ΤΟΠΙΚΑ

Βενζίνη από χρυσάφι!

βενζίνη-από-χρυσάφι-851206

Στην πρώτη πανελλαδικά θέση της ακριβότερης αμόλυβδης βενζίνης… σέρνουν οι Βόρειες Σποράδες τη Μαγνησία. Την αρνητική πρωτιά στην ημερήσια λίστα του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων συνεχίζει ακάθεκτη να κατέχει η Μαγνησία εξαιτίας της τιμής-«φωτιάς» της βενζίνης στη Σκόπελο, που κινείται σε υψηλά επίπεδα λόγω των μεταφορικών.

Ομως η Μαγνησία, λαμβανομένης υπόψη της μέσης τιμής, κατέχει την 28η θέση μεταξύ των 54 νομών της χώρας, ανέφερε χθες ο αντινομάρχης Ελέγχων Ν. Ντίτορας, θέλοντας να εξισορροπήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται σε βάρος του συνόλου του νομού.

Χθες στη Μαγνησία η κατώτερη τιμή λιανικής πώλησης της αμόλυβδης ανά λίτρο ήταν 1,468 ευρώ, ενώ η μέση τιμή διαμορφώθηκε στο 1,539 ευρώ. Ωστόσο και πάλι το Παρατηρητήριο Τιμών κατέγραψε τη μέγιστη τιμή στη Μαγνησία (1,720 ευρώ το λίτρο), θέση στην οποία τράβηξε το νομό πρατήριο υγρών καυσίμων στο Λουτράκι Σκοπέλου.

Η Νομαρχία έχει ζητήσει να διαχωριστούν οι Βόρειες Σποράδες από τη χερσαία Μαγνησία, κάτι που δεν έχει αποδεχθεί ακόμη το υπουργείο, σύμφωνα με τον κ. Ντίτορα.

Στο μεταξύ τους ελέγχους στα πρατήρια υγρών καυσίμων συνεχίζει η Διεύθυνση Εμπορίου σχετικά με την τήρηση αγορανομικής διάταξης, που τους υποχρεώνει να ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης για τις διαφοροποιήσεις στις τιμές λιανικής πώλησης της βενζίνης.

Η μη εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης αποτελεί ποινικό αδίκημα, επανέλαβε ο αρμόδιος αντινομάρχης και προειδοποίησε ότι σε βάρος των παραβατών θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.

«Μέχρι τώρα γινόταν συστάσεις και ο αριθμός των πρατηριούχων που δίνουν πλέον τις τιμές των υγρών καυσίμων στο υπουργείο διπλασιάστηκε τον τελευταίο μήνα. Υπολείπονται ακόμη τα μισά πρατήρια και θα αναγκαστούμε να στείλουμε τις παραβάσεις στον Εισαγγελέα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Ντίτορα, ήδη 60-70 πρατήρια δίνουν τις τιμές στο Παρατηρητήριο Τιμών, ενώ υπολείπονται περίπου 80 που δεν γνωστοποιούν τις τιμές τους.

Πάντως με χθεσινή ημερομηνία (12/5/2010) στο Παρατηρητήριο παρουσιάζονταν η τιμή της αμόλυβδης από 15 πρατήρια της Μαγνησίας.

Χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε ο κ. Ντίτορας, είναι ότι πρατήρια από τα νησιά και το Πήλιο ενημερώνουν για τις τιμές το Παρατηρητήριο, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο με τα πρατήρια του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Για άλλη μια φορά κάλεσε τους πρατηριούχους να συμμορφωθούν με την υποχρέωσή τους, υπενθυμίζοντας ότι η προθεσμία που έχει δοθεί από τη Νομαρχία έχει παρέλθει πριν ένα μήνα και σε διαφορετική περίπτωση θα κινηθούν οι διαδικασίες για την άσκηση ποινικών διώξεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου