ΤΟΠΙΚΑ

Στα κορυφαία του κόσμου το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

στα-κορυφαία-του-κόσμου-το-πανεπιστήμ-820891

Στη λίστα των κορυφαίων διεθνώς πανεπιστημίων βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το έβδομο στην εθνική κατάταξη θεσσαλικό ΑΕΙ, το 2011 ήταν στη θέση 1.639 της παγκόσμιας κατάταξης, το 2012 ανέβηκε στη θέση 1.041, το 2013 κατατάχθηκε στην 1.318η θέση, το 2014 αναρριχήθηκε στη θέση 1.197 και το 2015 εκτοξεύτηκε στη θέση 965 της παγκόσμιας κατάταξης.

«Η πλειοψηφία των ελληνικών δημοσίων Πανεπιστημίων κατέχουν υψηλή θέση στις περισσότερες από τις πιο γνωστές λίστες κατάταξης, αν και κάποια από τα νέα περιφερειακά πανεπιστήμια ιδρύθηκαν μόνο 2- 3 δεκαετίες νωρίτερα και δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο ώστε να εξελίξουν πλήρως τις δυνατότητές τους». Αυτή η διαπίστωση αναφέρεται σε έκθεση του υπουργείου παιδείας.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του «Webometrics» παρατηρείται ότι 18 ελληνικά Πανεπιστήμια περιλαμβάνονται στη λίστα των Πανεπιστημίων με το 10% των καλύτερων Πανεπιστημίων διεθνώς, για το 2015. Πιο συγκεκριμένα, ένα Πανεπιστήμιο κατατάσσεται στο ανώτερο 1%, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και 9 Πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο ανώτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης.

Λίγο πιο χαμηλά στην κατάταξη βρίσκονται 5 Τ.Ε.Ι. που περιλαμβάνονται στο ανώτερο 15% της παγκόσμιας κατάταξης.

Σε ευρωπαϊκά δεδομένα η Ελλάδα έχει κατορθώσει να εντάξει 13 Πανεπιστήμια στα καλύτερα 100 των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Σε σχέση (αλλά επίσης με απόλυτους) όρους καταλαμβάνει την 11η θέση, ακριβώς μετά την Γερμανία φανερώνοντας μια σχετικά καλή απόδοση.

«Αυτή είναι μια σημαντική ένδειξη ότι το σύστημα της Ανώτατης Παιδείας στην Ελλάδα περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό Ιδρυμάτων που κατατάσσονται στα καλύτερα του κόσμου και παρέχουν υψηλής ποιότητας παιδεία και έρευνα προς όφελος των φοιτητών και της χώρας», αναφέρεται στην έκθεση του υπουργείου Παιδείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου