ΤΟΠΙΚΑ

Βρήκε το νόημα της ζωής Βολιώτης μαραθωνοδρόμος & βοσκός

βρήκε-το-νόημα-της-ζωής-βολιώτης-μαραθ-813714

Στη φύση και την καθημερινή άσκηση έχει βρει το νόημα της ζωής ο Βολιώτης μαραθωνοδρόμος Βασίλης Χαλκιάς, ο οποίος στα 63 του χρόνια διαθέτει νεανική ευεξία και ενθουσιασμό, υιοθετώντας δραστηριότητες που προσφέρουν σωματική και ψυχική υγεία. Ο βραβευμένος μαραθωνοδρόμος και συνταξιούχος, σήμερα, δάσκαλος ειδικής αγωγής, μοιράζει την καθημερινότητά του μεταξύ Βόλου και Μελισσατίκων, όπου διατηρεί φάρμα με ζώα. Ξεκινάει την ημέρα του στις 5.30 το πρωί, τρέχοντας ξυπόλυτος επί μια ώρα στο αθλητικό κέντρο, που βρίσκεται Γιάννη Δήμου και Μεταμορφώσεως και καλεί όποιον επιθυμεί, να συμμετάσχει στην ίδια δραστηριότητα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο κ. Χαλκιάς απευθύνει κάλεσμα σε όσους επιθυμούν, να συμμετάσχουν στις ίδιες δραστηριότητες, να υιοθετήσουν την πρωινή άσκηση και να νιώσουν την ευεξία που προσφέρει η υγιεινή διατροφή, που βασίζεται στη σοφή ρήση «παν μέτρον άριστον».

Παιδί πολύτεκνης οικογένειας, εργάζονταν καθημερινά στα χωράφια, και το βράδυ πήγαινε στο Νυχτερινό σχολείο, προκειμένου να κάνει πραγματικότητα το όνειρο των σπουδών. Μετά την αποφοίτησή του από την Ακαδημία εργάστηκε επί 25 και πλέον χρόνια ως δάσκαλος ειδικής αγωγής, παράλληλα με τη δραστηριότητά του ως αθλητής του Γυμναστικού Συλλόγου Βόλου.

«Με τον αθλητισμό ασχολήθηκα αφού πέρασα στην Ακαδημία, διότι ήταν πολύ δύσκολα τα χρόνια μέχρι τις σπουδές. Επρεπε να δουλεύουμε και παράλληλα να σπουδάζουμε και μου δόθηκε αυτό το θείο δώρο, να συνυπάρχουν στην επιβίωσή μου και το σχολείο και η ακαδημία, ο αγώνας για επιβίωση αλλά και η προσπάθεια να στέκομαι στα πόδια μου και να βασίζομαι στις δυνάμεις μου» υπογραμμίζει ο ίδιος, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Οι συμμετοχές του σε αγώνες πολυάριθμοι και οι διακρίσεις το ίδιο, αλλά η ιδιότητα του μαραθωνοδρόμου αποτελεί «τίτλο τιμής για τον ίδιο» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η «ξυπολιταρία» όπως αποκαλεί ο ίδιος την καθημερινή του αθλητική δραστηριότητα, του χαρίζει ευεξία, ενώ όπως σημειώνει παράλληλα, είναι ευχάριστη η επαφή του γυμνού πέλματος με το βρεμένο γρασίδι. Κάθε αθλητική δραστηριότητα είναι σημαντική διότι «με εμψυχώνει ψυχολογικά και πνευματικά, ανέβηκα στα επίπεδα ύπαρξής μου, μέσα από τη δυσκολία, μέσα από τον κόπο και την προσπάθεια και αυτό είναι το μεγαλύτερο έπαθλο νομίζω. Στόχος, άλλωστε, του αθλητή, είναι να ξεπεράσει τον κατώτερο εαυτό του, για να μπορεί να λειτουργεί καλύτερα» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Βολιώτης μαραθωνοδρόμος μεγάλων αποστάσεων.

Κοντά στα ζώα

Η αθλητική δραστηριότητα σε συνάρτηση με τη φάρμα των ζώων που διατηρεί στην ευρύτερη περιοχή των Μελισσατίκων, του προσφέρουν τεράστια ψυχικά αποθέματα ευεξίας, δύναμης και αισιοδοξίας, τα οποία μεταφράζονται σε ένα τεράστιο καθημερινό χαμόγελο.

Ο κ. Χαλκιάς είναι αφοσιωμένος πατέρας δύο παιδιών και κάθε απόγευμα ασχολείται με τα ζώα της φάρμας του, τα οποία φροντίζει με πολύ μεράκι, μεταλαμπαδεύοντας παράλληλα τη ζωοφιλία σε μικρά παιδιά, μαθητές Δημοτικού κυρίως.

«Στη φάρμα μου έχω γίδες, τράγους, κότες, γαλοπούλες, χήνες, σκυλιά. Ασχολούμαι με αυτό το βιότοπο, ασχολούμαι με το άρμεγμα, την παρασκευή τυριού, αντλώ θετική ενέργεια από το ζωικό βασίλειο και ανακαλύπτω καθημερινά ότι είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη του ζώου για τον άνθρωπο» ομολογεί ο κ. Χαλκιάς.

Παράλληλα ο ίδιος προτρέπει τα μικρά παιδιά να υιοθετούν ζώα, επισκέπτεται τα σχολεία και μιλάει στους μαθητές για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, την οποία έχουν ενστερνιστεί, σημειωτέον, μικρά παιδιά. «Επειδή είμαι άνθρωπος της εκπαίδευσης, θέλω να περάσω πιλοτικά αυτό τον εκπαιδευτικό κύκλο στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να ασχοληθούν τα παιδιά με την υιοθέτηση ενός ζώου και μέσω αυτού να τα αγαπήσουν περισσότερο» αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει ότι «πρέπει εγκλιματίζονται τα παιδιά με την ύπαρξη του ζωικού βασιλείου και να έχουμε το συναισθηματικό – πνευματικό περιβάλλον δίπλα μας και κοντά ανά πάσα στιγμή.

Ο κ. Χαλκιάς προτρέπει τα παιδιά να υιοθετήσουν κάποιο από τα ζωάκια της φάρμας του, προκειμένου να εξοικειωθούν με το ζωικό βασίλειο και να βιώσουν τη χαρά της συμμετοχής σε μια δραστηριότητα που προσφέρει θετικά συναισθήματα και ανάταση ψυχής.

Μυστικό ευεξίας

Μότο ζωής είναι για το Βασίλη Χαλκιά η άποψη ότι το μυστικό της καλής υγείας βρίσκεται στην καλή σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. «Η ευεξία απαιτεί αισιοδοξία, θέλει τόλμη, και προσπάθεια» αναφέρει ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι «με ενδιαφέρει το επίπεδο το πνευματικό, το εσωτερικό, το υπαρξιακό μας, για να μην ξεχνάμε το στόχο και σκοπό της ζωής μας».

Είναι πολύ σημαντική η κάθε ώρα που περνάει στο βουνό, είναι μεγάλη υπόθεση για τον ίδιο να υπάρχει αλληλουχία εικόνων, τόσο από την πόλη όσο και από το βουνό, ενώ όπως σημειώνει παράλληλα, προσπαθεί να διεκπεραιώνει τις καθημερινές του δουλειές εν κινήσει. «Είναι απαραίτητη η άσκηση, η πνευματική ευεξία και η καθαρότητα νου, για να δούμε γιατί ήρθαμε στη γη» τονίζει ο ίδιος, προτρέποντας τους συνδημότες του, να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου