ΤΟΠΙΚΑ

Στις 2.30 μ.μ. ο απόπλους

στις-2-30-μ-μ-ο-απόπλους-851206

Στις 2.30 σήμερα μετά το μεσημέρι θα ξεκινήσει από το λιμάνι του Βόλου η τελετή απόπλου των μεγάλων ιστιοφόρων (Tall Ships), που συμμετέχουν στον μεγάλο αγώνα εκπαιδευτικής ιστιοδρομίας «Ιστορικές Θάλασσες 2010».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα τα πλοία από το λιμάνι θα ξεπροβοδίσει η Αργώ, επικεφαλής της πομπής που θα αναπτυχθεί στο μυχό του Παγασητικού κόλπου. Το θέαμα θα κορυφωθεί γύρω στις 16.00, ανοιχτά της περιοχής Ενυδρείου – πλαζ Αναύρου, όπου -καιρού επιτρέποντος- τα μεγάλα ιστιοφόρα παρατεταγμένα στη σειρά θα ανοίξουν τα πανιά τους για τη Σκιάθο, απ’ όπου θα ξεκινήσει επίσημα το πρώτο σκέλος της ιστιοδρομίας.
Νωρίτερα εκ μέρους των διοργανωτών θα δοθεί συνέντευξη Τύπου με τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία για το τετραήμερο φιλοξενίας των μεγάλων πλοίων και των πληρωμάτων τους στο Βόλο.
Στο γιορτινό κλίμα της Ρεγκάτα, που πράγματι αποτέλεσε ένεση χαράς στην πόλη σε μια δύσκολη πολιτικά και οικονομικά περίοδο, συμβάλλει έμπρακτα και ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, του οποίου το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα Τετάρτη 12 Μαΐου, ημέρα απόπλου των ιστιοφόρων, τα καταστήματα της πόλης να παραμείνουν ανοικτά με συνεχές ωράριο και ειδικές (χαμηλές) τιμές έως τις 7.00 το απόγευμα.
Συμπληρωματικά στην παραπάνω δράση και παρακινώντας τον κόσμο να κατέβει και να απολαύσει το θέαμα του απόπλου ο Δήμος Βόλου και η Δημοτική Αστυνομία αποφάσισαν όπως από τις 2 το μεσημέρι και έως τις 8 το βράδυ, το παρκάρισμα στις ελεγχόμενες θέσεις στάθμευσης (με παρκόμετρα) στο κέντρο της πόλης θα είναι δωρεάν.

Regatta και πόλη
Από την Κυριακή το μεσημέρι χιλιάδες Βολιωτών κι επισκεπτών κατέκλυσαν την παραλία και την κεντρική προβλήτα του λιμανιού και θαύμασαν από κοντά το μοναδικό θέαμα των μεγάλων ιστιοφόρων (Tall Ships), που μετέχουν στην ιστιοδρομία. Περισσότεροι από 1.000 μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων επισκέφτηκαν οργανωμένα τα πλοία. Πληρώματα από 17 χώρες μετέχουν σε συνεχή happenings, απολαμβάνουν την επαφή με τους επισκέπτες και δημιουργούν μια ξεχωριστή γιορτινή ατμόσφαιρα. Χθες το απόγευμα που το πρόγραμμα της Ρεγκάτα ήταν πιο χαλαρό τα μέλη των πληρωμάτων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και το εσωτερικό της πόλης και την κεντρική αγορά.
Για τους ξένους επισκέπτες η φιλοξενία σε ένα μεσαίου μεγέθους λιμάνι, ενσωματωμένου στην αγορά και την καθημερινή ζωή της πόλης είναι μια ξεχωριστή εμπειρία και η άμεση τριβή με τους ντόπιους δημιουργεί μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.
Να σημειωθεί πως επειδή ο Βόλος είναι λιμάνι – αφετηρία του μεγάλου αγώνα, οι προμήθειες σε καύσιμα, τρόφιμα και άλλα αναλώσιμα πραγματοποιούνται εξολοκλήρου από εδώ.

Η Αργώ
Η Ρεγκάτα «Ιστορικές Θάλασσες 2010» της Sail Training International, η οποία για πρώτη φορά πραγματοποιείται στο Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα, εκτός των άλλων αποτέλεσε εξαιρετική ευκαιρία για την Αργώ του Δήμου Βόλου και την προβολή της.
Η επιλογή του Βόλου ως λιμάνι – αφετηρία της πρώτης τέτοιου είδους και μεγέθους ιστιοδρομίας συνδέει άμεσα το γεγονός με την Αργοναυτική Εκστρατεία και τα πρώτα ταξίδια στη Μαύρη Θάλασσα κατά την αρχαιότητα. Η Αργώ, έμβλημα της πόλης, σημείο αναφοράς της ιστορικής και πολιτιστικής της διαδρομής και πρέσβειρα ειρήνης και συνεργασίας με τις παρευξείνιες περιοχές υποδέχτηκε τα μεγάλα ιστιοφόρα που συμμετέχουν στη Regatta, ελλιμενισμένη κοντά στη βάση των υδροπλάνων. Οι επισκέπτες και οι μαθητές μπόρεσαν να τη δουν από κοντά, να ανεβούν επάνω, να ενημερωθούν από το κιόσκι πληροφόρησης για το ναυπηγικό πρόγραμμα του πλοίου. Από την άλλη οι κωπηλάτες – πλήρωμα της Αργούς, συμμετείχαν ενεργά στις εκδηλώσεις της Ρεγκάτα και στους αγώνες που έγιναν μεταξύ των πληρωμάτων. Τιμώντας την ιστιοδρομία «Ιστορικές θάλασσες 2010» αλλά και την προσπάθεια αναβίωσης του μύθου του θρυλικού πλοίου των Αργοναυτών η Sail Training International τίμησε για τη δέσμευσή του στο όνειρο «Αργώ» από το 1984, τον Lou Lindon, σύγχρονο «Αργοναύτη», που συμμετείχε και στην παλιότερη προσπάθεια αναβίωσης του μύθου με επικεφαλής τον Ολλανδό Τιμ Σέβεριν.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Στο κλείσιμο της σημερινής μέρας και ώρα 8 μ.μ στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον το τμήμα ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης οργανώνουν προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε» παρουσία του σκηνοθέτη, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση υπό τον συντονισμό του αναπληρωτή καθηγητή του ΙΑΚΑ Πολυμέρη Βόγλη.
Λίγο αργότερα, στις 9 μ.μ, στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα του έργου «Ο Κουνενές» του Κώστα Πρετεντέρη από τη θεατρική ομάδα «Σκηνοβάτες» σε σκηνοθεσία Απ. Πλακόπουλου.
Στο εικαστικό κέντρο της πόλης, το Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, λειτουργεί καθημερινά και έως τις 15 Μαΐου έκθεση ζωγραφικής του Πασχάλη Αγγελίδη με το επίκαιρο θέμα «Εαρινή Μεσόγειος».

Τα πληρώματα της Ρεγκάτα στο Μουσείο Πορταριάς
Το Μουσείο Πορταριάς επισκέφθηκαν χθες το πρωί τα πληρώματα των πλοίων της Ρεγκάτα, έχοντας έτσι την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ιστορία της περιοχής και να θαυμάσουν τα σημαντικά εκθέματα που φιλοξενούνται στο μουσείο.

Η αρχαιολόγος του δήμου Πολυξένη Καρενά παρουσίασε στους επισκέπτες μια συνοπτική ιστορία του χωριού από την Μεσαιωνική Άνω Δρυανούβαινα ως τις μέρες μας και στη συνέχεια τους ξενάγησε στις αίθουσες του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Πορταριάς.

Στο Μουσείο το οποίο στεγάζεται στο Αρχοντικό Ζούλια περιλαμβάνει μόνιμη Ιστορική και Λαογραφική Έκθεση, το Αρχείο του Δήμου Ορμινίου και της Κοινότητας Πορταριάς, Έκθεση πινάκων της ευεργέτιδας του τόπου Χρυσούλας Ζώγια και Αίθουσα με ενθυμήματα του Στρατηγού Πορφύρη, δωρητή και αυτού του Δήμου Πορταριάς.

Πρόκειται για ένα από τα τρία μουσεία που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Πορταριάς, τα άλλα δύο μουσεία εδρεύουν στο δημοτικό διαμέρισμα Κατηχωρίου. Τέλος στους άμεσους στόχους του δήμου είναι να δημιουργήσει ένα Μουσείο Κενταύρων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου