ΤΟΠΙΚΑ

Μαχαίρι στις συντάξεις εμπόρων

μαχαίρι-στις-συντάξεις-εμπόρων-437048

Λεπίδι… στις συντάξεις των εμπόρων και περικοπές στην κατώτερη σύνταξη στον κλάδο προκαλούν έντονες αντιδράσεις. Μέχρι 1.200 ευρώ χάνουν μόνο από τις περικοπές δώρων και επιδομάτων, ενώ με το νέο ασφαλιστικό μειώνονται οι πραγματικές συντάξεις από 30 ως 60%.

Συνταξιούχοι έμποροι του Βόλου βρίσκονται κυριολεκτικά στο «πόδι», καθώς οι πρώτοι υπολογισμοί για τις περικοπές που έρχονται στις συντάξεις μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τους αφαιρούν σημαντικούς πόρους.

 «Πληρώναμε τόσα χρόνια εισφορές και τις υψηλότερες κλίμακες στο ΤΕΒΕ για να εισπράττουμε τώρα ψίχουλα» υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αγανακτισμένος ο Θανάσης Κοντονίνας, πρόεδρος των συνταξιούχων εμπόρων της περιοχής.
Οι αυξήσεις στις συντάξεις των εμπόρων που ανήκαν στο ΤΕΒΕ και έχουν πλέον ενταχθεί στον ενοποιημένο φορέα ΟΑΕΕ είχαν παγώσει από το 2008. Με την ανακοίνωση των νέων μέτρων και τις περικοπές σε δώρα και επιδόματα, υπολογίζεται ότι η απώλεια σε ετήσια βάση μόνο από αυτές τις «ρυθμίσεις» κατά μέσο όρο θα φτάσει τα 1.200 ευρώ.
Παράλληλα, ενώ η κατώτερη σύνταξη για τους εμπόρους ήταν στα 390 ευρώ, τώρα αντικαθίσταται από το ποσό των 360 ευρώ της κύριας σύνταξης για όλους.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εμπόρων με το νέο ασφαλιστικό οι συντάξεις στον κλάδο θα διαμορφωθούν προς τα κάτω, με τη μείωση να αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις και σε ποσοστό το 60%.
Η μείωση αυτή προκύπτει από την αλλαγή υπολογισμού αναπλήρωσης  μεσοσταθμικά στο 1,2% ετησίως από το 3,5% που είναι σήμερα για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ και 3% στο πρώην ταμεία ΤΣΑ και ΤΑΕ.
Οι περικοπές όμως σύμφωνα με τους εμπόρους δεν σταματούν εδώ. Οι θιγόμενοι υποστηρίζουν ότι και για τους συνταξιούχους εμπόρους που έχουν διαδοχική ασφάλιση η μείωση στις συντάξεις τους θα προσεγγίσει το 30% από ό,τι δικαιούνται οι ασφαλισμένοι σε έναν φορέα πλέον.

«Ήμασταν συνεπείς σ’ όλο μας τον εργασιακό βίο, επί 40 και πλέον χρόνια, περιμέναμε καλύτερες συντάξεις και αναβαθμισμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην τρίτη ηλικία και αντί αυτού έχουμε μόνο «ασπιρίνη» δια πάσα νόσο και πάσα θεραπεία» τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κοντονίνας, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να προγραμματιστούν κινητοποιήσεις σε συντονισμό όλων των νομών της Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου