ΤΟΠΙΚΑ

ΔΕΥΑΜΒ: Υποχρεωτική η συνεχής χλωρίωση του νερού

δευαμβ-υποχρεωτική-η-συνεχής-χλωρίωσ-811024

Τους μύθους γύρω από το νερό του Πηλίου και τη διαχείρισή του διέλυσε σε έκτακτη συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, με φόντο τα γεγονότα των τελευταίων ημερών σε Πορταριά και Σταγιάτες. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία το νερό πρέπει να χλωριώνεται υποχρεωτικά όπου υπάρχουν δίκτυα ύδρευσης και με υπουργική απόφαση και σε περιοχές κάτω των 3.000 κατοίκων, άρα και στα χωριά του Πηλίου. Όπως τονίστηκε, το σύστημα χλωρίωσης που έχει εγκατασταθεί στην πηγή Μάνα δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγει ούτε στο ελάχιστο και να πέσει στο δίκτυο περισσότερο χλώριο καθώς υπάρχει on line ρύθμιση, ενώ σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της ΔΕΥΑΜΒ για καθαρισμούς και συντηρήσεις, αυτές γίνονται σε ετήσια βάση μέσα από εργολαβία για έργα υγειονομικής αναγνώρισης που κάθε χρόνο στοιχίζουν 150.000 ευρώ στα ταμεία της επιχείρησης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η ΔΕΥΑΜΒ αντέστρεψε τα πυρά στους κατοίκους που αντιδρούν, κατηγορώντας τους ότι υπονομεύοντας το έργο της επιχείρησης για την εξασφάλιση ασφαλούς νερού προς πόση, στρώνουν το κόκκινο χαλί σε ιδιώτες να μπουν και να ελέγξουν τα νερά του Πηλίου. Τους κατήγγειλε για υπερκατανάλωση -250 κ.μ. την ώρα μπαίνουν στο δίκτυο της Πορταριάς, ποσότητα που καλύπτει τις ανάγκες για 30.000 κατοίκους!- και τους κάλεσε να προχωρήσουν άμεσα στην τοποθέτηση υδρομέτρων και στη σύνδεση των σπιτιών τους με το δίκτυο αποχέτευσης για να μη μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας από την υπερχείλιση βόθρων. Μόλις 538 σε σύνολο 1.486 υπόχρεων στη δημοτική ενότητα Πορταριάς έχουν φροντίσει να συνδεθούν με το δίκτυο αποχέτευσης.

Τα πυρά στράφηκαν και εναντίον της περιφερειακής ενότητας και της διεύθυνσης υγείας, που απείλησε τη ΔΕΥΑΜΒ ότι θα στείλει φάκελο με στοιχεία στον Εισαγγελέα. Παρουσιάστηκε η νομοθεσία βάσει της οποίας η Διεύθυνση Υγείας είναι υποχρεωμένη να εκδώσει διοικητική απόφαση χλωρίωσης του νερού αλλά και απόφαση περί απαγόρευσης της πόσης και χρήσης του όταν εντοπίζεται μικροβιακό φορτίο. «Ποτέ δεν εξέδωσε καμία επίσημη απόφαση μολονότι ενημερωνόταν για τα αποτελέσματα των αναλύσεων σε δείγματα νερού κάθε φορά από τη ΔΕΥΑΜΒ. Οποιες ενέργειες έγιναν, έγιναν από τη ΔΕΥΑΜΒ», ανέφερε ο πρόεδρος της επιχείρησης Αποστόλης Γαλάτης.

«Μουχλιασμένα μυαλά»

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Γαλάτης αναφέρθηκε στα τρία σημεία πολιτικής της ΔΕΥΑΜΒ για προστασία της δημόσιας υγείας, προστασία του περιβάλλοντος και ίση μεταχείριση των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνει η επιχείρηση για τη χλωρίωση του νερού και τη σύνδεση των νοικοκυριών με το δίκτυο αποχέτευσης εξυπηρετούν και τους τρεις αυτούς στόχους.

Αναφέρθηκε και στα γεγονότα των τελευταίων ημερών υπογραμμίζοντας ότι η ΔΕΥΑΜΒ δεν θα κάνει πίσω. Εχει ήδη καταθέσει διπλή μηνυτήρια αναφορά και μάλιστα ονομαστική, αλλά και αγωγές για τα επεισόδια στις Σταγιάτες τονίζοντας πως «ό,τι κερδίσουμε από την εξέλιξη των υποθέσεων θα τα διαθέσουμε για έργα στα χωριά». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι εκπτώσεις δεν θα γίνουν ούτε για την ασφάλεια των εργαζομένων της επιχείρησης και χαρακτήρισε «μουχλιασμένα μυαλά» όσους «έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη του νερού επειδή το σπίτι τους είναι δίπλα στην πηγή».

«Πρόκειται για μουχλιασμένα μυαλά. Για νοοτροπίες που σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν», πρόσθεσε.

Υποχρεωτική η χλωρίωση

Τους μύθους και τα επιχειρήματα αντιδρώντων στα χωριά του Πηλίου, κατέρριψαν με στοιχεία υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το στέλεχος στο χημείο ύδρευσης, κ. Δημήτρης Ντακής, υπογράμμισε στη συνεδρίαση ότι η χλωρίωση του νερού είναι υποχρεωτική βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπου υπάρχει δίκτυο ύδρευσης. Μάλιστα επικαλέστηκε και υπουργική απόφαση που καθιστά τη χλωρίωση υποχρεωτική και σε περιοχές κάτω των 3.000 κατοίκων, μετά τον Καλλικράτη.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το πρόβλημα μικροβιακής επιβάρυνση του νερού έχει εντοπιστεί μέσα από επανειλημμένες μετρήσεις από πιστοποιημένα εργαστήρια, ωστόσο «η διεύθυνση υγείας δεν εξέδωσε ως όφειλε απόφαση για την υποχρεωτική χλωρίωση του νερού». «Εμείς δεν επαναπαυτήκαμε περιμένοντας τη διεύθυνση υγείας. Προχωρήσαμε σε εγκατάσταση συστημάτων χλωρίωσης και οι μετρήσεις θα συνεχιστούν. Δεν υποχωρούμε», είπε ο κ. Ντακής.

Απαντώντας σε ερώτηση του εκπροσώπου των μειοψηφιών, κ. Πατσιαντά, ο κ. Γαλάτης κατηγόρησε τη Διεύθυνση Υγείας ότι ουδέποτε εξέδωσε διοικητική απόφαση υποχρεωτικής χλωρίωσης του νερού ούτε απόφαση απαγόρευσης της πόσης και χρήσης νερού.

Αναλυτικά στη νομοθεσία που ισχύει και στις υγειονομικές διατάξεις αναφέρθηκε ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΜΒ, Αντ. Ξηρός, επικαλούμενος μάλιστα και σχετικές αποφάσεις που εξέδωσε η περιφερειακή ενότητα Καβάλας για αντίστοιχη υπόθεση.

Κατανάλωση νερού στην Πορταριά όσο για 30.000 κατοίκους

Από την πλευρά του ο διευθυντής Υποδομών της ΔΕΥΑΜΒ, Αριστείδης Γκέκας, αναφέρθηκε στον τρόπο χλωρίωσης. Οπως είπε από το 2012 υπάρχει σύστημα άντλησης στην πηγή Μάνα και on line ρύθμιση της χλωρίωσης. «Δεν γίνεται να ξεφύγει το χλώριο», υπογράμμισε σε όλους τους τόνους, τονίζοντας ότι τα ποσοστά του χλωρίου είναι κάτω από τα ελάχιστα διεθνή όρια και αφήνοντας αιχμές κατά όσων ισχυρίζονται ότι «το νερό μυρίζει χλώριο» ή «τα ζώα σταμάτησαν να πίνουν νερό».

Ανέφερε μάλιστα ότι χλωρίωση δεν μπορεί να γίνεται με διακοπές. «Η απολύμανση πρέπει να είναι συνεχής. Μιλάμε για μικροβιακή επιβάρυνση», είπε. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα έργα υγειονομικής αναγνώρισης προϋπολογισμού 150.000 ευρώ που κάνει κάθε χρόνο η ΔΕΥΑΜΒ για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, τον καθαρισμό των πηγών και δεξαμενών αλλά και των χώρων γύρω από τις υδρευτικές εγκαταστάσεις της.

Κατέστησε υπεύθυνους τους κατοίκους που αντιδρούν αν μπει ιδιώτης στα νερά του Πηλίου. «Εάν υπερισχύσει η λογική των κατοίκων στρώνεται το κόκκινο χαλί να έρθει ιδιώτης. Θα πει αφού η ΔΕΥΑΜΒ είναι αναξιόπιστη και δεν μπορεί, θα κάνω εγώ τη διαχείριση. Και το νερό της Μάνας θα πωλείται 10 ευρώ το μπουκαλάκι στο Μονακό», είπε ψέγοντας ταυτόχρονα τους κατοίκους της Πορταριάς για υπερκατανάλωση. Στα 250 φθάνουν τα κυβικά μέτρα νερού που μπαίνουν ανά ώρα στο δίκτυο της Πορταριάς, ποσότητα που καλύπτει τις ανάγκες 30.000 κατοίκων.

Ο ίδιος προανήγγειλε και αναμόρφωση του εξωτερικού δικτύου της Πορταριάς έργο που θα προβλεφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του 2017.

Εκτός αποχετευτικού

Αιχμές κατά κατοίκων ότι δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους για την τοποθέτηση υδρομέτρων και τη σύνδεσή τους με το δίκτυο αποχέτευσης, ενώ την ίδια ώρα έχουν κηρύξει τον πόλεμο στη ΔΕΥΑΜΒ για το νερό και τη χλωρίωσή του, άφησε ο γενικός διευθυντής, Σταύρος Τζίνης.

«Παρατηρείται υπερχείλιση βόθρων κι όλα αυτά περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα», είπε αναφέροντας και συγκεκριμένα στοιχεία. Από το σύνολο των 1.486 υπόχρεων να συνδεθούν με το δίκτυο αποχέτευσης το έχουν κάνει μόλις οι 535. Από τον περασμένο Φεβρουάριο οπότε και η ΔΕΥΑΜΒ ανακοίνωσε ότι οι συνδέσεις είναι υποχρεωτικές και απείλησε με πρόστιμα μόλις 3 φρόντισαν να καταθέσουν μελέτες. Αντίστοιχα μόλις 18 φρόντισαν να τοποθετήσουν υδρόμετρα.

Τέλος, υπέρ της στάσης της ΔΕΥΑΜΒ, τάχθηκαν τόσο ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Δημ. Κουτσιφέλης όσο και ο εκπρόσωπος των μειοψηφιών, Μαργ. Πατσιαντάς, ζήτησαν όμως από την επιχείρηση να αποκαταστήσει τους δρόμους επικοινωνίας και συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες για να μπορέσει να κάνει έργο. Μάλιστα ο κ. Κουτσιφέλης κατέκρινε τις διοικήσεις της ΔΕΥΑΜΒ διαχρονικά που «για ψηφοθηρικούς λόγους υποχωρούσαν απέναντι στις στρεβλές αντιλήψεις των κατοίκων στα χωριά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου