ΤΟΠΙΚΑ

Στα έδρανα οι πέντε έφηβοι βουλευτές από τη Μαγνησία

στα-έδρανα-οι-πέντε-έφηβοι-βουλευτές-α-818869

Τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού «χτίζουν» πέντε έφηβοι βουλευτές από τη Μαγνησία που συμμετέχουν από χθες, στις εργασίες της ΚΑ’ Συνόδου. Ο Χρυσοβαλάντης Σταχτέας από το 8ο Γενικό Λύκειο Βόλου, ο Φίλιππος – Ιωάννης Λάμπης από το 7ο Γενικό Λύκειο Βόλου, η Μιχαέλλα Κοκκίνη από το 6ο Γενικό Λύκειο Βόλου, η Εύη Νταλιάνη από το Γενικό Λύκειο Αλμυρού και ο Ευστάθιος Παπαευσταθίου από το 5ο Γενικό Λύκειο Βόλου, είναι οι πέντε από τους 300 έφηβους βουλευτές, που από χθες άρχισαν να δουλεύουν σε ομάδες εργασίας, προτάσεις για τα δικαιώματα του παιδιού, οι οποίες θα αξιοποιηθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι πέντε μαθητές από τη Μαγνησία επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 237 συμμαθητές τους από 15 σχολεία και είναι αυτοί που θα εκπροσωπήσουν τη μαθητική κοινότητα στα βουλευτικά έδρανα.

«Τα δικαιώματα του παιδιού, δυστυχώς καταπατούνται βάναυσα, ιδίως στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε. Δεν επιδεικνύεται ο απαιτούμενος σεβασμός. Εμείς θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας συμμετέχοντας ενεργά στην ανάπτυξη ενός συνολικού σχεδίου δράσης. Είναι κρίμα στον 21ο αιώνα να μην γνωρίζουμε και πολύ περισσότερο να μην διεκδικούμε τα δικαιώματα για το παιδί», ανέφερε η έφηβη βουλευτής, Μιχαέλλα Κοκκίνη, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Οι εργασίες ξεκίνησαν χθες και θα κορυφωθούν την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016, με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Περιλαμβάνουν διαβούλευση των μαθητών και κατάθεση των προτάσεών τους επί του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού που εκπονείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Οι 300 «έφηβοι βουλευτές» επικοινωνούν μέσω κλειστού φόρουμ επικοινωνίας, όπου με τη βοήθεια των μελών της επιτροπής του προγράμματος «Βουλή των Εφήβων», προετοιμάζονται για τις εργασίες της Συνόδου.

Οι μαθητές εργάζονται χωρισμένοι σε 6 ομάδες εργασίας, όσοι και οι κεντρικοί θεματικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης (Παιδική φτώχεια και οικονομική κρίση, Προσφυγική κρίση, Υγεία, Εκπαίδευση – Πολιτισμός, Παιδική προστασία και Δικαιοσύνη).

Οι εργασίες της Συνόδου αποτελούν προσομοίωση του νομοθετικού έργου (συνεδριάσεις των «εφήβων βουλευτών» σε ομάδες διαβούλευσης και σε Ολομέλεια) και του κοινοβουλευτικού ελέγχου (κατάθεση επίκαιρων ερωτήσεων προς τον υπουργό Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων). Μάλιστα έξι επίκαιρες ερωτήσεις που θα επιλεγούν, θα συζητηθούν κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της «Βουλής των Εφήβων» με συμμετοχή του υπουργού Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκου Φίλη.

Οι μαθητές θα λάβουν μέρος σε βιωματικά εργαστήρια, ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες του προγράμματος. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν με νέους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου