγκόσμιο ρεκόρ με τον αρχαίο τρόπο κατάδυσης από τη θρυλική Αργώ. Θα είναι μία πρώτης τάξης προβολή για το Βόλο. Η οικονομική κρίση επιβάλλει τέτοιες προσπάθειες», υπογραμμίζει ο Χρόνης Χλίτσιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου