ΤΟΠΙΚΑ

Οικόπεδα μετατρέπονται σε χωράφια…Aιφνιδιαστική ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ

οικόπεδα-μετατρέπονται-σε-χωράφιαaι-816754

ΖΩΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΓΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Πάγο σε κάθε οικοδομική, οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα σε περιοχές εκτός οικισμών βάζει αιφνιδιαστική ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ στη Βουλή. Σε απόγνωση δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στο Βόλο και τη Μαγνησία εάν καταργηθεί η δόμηση σε οικόπεδα εκτός σχεδίου, καθώς μετατρέπονται σε απλά χωράφια μόνο για καλλιέργεια.

Μέχρι τώρα, ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας μπορούσαν κάλλιστα να χτίσουν σπίτια, εξοχικά ή επιχειρήσεις εφόσον συνέτρεχαν ορισμένες προϋποθέσεις, εφόσον συγκεκριμένα τα ακίνητα «βλέπουν» σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικό-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο.

Με ειδική τροποποίηση άρθρου όμως του ΥΠΕΚΑ, που κατατέθηκε, σε… άσχετο νομοσχέδιο που αφορά στους ενεργειακούς επιθεωρητές, έρχεται η πλήρης ανατροπή εάν ψηφιστεί. Σε όλα αυτά τα ακίνητα, που είναι πολλά και στη Μαγνησία, απαγορεύεται ρητά πλέον οτιδήποτε. Δεν επιτρέπεται καμία οικοδόμηση, είτε πρόκειται για κατοικία, είτε για βιοτεχνία, είτε για επιχείρηση, όπως βενζινάδικο… Πρακτικά, εν μία νυκτί εκατοντάδες οικόπεδα μετατρέπονται οικοπέδων σε απλά… χωράφια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες τους αφού ούτε να χτίσουν μπορούν, ούτε να πουλήσουν ως οικόπεδα τα ακίνητά τους, ούτε να τα αξιοποιήσουν με οποιονδήποτε οικονομικό – επιχειρηματικό τρόπο.

Αμεσες συνέπειες στη Μαγνησία

Οπως σημειώνει η κ. Μπακλατσή, τοπογράφος – πολεοδόμος Μηχανικός,με την ψήφιση αυτής της διάταξης θα ξαναγυρίσουμε στο πρότερο καθεστώς και στα προβλήματα που αυτό είχε δημιουργήσει. Αυτό που όφειλε η κυβέρνηση να κάνει -τονίζει η ίδια- είναι ένα ολοκληρωμένο Νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει το θέμα συνολικά, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί δίνοντας λύσεις, με σεβασμό στην ανάγκη προστασίας της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας με την σύνταξη της ΚΥΑ χαρακτηρισμού και οριοθέτησης των προστατευόμενων περιοχών και την θεσμοθέτηση του χωροταξικού σχεδιασμού.

«Με την κίνησή του αυτή το υπουργείο ακολουθεί την πεπατημένη, αφού διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις χωρίς ευθύνη και καμία σοβαρότητα νομοθετούν αποσπασματικά και χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το μεγάλο ζήτημα της προστασίας της γεωργικής γης και της εκτός σχεδίου δόμησης, κοροϊδεύοντας εν τω μεταξύ χιλιάδες ανθρώπους που μπήκαν στην διαδικασία να αγοράσουν ένα φτηνό κομμάτι γης για να το «κάνουν» οικόπεδο ή να φτιάξουν την επιχείρησή τους έξω από την πόλη, αφού μέσα δεν επιτρέπεται» σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Γραμματή Μπακλατζή.

Αν ισχύσει αυτή η διάταξη για την περιοχή γύρω από την πόλη του Βόλου, πάνω από τον Περιφερειακό Δρόμο και κατά μήκος της Εθνικής οδού, δεν θα κτίζονται τα ακίνητα αφού η αρμόδια Περιφερειακή Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Μαγνησίας, έχει γνωμοδοτήσει πρόσφατα στις 8 Ιουνίου 2016, ότι γύρω από το Πολεοδομικό Συγκρότημα με ελάχιστες εξαιρέσεις η γη είναι γεωργική υψηλής παραγωγικότητας και επιτρέπεται μόνο η γεωργική εκμετάλλευση.

Επίσης μεγάλο θέμα δημιουργείται και στην Πολεοδομία για το αν θα εκδίδονται οικοδομικές άδειες σε περιοχές που έχουν βεβαίωση γης υψηλής παραγωγικότητας. Δεδομένου ότι η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρεί ότι όλο το Πήλιο έχει το χαρακτήρα της γης υψηλής παραγωγικότητας. Σημειώνεται επίσης ότι στο Πήλιο υπάρχει και η μεγάλη περιοχή NATURA, όπου ισχύει η δόμηση στα 10 στρέμματα καθώς και Νόμος από το 2003 που απαιτεί από τα αγροτεμάχια την ύπαρξη προσώπου 25 μέτρα σε αναγνωρισμένο κοινόχρηστο δρόμο. Ολη αυτή η αποσπασματική πολυνομοθεσία όχι μόνο δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα της εκτός σχεδίου δόμησης, αλλά οδηγεί σε παράνομες κατατμήσεις, αυθαίρετη δόμηση και γενικά πράξεις που επιβαρύνουν το περιβάλλον γιατί όλοι αυτοί οι μικροϊδιοκτήτες οδηγούνται σε απόγνωση.

Επίσης και οι δήμοι με δικές τους ευθύνες αντί να ολοκληρώσουν τις μελέτες ΓΠΣ – ΣΧΟΟΑΠ περιοχής τους και να βάλουν μία τάξη ώστε να γνωρίζουμε τι επιτρέπεται και που, κωλυσιεργούν και ουσιαστικά έχουν σταματήσει τις μελέτες για να μην θίξουνε το πελατειακό τους σύστημα σχετικά με την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.

Ετσι από τις 19 μελέτες ΓΠΑ – ΣΧΟΟΠ ν. Μαγνησίας και Σποράδων μόνο ένα ΣΧΟΟΑΠ του Πτελεού έχει θεσμοθετηθεί. Αυτές οι μελέτες ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ στις περιοχές Π.Σ Βόλου, Κεραμιδίου, Ρήγα Φεραίου, Ζαγοράς, Μουρεσίου, Μηλεών, Νεοχωρίου, Τρικερίου, Αλμυρού, Αγχιάλου, Ανάβρας, Αρτέμιδας, Μακρυνίτσας, Αργαλαστής και των Βορείων Σποράδων.

«Αν θέλουμε να σταματήσουν να βλέπουμε σπίτια να ξεφυτρώνουν μέσα στο όμορφο Πήλιο θα πρέπει άμεσα να συνταχθεί μία Ειδική Χωροταξική Μελέτη Πηλίου η οποία θα βοηθήσει στη λύση αυτού του προβλήματος, με τρόπο επιστημονικό και κοινωνικά δίκαιο, διαφυλάσσοντας το περιβάλλον και δημιουργώντας ήπια ανάπτυξη στην περιοχή» καταλήγει η κυρία Μπακλατσή.

Η ίδια τέλος εκτιμά πως εν μέσω της οικονομικής κατάστασης οι πολίτες ουσιαστικά οδηγούνται στην αυθαιρεσία και στην μεγαλύτερη καταστροφή της πολύτιμης γεωργικής γης, που είναι ένας μη ανανεώσιμος εθνικός πλούτος, τον οποίο η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει και να διαχειρίζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται η απώλεια ή η υποβάθμισή της.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου