ΤΟΠΙΚΑ

Aνέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι κτηνοτρόφοι

aνέστειλαν-τις-κινητοποιήσεις-οι-κτην-851206

Προς εξομάλυνση βαίνει η κατάσταση στην αγορά εν όψει του Πάσχα, καθώς σταμάτησαν οι καταλήψεις των παραγωγών – κτηνοτρόφων της βόρειας Ελλάδας σε σφαγεία της περιοχής.
Πάντως, η αναστολή των κινητοποιήσεών τους είναι προσωρινή, διότι, όπως ανέφεραν, αύριο Μεγάλη Δευτέρα η συντονιστική τους επιτροπή θα συνεδριάσει πάλι, ώστε να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει ή όχι σε νέες.
Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, τα σφαγεία του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, της Γαλάτιστας Χαλκιδικής, της Δράμας, της Ελευθερούπολης και της Χρυσούπολης Καβάλας άρχισαν να λειτουργούν κανονικά. Οι παραγωγοί πήραν την απόφαση αυτή, θέλοντας να συμβάλουν στην εξομάλυνση της κατάστασης στην αγορά, όπως είπε ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Δράμας, Παναγιώτης Λειβαδίτης.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί πούλησαν αμνοερίφια σε τιμές κάτω των έξι ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τον κ. Λειβαδίτη, οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να διεκδικούν τιμή τουλάχιστον ίση με την περσινή (επτά ευρώ ανά κιλό) ή και λίγο μεγαλύτερη.
Από τις αρχές της εβδομάδας, έπειτα από τη συνάντηση κτηνοτρόφων και εμπόρων στο Λαγκαδά, οι κτηνοτρόφοι διεκδικούσαν αρχικά τιμή πώλησης οκτώ ευρώ ανά κιλό, ενώ οι έμποροι δεν ήταν διατεθειμένοι να δώσουν τιμή πάνω από 6,5 ευρώ το κιλό.

Γ. Καλατζής

«Σε μια κοινωνία ελεύθερου ανταγωνισμού, η Πολιτεία οφείλει να προασπίζει δύο πράγματα. Πρώτον, το συμφέρον του πολίτη και δεύτερον να μην υπάρχουν κερδοσκοπικά φαινόμενα. Στον ανταγωνισμό δεν μπορεί να παρέμβει κανένας», τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Γ. Καλαντζής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την τιμή ασφαλείας που ζητούν για τα προϊόντα τους οι κτηνοτρόφοι.
Μιλώντας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός πρόσθεσε: «Ενδιαφερόμαστε για τον έλεγχο των τιμών, ώστε να μην υπάρχει κερδοσκοπία και για τον έλεγχο στην ποιότητα των εμπορευμάτων για την προστασία του καταναλωτή». Επίσης, ο κ. Καλαντζής ανέφερε πως βρήκε «ικανοποιητικές τις τιμές και σε καλά επίπεδα σε σχέση και με πέρυσι». Πρόσθεσε δε ότι «οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν» και προέβλεψε ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά στην αγορά κατά στο πασχαλινό δεκαήμερο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου