ΤΟΠΙΚΑ

Χάνουν ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ αγρότες που καίνε καλαμιές

χάνουν-ενισχύσεις-του-οπεκεπε-αγρότε-819092

Με αφορμή περιστατικά που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα στο Ν. Μαγνησίας ή σε όμορους Νομούς κι αφορούν καύσεις σιτοκαλαμιάς, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου επισημαίνεται προς τους αγρότες και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, ότι το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει αυτές τις ενέργειες, θέτει πλέον άμεση συνάφεια της καύσης σιτοκαλαμιάς με την αποζημίωση του παραγωγού από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς βρίσκεται σε ισχύ η Εγκύκλιος Πολλαπλής Συμμόρφωσης (αρ. πρωτ.111318/ 04-08-2014 και η ΥΑ 1791/74062/15 – ΦΕΚ 1468 Β ́).

Στην Εγκύκλιο δηλώνεται ρητά ότι: «Απαγορεύεται η καύση των υπολειμμάτων των γεωργικών καλλιεργειών. Η συγκεκριμένη πρακτική απαγορεύεται τελείως σε περιοχές Natura, ενώ εκτός αυτών των περιοχών επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με άδεια από την οικεία Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Αναλυτικότερα, υπενθυμίζεται και η από 23/11/2015 ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αναφέρει τα εξής:

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει στους γεωργούς ότι στο πλαίσιο των ελέγχων που διεξάγει για την εφαρμογή της Πολλαπλής Συμμόρφωσης, ελέγχεται μεταξύ άλλων η διαχείριση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί καύση της καλαμιάς (από σιτηρά, ρύζι κλπ.) χωρίς να υπάρχει προηγούμενη άδεια, επιβάλλονται κυρώσεις επί των ενισχύσεων που αιτούνται οι γεωργοί.

Οι κυρώσεις αυτές αφορούν στο σύνολο σχεδόν των ενισχύσεων (Βασική και Πράσινη Ενίσχυση, Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, Εξισωτική Αποζημίωση, Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα κ.α.).

Για το λόγο αυτό καλούνται οι γεωργοί να μην προβαίνουν σε καύση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών τους, παρά μόνο εκτός των περιοχών του Δικτύου Φύση 2000 (Natura) και μόνο εφ’ όσον διαθέτουν προηγούμενη άδεια από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Επιπροσθέτως, ανακοινώνεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει παραχωρήσει από το 2013 στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, πρόσβαση στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Ενιαίας Αίτησης Εκμετάλλευσης, ώστε να εντοπίζονται άμεσα οι νομείς / κάτοχοι των αγροτεμαχίων στα οποία εκδηλώνεται καύση της καλαμιάς, προκειμένου να κινείται η προβλεπόμενη ποινική διαδικασία.

Οι εναλλακτικές δυνατότητες

Υπενθυμίζεται ότι όσοι παραγωγοί λαμβάνουν άμεσες οικονομικές ενισχύσεις από την Ε.Ε. (ΟΣΔΕ), ενισχύσεις του αμπελοοινικού τομέα, ετήσιες πριμοδοτήσεις για τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα του Π.Α.Α. 2007-2013 (βιολογική γεωργία κλπ) και εξισωτική αποζημίωση υποχρεούνται να τηρούν την πολλαπλή συμμόρφωση (ΥΑ 1791/74062/15 – ΦΕΚ 1468 Β ́), σύμφωνα με την οποία και ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, επιλέγεται μια ή περισσότερες από τις παρακάτω πρακτικές σχετικά με τα υπολείμματα (καλαμιά) των καλλιεργειών:

¡. ενσωμάτωση στο έδαφος

ii. βόσκηση της καλαμιάς

iii. διατήρηση της καλαμιάς στο χωράφι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ενσωμάτωση της την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.»

Με βάση τα παραπάνω, πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό από όλους, ότι η πρακτική καύσης των σιτοκαλαμιών επιφέρει άμεσες οικονομικές κυρώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε τις ποινικές ευθύνες που προβλέπουν ακόμη και φυλάκιση, στους δράστες αυτών των ενεργειών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου