ΤΟΠΙΚΑ

Παραμένει στη Μαγνησία το Τμήμα Αλιείας

παραμένει-στη-μαγνησία-το-τμήμα-αλιεί-823685

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα η παράταξη «Δρόμος Ανατροπής για την Θεσσαλία», κατέθεσε επερώτηση για την υποστελέχωση του τμήματος Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μαγνησίας.

​Επισημάνθηκε ότι και οι οχτώ Δήμοι του Νομού Μαγνησίας έχουν έντονη αλιευτική δραστηριότητα και δυνατότητες ανάπτυξης​ και η υποστελέχωση του Τμήματος στη Μαγνήσια έχει δημιουργήσει προβλήματα στους Αλιευτικούς Συλλόγους της περιοχής.

Σήμερα, στο Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μαγνησίας, μετά την συνταξιοδότηση του Ιχθυολόγου Προϊσταμένου δεν υπάρχει κανένας Ιχθυολόγος, ενώ έχει παραμείνει στην υπηρεσία μόνο ένας υπάλληλος, ο οποίος (παρά την σχετική του εμπειρία λόγω της ενασχόλησής του, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις καθώς εκτός από τον φόρτο του έργου του – δεν είναι Ιχθυολόγος αλλά Γεωπόνος, πρέπει να υπηρετήσει και τις αντίστοιχες ανάγκες.

Τα θέματα που αφορούν στο Τμήμα Αλιείας είναι ποικίλα και σημαντικά (παρακολούθηση της αλιευτικής παραγωγής για τα περίπου 500 σκάφη μικρότερατων 10μ, η υλοποίηση του επερχόμενου ΕΣΠΑ 2014-2020M αδειοδοτήσεις, μεταβιβάσεις σκαφών κλπ).

Η αδιαμφισβήτητη αλιευτική δύναμη στο Νομό Μαγνησίας απαιτεί την άμεση στελέχωση του Τμήματος Αλιείας και την παραμονή του στο Νομό​, ώστε να αξιοποιηθούν οι πόροι του Ε​ΣΠΑ 2014-2020, ενώ παράλληλα θα πρέπει μέσα από το ​Πρόγραμμα​ Αλιεία & Θάλασσα 2014-20 ​να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος ​στον Παγασητικό και ​σ​τις Σποράδες.

​Με βάση τα παραπάνω ζητήθηκε από τον κ. Περιφερειάρχη να δεσμευτεί ότι δεν θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες του​ Τμήματος ​στην υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, καθώς η Μαγνησία πρέπει να έχει πλήρεις υπηρεσίες στον τομέα της Αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

​Στην απάντησή του, ο κ. Αγοραστός δεσμεύτηκε για την παραμονή του τμήματος Αλιείας στο Νομό Μαγνησίας και την στελέχωσή του σύντομα με Ιχθυολόγο επιστήμονα.

Εξ αφορμής της επερώτησης, επισημάνθηκε επίσης η χρόνια υποστελέχωση των υπηρεσιών της περιφέρειας και η ανάγκη έγκαιρης ​εξασφάλισης ​των προβλεπόμενων κονδυλίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου