ΤΟΠΙΚΑ

Διευκρινίσεις της ΔΕΥΑΜΒ για το νερό στην Πορταριά

διευκρινίσεις-της-δευαμβ-για-το-νερό-σ-818751

Σχετικά με την ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού στην Πορταριά, λόγω δολιοφθορών στους χλωριοτές και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, από τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Παρά τις “φιλότιμες” προσπάθειες των γνωστών δημοσιογραφικών σκουπιδιών να προκαλέσουν θέμα με την υδροδότηση της ΔΕ Πορταριάς, εξυπηρετώντας καταφανώς οικονομικά και μικροπολιτικά συμφέροντα, τα αντικειμενικά στοιχεία είναι αδιάψευστα και δικαιώνουν την υπεύθυνη και σοβαρή στάση της επιχείρησης και στο θέμα αυτό.
Η ΔΕΥΑΜΒ από τα τέλη Οκτωβρίου 2015,ακόμη, έχει με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις προς τους πολίτες, αλλά και με έγγραφα προς τις αρμόδιες δημόσιες αρχές, καταστήσει γνωστό ότι απαγορεύει τη χρήση του νερού του δικτύου Πορταριάς και Σταγιατών για ανθρώπινη κατανάλωση (πόση, μαγείρεμα και προπαρασκευή τροφής), μια απαγόρευση που ουδέποτε ήρθη και ισχύει ακόμα και σήμερα. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα μη ενημέρωσης των πολιτών, όπως μερικοί ψευδέστατα και με πρόδηλη δολιότητα και σκοπιμότητα διατείνονται.

Άλλωστε τα αποτελέσματα των αναλύσεων, που γίνονται κάθε μήνα, αναρτώνται άμεσα από τη ΔΕΥΑΜΒ στο διαδίκτυο και είναι προσβάσιμα σε όλους.

Οι λόγοι της απαγόρευσης αυτής είναι γνωστοί σε όλους και δυστυχώς ακόμη μη αντιμετωπίσιμοι. Από τη μια οι αλλεπάλληλες περιπτώσεις δολιοφθοράς του συστήματος απολύμανσης του πόσιμου νερού του υδραγωγείου Πορταριάς, για τις οποίες υπήρξε ενημέρωση με τα 4662/21.05.2015, 7684/27.07.2015 και 11743/13.10.2015 έγγραφα της ΔΕΥΑΜΒ, με την δραματική επισήμανση ότι « Η κατάσταση πλέον είναι μη διαχειρίσιμη, αφού παρά τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνονται από την ΔΕΥΑΜΒ, συνεχίζονται οι δολιοφθορές στα συστήματα απολύμανσης, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατό να εξασφαλιστεί η 24ωρη φύλαξη με τη φυσική παρουσία της στο σύνολο του υδραγωγείου».

Παράδοξη στάση της Δ/νσης Υγείας

Τούτων δοθέντων φαντάζει περίεργη και αποδεικνύεται αδικαιολόγητη και η στάση της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Υγείας, που, ως φέρεται τουλάχιστον από δημοσιεύματα, καταλογίζει στη ΔΕΥΑΜΒ αδράνεια και την «εγκαλεί» ότι δεν έπραξε το καθήκον της να ενημερώσει για το πρόβλημα τους κατοίκους της Πορταριάς, όταν ακόμη και στις 3 Ιουνίου 2016 ενημερώνεται από εμάς με το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 7808 έγγραφο για τις αναλύσεις του πόσιμου νερού και όπου υπογραμμίζονται ακόμη τα εξής:

«Μετά τα παραπάνω αποτελέσματα, σας ενημερώνουμε ότι στη Δ.Ε. Πορταριάς βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση χρήσης νερού για ανθρώπινη κατανάλωση (πόση, μαγείρεμα, προπαρασκευή τροφής). Σχετικά έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές, οι Τοπικές Κοινότητες μέσω του Αντιδημάρχου Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου και οι πολίτες με διαδοχικά δελτία τύπου της ΔΕΥΑΜΒ, από τις 19.10.2015.

Σας υπενθυμίζουμε ότι αν και η ΔΕΥΑΜΒ είχε προχωρήσει σε εργασίες υγειονομικής αναγνώρισης του υδραγωγείου των Σταγιατών (καθαρισμός των τριών δεξαμενών, επισκευή και στεγανοποίηση καλυμμάτων κλπ), προκύπτει μικροβιακή επιβάρυνση του δικτύου ύδρευσης .

Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι, ο μοναδικός παράγοντας διασφάλισης της δημόσιας υγείας στη διανομή του πόσιμου νερού, είναι η μόνιμη και συστηματική απολύμανσή του, με κατάλληλες διατάξεις προσθήκης υποχλωριώδους νατρίου, στις δεξαμενές υδροδότησης.

Δυστυχώς οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και οι απειλές προς τους αρμόδιους υπαλλήλους που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον τοποθέτησης και ελέγχου των συστημάτων απολύμανσης νερού συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Κατά τα λοιπά η Επιχείρηση ολοκλήρωσε με έργο που περαιώθηκε, κύκλο υγειονομικής αναγνώρισης, ενώ νέος κύκλος θα πραγματοποιηθεί σεβόμενοι τη Νομοθεσία, και πρωτίστως την υγεία των πολιτών, με ετήσιο προγραμματισμένο έργο υγειονομικής αναγνώρισης.

Παρά, λοιπόν, την μη άρση της απαγόρευσης χρήσης πόσιμου νερού στη ΔΕ Πορταριάς, η Διεύθυνση της ΔΕΥΑΜΒ ανταποκρινόμενη με ευαισθησία στα καθήκοντά της ενημέρωσε τους διευθυντές των σχολείων, τους μαθητές και τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων της περιοχής, για την ακαταλληλότητα του νερού.

Είναι πιστεύουμε κάτι περισσότερο από σαφές ότι ο θόρυβος ανακινείται από δόλια και ιδιοτελή συμφέροντα, από τα οποία φαίνεται να παραπλανήθηκαν και υπεύθυνες αρχές. Τα ντοκουμέντα υπάρχουν και είναι αδιάψευστα. Ολόκληρη η επιστολογραφία και οι ανακοινώσεις της ΔΕΥΑΜΒ θα είναι στη διάθεση των ΜΜΕ σε συνέντευξη Τύπου, που θα δοθεί την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016,, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ, από τον εκτελούντα χρέη Δημάρχου, κ. Θάνο Θεοδώρου, τον πρόεδρο του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, κ. Απ. Γαλάτη και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνουμε ότι η Δημοτική Αρχή του Βόλου και η ΔΕΥΑΜΒ δεν πτοούνται από ανεύθυνες, αντικοινωνικές και εγκληματικές συμπεριφορές, από την πλευρά των γνωστών- αγνώστων που δρουν στην περιοχή και παρεμποδίζουν το έργο της χλωρίωσης, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου