ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση συντάξεων από 20% έως 25%

μείωση-συντάξεων-από-20-έως-25-851206

Σε ποσοστό 20 με 25% υπολογίζεται η μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων του ΙΚΑ και των περισσότερων ασφαλιστικών ταμείων, με αποτέλεσμα να προαναγγέλλονται θερμές κινητοποιήσεις από τις συνταξιουχικές οργανώσεις του Βόλου παρά τη θερινή ραστώνη.

Τη δυσφορία των συνταξιούχων για τις περικοπές έρχεται να οξύνει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι εξαιτίας της προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης τελεί υπό αίρεση και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), που ως σήμερα καταβάλλεται σε όλους όσους παίρνουν σύνταξη κάτω από 570 ευρώ.
Οι χαμηλότερες συντάξεις θα έχουν απώλειες από τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που θα περικοπούν στα 800 ευρώ συνολικά μέχρι και 1.000 ευρώ ετησίως, ενώ όσοι απολάμβαναν παχυλές συντάξεις «πληρώνουν» το ανάλογο τίμημα.
Για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα ανεξάρτητα από το ταμείο τους, τα επιδόματα Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας περιορίζονται δραστικά και διαμορφώνονται οριζόντια σε 200 ευρώ, 400 ευρώ και 200 ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή συνολικά σε 800 ευρώ.
Ακόμη και αυτά τα ποσά ωστόσο κόβονται εντελώς για συνταξιούχους που ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ τον μήνα.

Ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ με σύνταξη περίπου στα 1.000 ευρώ θα χάσει 1.200 ευρώ τον χρόνο από τα επιδόματα Πάσχα, αδείας και Χριστουγέννων ή 8% των ετήσιων αποδοχών του, ενώ ένας συνταξιούχος των 2.600 ευρώ θα χάσει από το ΛΑΦΚΑ (αν είναι 9%) 234 ευρώ τον μήνα ή 2.808 ευρώ τον χρόνο, ενώ από τα επιδόματα Πάσχα, αδείας και Χριστουγέννων θα χάσει επιπλέον 5.200 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 8.000 ευρώ το χρόνο.
Στις δύο παραπάνω περιπτώσεις υπάρχουν και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ με συντάξεις στα 600 περίπου ευρώ που χάνουν από τις περικοπές 1.000 ευρώ ετησίως και χωρίς φυσικά σε αυτά να υπολογίζονται οι επιπλέον δαπάνες με τις οποίες θα επιβαρυνθούν από ΦΠΑ , ΔΕΚΟ κ.α.
«Εμείς αγωνιζόμασταν ώστε η κατώτερη σύνταξη να είναι στα 1120 ευρώ στο ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, και τελικά μας παίρνουν και αυτά τα ψίχουλα που έδιναν» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Θανάσης Κατσίκας.

“Το πρόβλημα πλέον είναι πολύ σημαντικό για την πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων, αφού αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες” επεσήμανε από την πλευρά του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος Μαστροπαναγιώτης, πρώην πρόεδρος συνταξιούχων του ΤΣΑ που έχει συγχωνευθεί με άλλα ταμεία στον ΟΑΕΕ.
Ο πρόεδρος των συνταξιούχων αυτοκινητιστών περιγράφει την κατάσταση με μελανά χρώματα, προβλέπει μάλιστα ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν νέες κοινωνικές εκρήξεις, αφού οι συνταξιούχοι έχουν φτάσει σε πλήρη αδιέξοδο, μιας και υποχρεούνται να βιώνουν συνθήκες εξαθλίωσης, αφού στην πλειοψηφία τους λαμβάνουν συντάξεις κατά μ.ο. στα 600 και 700 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου