ΤΟΠΙΚΑ

Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου: Τρία χρόνια εθελοντικής προσφοράς

κοινωνικό-φροντιστήριο-βόλου-τρία-χρ-818512

Εχει προσφέρει διέξοδο σε δεκάδες παιδιά και τις οικογένειές τους που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαν τη δυνατότητα παρακολούθησης φροντιστηριακών μαθημάτων, απαραίτητων για την είσοδο των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω πανελληνίων εξετάσεων. Η οικονομική κρίση γέννησε την ανάγκη για το Κοινωνικό Φροντιστήριο, όπου διδάσκουν εθελοντικά αδιόριστοι ή και συνταξιούχοι καθηγητές. Εκπαιδευτικοί που δεν αμείβονται έστω με ένα ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το κάνουν από αγάπη και μεράκι και πάνω απ’ όλα θέληση να δώσουν την ίση ευκαιρία για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε παιδιά οικογενειών που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν φροντιστήρια. Οπως έγινε φέτος, οπότε και με την έκδοση των βαθμολογιών των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, συγκινημένοι γονείς μαθητών που παρακολούθησαν μαθήματα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο, απηύθυναν μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ τις ευχαριστίες τους στους καθηγητές του φροντιστηρίου που πρόσεξαν τα παιδιά τους σαν να ήταν δικά τους παιδιά.

Αυτό το μεράκι δέχεται το τελευταίο διάστημα «χτυπήματα» από φημολογίες που κυκλοφορούν ότι οι εκπαιδευτικοί «τα παίρνουν», ότι «παίρνουν μαθητές από άλλα φροντιστήρια», ότι «λειτουργούν ανταγωνιστικά».

Οι καθηγητές του κοινωνικού φροντιστηρίου Βόλου, απαντούν ότι «είναι μια εθελοντική δομή καθηγητών κοινωνικού χαρακτήρα, η οποία λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια στην πόλη του Βόλου. Η ομάδα αυτή των καθηγητών -περίπου 40- παρέχει εθελοντικά μαθήματα σε μαθητές λυκείου με σκοπό τη στήριξή τους στο σχολείο αλλά και στις πανελλήνιες εξετάσεις. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά σε σχέση με τα άλλα φροντιστήρια αλλά έχει ως στόχο τη στήριξη των μαθητών, των οποίων οι οικογένειες δεν μπορούν να επωμιστούν το κόστος των φροντιστηριακών μαθημάτων και δη των μαθημάτων της γ’ λυκείου. Η λειτουργία του φροντιστηρίου βασίζεται πρωτίστως στη βοήθεια των γονέων και τον εθελοντισμό των καθηγητών, οι οποίοι προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, ενώ παράλληλα συναποφασίζουν για τα μαθήματα, τον τρόπο διδασκαλίας αλλά και τη γενικότερη εύρυθμη λειτουργία του φροντιστηρίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακριβώς επειδή δημιουργήθηκε για να βοηθήσει παιδιά αδύναμων οικονομικά οικογενειών, γίνονται δεκτοί μαθητές οικογενειών με φορολογική δήλωση έως 10.000 ευρώ, έως 11.000 ευρώ αν πρόκειται για παιδιά τρίτεκνων οικογενειών και έως 12.000 ευρώ αν πρόκειται για παιδιά πολύτεκνων οικογενειών.

Τα μόνα χρήματα που δίνονται ως συνδρομή είναι 30 ευρώ το χρόνο κι αυτά για να καλύψουν τη γραφική ύλη αλλά και τον εξοπλισμό του φροντιστηρίου, όπως φωτοτυπικό μηχάνημα, καρέκλες, καθαριστικά και κουρτίνες.

Στο πλευρό τους οι καθηγητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου είχαν τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία στάθηκε αρωγός σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για το μαθητικό άγχος στις σχολικές εξετάσεις, το κέντρο επαγγελματικού προσανατολισμού και συγκεκριμένα τον κ. Κατσούρα που βοηθά όποτε είναι απαραίτητο τους μαθητές σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού αλλά και τους κ.κ. Τσοκάλη και Γεωργαδάκη, ψυχολόγο και διατροφολόγο αντίστοιχα, που συμμετείχαν σε εκδήλωση του φροντιστηρίου.

Αυτή την περίοδο στο φροντιστήριο γίνονται τα καλοκαιρινά μαθήματα προετοιμασίας των μαθητών που θα φοιτήσουν στην γ’ λυκείου από το νέο σχολικό έτος. Το Σεπτέμβριο ξεκινά αισίως η τέταρτη χρονιά εθελοντικής προσφοράς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου