ΤΟΠΙΚΑ

Ερωτηματικά για την αγορά του Γκλαβάνη

ερωτηματικά-για-την-αγορά-του-γκλαβάν-851206

Εμμένει στην αγορά του ακινήτου Γκλαβάνη   η Δημοτική   Αρχή, παρά το γεγονός   ότι   πυκνώνουν καθημερινά οι φωνές  που υποστηρίζουν ότι μία τέτοια αγορά -που   μάλιστα θα γίνει με δάνειο ύψους 4.300.000 ευρώ- είναι ασύμβατη με τη σημερινή δημοσιονομική κρίση.
Με χθεσινή   επιστολή ο Δήμαρχος Βόλου απάντησε στην επερώτηση   του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας   κ. Αργύρη Κοπάνα,   που έθετε θέμα   υπογραφής των συμβολαίων   στην Αθήνα και κυρίως στο αίτημα   του επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» Μαργ. Πατσιαντά που κατέθεσε αίτημα έκτακτης σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για   την άρση της παλαιότερης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για απόκτηση του παλαιού βιομηχανικού κτηρίου, αφού, σύμφωνα με τον κ. Πατσιαντά, «εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς νεοφιλελεύθερης πολιτικής που αφήνει στο απυρόβλητο αυτούς που ευθύνονται πραγματικά για την κρίση και φορτώνει τα βάρη στις πλάτες των κοινωνικά αδύνατων και των δημοσιονομικών περιορισμών που ανατρέπουν κάθε προσδοκία και προγραμματισμό στα οικονομικά της Τ.Α. και ενώ ο Δήμος Βόλου αδυνατεί να καταβάλει ακόμη και τις αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του, είναι προφανές ότι θα υπάρξει μέγιστο πρόβλημα στα οικονομικά του νέου διευρυμένου Δήμου, λόγω της υπερχρέωσης από τα τοκοχρεολύσια των δόσεων του παραπάνω δανείου».
Στην απάντησή του ο Δήμαρχος Βόλου προς τους δύο δημοτικούς συμβούλους    υπογραμμίζει ότι το ακίνητο Γκλαβάνη αποτελεί   μία καθαρά αναπτυξιακού χαρακτήρα επιλογή. Στα αξιοσημείωτα της επιστολής του Δημάρχου είναι η   επισήμανσή του   ότι το ακίνητο δεν προορίζεται, όπως λέει για δημοτικές χρήσεις, όπως είχε δηλώσει   αρχικά   στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη λήψη σχετικής απόφασης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποιες είναι οι προθέσεις της Δημοτικής Αρχής για τη μελλοντική αξιοποίηση του ακινήτου. Απλά   ο κ. Βούλγαρης διευκρινίζει ότι   «η αξιοποίησή του    μπορεί να αποφέρει   πολλαπλά  κέρδη   στο Δήμο, ικανά να αποπληρώνουν το δάνειο».
 
  
 
Η απάντηση  του Δημάρχου Βόλου
 
Ειδικότερα η απάντηση του Δημάρχου Βόλου έχει ως εξής:  
 
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
 
            Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να υλοποιεί της αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που αποτελεί και την ακροτελεύτια φράση του κειμένου των αποφάσεων. Όσον αφορά στην ουσία του θέματος της αγοράς της ιδιοκτησίας ΄Γκλαβάνη΄ που ανήκει στην Εθνική Κεφαλαίου Α.Ε., μετά από διεξοδική συζήτηση σε συνεδριάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου, έχουν ληφθεί αποφάσεις τόσο για τη σκοπιμότητα της αγοράς, όσο και για τη λήψη δανείου.
Θυμίζω ότι η σκοπιμότητα αγοράς του συγκεκριμένου ακινήτου βασίζεται στο γεγονός ότι το ακίνητο της βιομηχανικής Γκλαβάνη αποτελεί:
α) τελευταίο δείγμα της βιομηχανικής κληρονομιάς στην πόλη μας, που έχει παράδοση στην αποκατάσταση αντίστοιχων κτηρίων και
β) ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Βόλου που μπορεί να αποδώσει με τους ισχύοντες όρους δόμησης, εκμεταλλεύσιμη επιφάνεια 14.000 τ.μ. περίπου.
Η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου ήταν θετική στην αποπληρωμή του δανείου, ενώ η αγοραία αξία του ακινήτου, σύμφωνα με την έκθεση των ορκωτών εκτιμητών ανέρχεται στα 8.600.000 ευρώ.
Επιθυμώ επίσης να σας ενημερώσω ότι όπως συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, το ακίνητο αυτό αποτελεί  μια καθαρά αναπτυξιακού χαρακτήρα επιλογή και  δεν προορίζεται για δημοτικές χρήσεις, όπως αναφέρετε, αντιθέτως, η αξιοποίησή του μπορεί να αποφέρει πολλαπλά κέρδη στο Δήμο, ικανά να αποπληρώνουν το Δάνειο.
Δεν πρέπει επίσης να παραβλέψουμε και το γεγονός της ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής ενός οικοπέδου 6.500 τ.μ. στην καρδιά της πόλης, που σήμερα ασφυκτιά από εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια κτήρια.
Πιστεύουμε ότι στη δύσκολη οικονομική περίοδο που περνάει η χώρα μας, η αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων από την τοπική αυτοδιοίκηση για αναπτυξιακού χαρακτήρα ενέργειες, όπως η αγορά της βιομηχανίας Γκλαβάνη, αποτελεί βασική επιλογή για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου