ΤΟΠΙΚΑ

Παρήγαγε αλεύρι χωρίς γλουτένη!

παρήγαγε-αλεύρι-χωρίς-γλουτένη-851206

Μετά από την εφεύρεση και δημιουργία του κέικ από απόβλητα τυρογάλακτος ο Αν. Καθηγητής Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας «ξαναχτυπά», μιας και εδώ και λίγες ημέρες στα ράφια των φαρμακείων πωλείται αλεύρι χωρίς γλουτένη, το οποίο απευθύνεται σε 60.000 άτομα στην Ελλάδα που πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, Καθηγητή στο Τμήμα Βιοχημείας του τοπικού Ιδρύματος, χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια δοκιμών και προσπαθειών προκειμένου να λάβει σάρκα και οστά το καινοτόμο αυτό προϊόν.
Ειδικότερα αυτό το αλεύρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα τα οποία έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, η οποία είναι μία πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη.
Όταν κάποιος καταναλώσει γλουτένη αμέσως ο οργανισμός του αντιδρά και επέρχεται η καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου. Η εν λόγω πάθηση είναι κληρονομική κι επειδή η βλάβη προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα.
Στην Ελλάδα, όπως σχολίασε ο κ. Κουρέτας, περίπου 60.000 άτομα πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη, ενώ με το αλεύρι χωρίς γλουτένη μπορούν να φτιάξουν ψωμί, γλυκά κ.α.
«Δεν είναι ένα κοινό αλεύρι, γι’ αυτό και διατίθεται στα φαρμακεία. Είναι ένα προϊόν το οποίο θα βοηθήσει στην καθημερινότητα χιλιάδων ατόμων. Η τιμή του δεν είναι ίδια μ’ αυτή του κοινού αλευριού, αλλά όσοι πάσχουν απ’ αυτή την ασθένεια γνωρίζουν τις ευεργετικές δράσεις του νέου αυτού αλευριού», υπογράμμισε ο κ. Κουρέτας.
Επιπλέον ο ίδιος τόνισε πως οι παραγγελίες των φαρμακείων έχουν ξεκινήσει και σε λίγο καιρό και στο Βόλο θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να το προμηθεύονται.
Τις καινοτόμες αυτές δράσεις παρουσίασε ο κ. Κουρέτας στο πρόσφατο 9ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Μακεδονίας-Θράκης που διεξήχθη στις Σέρρες, ενώ ο ίδιος εκτός από το αλεύρι χωρίς γλουτένη, μίλησε και για ένα αλεύρι το οποίο περιέχει εκχύλισμα σταφυλιών.
Τα αποτελέσματα μελετών, σύμφωνα με τον Καθηγητή, έδειξαν ότι το εκχύλισμα σταφυλιών έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αγγειοπροστατευτική δράση. Το αλεύρι κυκλοφόρησε στο εμπόριο πέρυσι, ενώ μία εταιρία έχει δείξει ενδιαφέρον να το χρησιμοποιήσει σε αρτοσκευάσματα που σύντομα θα κυκλοφορήσουν στην αγορά.
Να σημειωθεί πως το αλεύρι χωρίς γλουτένη είναι πατέντα της Κ-Meditura, η οποία συστήθηκε από σερραϊκή εταιρία παραγωγής αλεύρων, σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Κουρέτα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου