ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός ο Βόλος από το πρόγραμμα λειτουργίας Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου

εκτός-ο-βόλος-από-το-πρόγραμμα-λειτουρ-812551

Εκτός ο Βόλος από το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας για πιλοτική λειτουργία πέντε κέντρων υγείας αστικού τύπου πανελλαδικά παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα αποφόρτιζε το Νοσοκομείο από τη μαζική προσέλευση ασθενών ακόμη και για ένα απλό κρυολόγημα.

Ρεπορτάζ : ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η πιλοτική εφαρμογή για την ανασυγκρότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με νέες δομές με στόχο την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου δεν περιλαμβάνει το Βόλο. Η έλλειψη βασικών ειδικοτήτων και επάρκειας γιατρών που αποτυπώνεται πλήρως στο ΠΕΔΥ Βόλου λειτούργησε «ανασταλτικά» με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να μην συμπεριλάβει, προς το παρόν, το Βόλο στο σχεδιασμό του.

Ο διευθυντής του ΠΕΔΥ Βόλου Γιώργος Μπακούλας που ρωτήθηκε σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε αυτή την πιλοτική εφαρμογή καθώς για να γίνει αυτό θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 4 γιατροί ανά ειδικότητα που να μπορούν να λειτουργήσουν τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, αριθμός απαγορευτικός για το Βόλο όπου τα ιατρεία του ΠΕΔΥ είναι υποστελεχωμένα σε μεγάλο βαθμό και με ορισμένες ειδικότητες να έχουν ανασταλεί καθώς δεν υπάρχουν γιατροί. Μάλιστα το θέμα τέθηκε σε συνάντηση που έγινε με τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό, χωρίς όμως να αλλάξει ο σχεδιασμός της πιλοτικής εφαρμογής (που είχε ήδη καθοριστεί για συγκεκριμένες πόλεις) λόγω της έλλειψης γιατρών σε όλες τις ειδικότητες.

Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικότερος λόγος που τα ιατρεία του ΠΕΔΥ Βόλου δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, παρά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα στο Βόλο και από τις 7 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι στη Νέα Ιωνία.

Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών Ν. Χαυτούρας από την πλευρά του έθεσε το συγκεκριμένο θέμα στη συνάντηση που έγινε με το διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου Μ. Δραμητινό υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση της ροής επισκεψιμότητας στο Αχιλλοπούλειο κάτω και από αυτές τις συνθήκες μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μόνιμο προσωπικό γιατρών που θα πρέπει να προσληφθεί ώστε να ενισχυθούν οι κλινικές που σήμερα εκπέμπουν SOS λόγω των κενών που υπάρχουν.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ανακοινώσει ότι η πρώτη φάση του προγράμματος προβλέπει τη δημιουργία πέντε Ιατρείων Γειτονιάς, που θα παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, πρόληψης και αγωγής υγείας χωρίς αποκλεισμούς για όλους τους δημότες.

Η πιλοτική εφαρμογή θα υλοποιηθεί σε Πάτρα, Ηράκλειο, στη Ν. Φιλαδέλφεια στην Αθήνα και στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, ενώ συνολικά το εγχείρημα θα έχει ορίζοντα τουλάχιστον τετραετίας.

Οι ΤΟΜΥ (τοπικές μονάδες υγείας) θα αποτελούνται από έναν κοινωνικό λειτουργό, μία μαία, έναν επισκέπτη υγείας, 4 οικογενειακούς γιατρούς, έναν παιδίατρο, δύο νοσηλευτές και θα υποστηρίζονται και διοικητικά.

Στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι να μειώσει τις ροές προς τα νοσοκομεία που είναι αυξημένες. Στην περίπτωση του Νοσοκομείου Βόλου το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της έλλειψης γιατρών, η κίνηση στα εξωτερικά ιατρεία έχει αυξηθεί κατά 35% τουλάχιστον, με τους γιατρούς να ξεκινούν τα προγραμματισμένα ραντεβού από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 4 το απόγευμα καθώς σε πολλές ειδικότητες επικρατεί το αδιαχώρητο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου