ΤΟΠΙΚΑ

Σε ρυθμούς Ρεγκάτα ζει ο Βόλος

σε-ρυθμούς-ρεγκάτα-ζει-ο-βόλος-851206

 Κατακλύστηκε προχθές και χθες η παραλία του Βόλου από χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας, που κατέβηκαν στο λιμάνι για να δουν τα μεγάλα ιστιοφόρα που βρίσκονται στο Βόλο προκειμένου να πάρουν μέρος στην Ιστιοδρομία Μεγάλων Ιστιοφόρων που ξεκινά αύριο το απόγευμα ανοικτά της Αφήσσου και θα καλύψει τη διαδρομή Βόλος – Βάρνα – Κωνσταντινούπολη – Λαύριο.
 Βοηθούντος και του καλού καιρού οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στην τελετή υποδοχής των μεγάλων ιστιοφόρων (Tall Ships), των πλοιάρχων και των πληρωμάτων τους, που πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής στην παραλία του Βόλου και με την οποία ξεκίνησε και επίσημα ο μεγάλος αγώνας εκπαιδευτικής ιστιοδρομίας «Ιστορικές Θάλασσες 2010».
Χιλιάδες Βολιώτες και επισκέπτες κατέκλυσαν την παραλία και την κεντρική προβλήτα του λιμανιού και θαύμασαν από κοντά το μοναδικό θέαμα των μεγάλων ιστιοφόρων (Tall Ships), που μετέχουν στην ιστιοδρομία. Πληρώματα από 17 χώρες μετέχουν σε συνεχή happenings, απολαμβάνουν την επαφή με τους επισκέπτες και δημιουργούν μια ξεχωριστή γιορτινή ατμόσφαιρα, με πρωταγωνιστές τα πληρώματα από τα ιστιοφόρα του Ομάν και της Ινδονησίας.
Η τελετουργική παρέλαση των πληρωμάτων που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε στο χώρο του συγκροτήματος Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Εκεί την απονομή διπλωμάτων ακολούθησε μουσικοχορευτική εκδήλωση από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και τους χορευτές ντυμένους με τις ξεχωριστές τρικεριώτικες και άλλες παραδοσιακές στολές από τη συλλογή του.
Ο Δήμος Βόλου, ο Οργανισμός Λιμένος και το Λιμεναρχείο, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Σώμα Προσκόπων, τα ναυταθλητικά σωματεία της πόλης, υποστηρίζουν έμπρακτα τη φιλοξενία των εκατοντάδων ανθρώπων (πληρώματα, αξιωματικοί, συνοδοί, υπάλληλοι) που εμπλέκονται στη διοργάνωση. Όλο το τριήμερο το Αρχαιολογικό Μουσείο λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο, ξενάγηση και είσοδο ελεύθερη για τα μέλη της Ρεγκάτα. Επίσης οργανωμένες ξεναγήσεις πραγματοποιούνται στην πόλη και τη γύρω περιοχή, ενώ οι αθλητικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στη διάθεση των πληρωμάτων και των επισκεπτών για μια σειρά αθλημάτων.
Η ιστιοδρομία «Ιστορικές Θάλασσες 2010» θα εξελιχθεί σε 4 σκέλη και σε ισάριθμα λιμάνια – σταθμούς (Βόλος, Βάρνα, Κωνσταντινούπολη, Λαύριο) και θα τερματιστεί στις 10 Ιουνίου. Πρέπει να σημειωθεί, ως τονωτικό της τοπικής αγοράς, πως επειδή ο Βόλος είναι λιμάνι – αφετηρία του μεγάλου αγώνα, οι προμήθειες σε καύσιμα, τρόφιμα και άλλα αναλώσιμα πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου από εδώ.
H Αργώ υποδέχεται τα μεγάλα ιστιοφόρα που συμμετέχουν στη Regatta, ελλιμενισμένη κοντά στη βάση των υδροπλάνων, ώστε οι επισκέπτες να τη δουν από κοντά. Καθ’ όλο το τετραήμερο πραγματοποιεί πλόες στα νερά του λιμανιού, ενώ θα αποτελέσει το πλοίο – προπομπό κατά τον τελετουργικό απόπλου των πλοίων την Τετάρτη στις 2.30 μ.μ. το μεσημέρι.
Η επίσκεψη στα πλοία είναι ελεύθερη και πραγματοποιείται τις ώρες 10.00 με 13.00 το πρωί και 17.30 – 20.00 το απόγευμα. Για τα μέλη και τους φίλους της Ρεγκάτα το μπαρ Καφέ Σαντάν στον πολυχώρο του πρώην πλινθοκεραμοποιείου Τσαλαπάτα προσφέρει μουσικές εκπλήξεις σε χαμηλές τιμές.
Στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον σήμερα Τρίτη το CineΜεσόγειος παρουσιάζει τη γαλλική ταινία «Το ακλόνητο άλλοθι» βασισμένη σε βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι σε σκηνοθεσία Πασκάλ Μπονιτζέρ.
Το εορταστικό τετραήμερο της Regatta στο Βόλο ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη 12 Μαΐου με τον τελετουργικό απόπλου και την παρέλαση των ιστιοφόρων ανοικτά της παραλίας του Αναύρου (14:30-16:00). Συμμετέχοντας στο γεγονός ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου αποφάσισε η αγορά της πόλης να λειτουργήσει εκείνη τη μέρα με «ειδικό ωράριο (9:00 έως 19:00) και ειδικές (χαμηλές) τιμές» για χάρη των πολυάριθμων επισκεπτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου