ΤΟΠΙΚΑ

Εδαφος κερδίζει η μίσθωση κατοικιών για τουρισμό

εδαφος-κερδίζει-η-μίσθωση-κατοικιών-γ-825965

Βρείτε οικοδεσπότες με επιπλέον δωμάτια, ολόκληρα σπίτια. Νιώστε σαν στο σπίτι σας σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου…

Εδαφος κερδίζει η μίσθωση κατοικιών ιδιωτών μικρής διάρκειας και στη Μαγνησία και από ξένους τουρίστες και από Έλληνες.

Η ζήτηση επιπλωμένων κατοικιών για μερικές μέρες έως και ένα μήνα παρουσιάστηκε πριν από τρία χρόνια στη Μαγνησία και συνεχίζει αυξανόμενη και φέτος.

Πρόκειται για μία νέα κατηγορία μισθώσεων που παρακολουθεί η κτηματαγορά μέσω ηλεκτρονικού site, στο οποίο καταφεύγουν ιδιώτες και διαφημίζουν δωμάτια, ολόκληρα σπίτια επιπλωμένα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν με αυτόν τον τρόπο να βρουν καταφύγιο για τις διακοπές τους σε 190 χώρες του κόσμου, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα για την οποία υπάρχουν αναρτήσεις για κάθε γωνιά και για το Βόλο, τη Μαγνησία ολόκληρη.

«Μας καλούν για να βρουν ένα σπίτι», είπε ο μεσίτης Γιάννης Καραγιάννης. «Η ζήτηση έχει διπλασιαστεί έως τριπλασιαστεί φέτος σε σχέση με πέρυσι και καλύπτεται ακόμη μόνο κατά 20%», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ειδικά για τη Μαγνησία το ενδιαφέρον αφορά σχεδόν το σύνολο του Νομού. «Αναζήτηση κατοικιών γίνεται και για το αστικό κομμάτι του Βόλου και για ολόκληρο το Πήλιο. Οι ιδιώτες αξιοποιούν την περιουσία τους», ανέφερε.

Ενδιαφέρον από ξένους και Ελληνες

Επιπλωμένα σπίτια ή δωμάτια ζητούν τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι. «Ο κόσμος ζητάει κατοικίες για μικρό χρονικό διάστημα, άλλοι για μέρες έως και μήνα και άλλοι για σεζόν ολόκληρη», είπε από την πλευρά της η μεσίτρια Σοφία Χαλκιά.

«Το ενδιαφέρον στρεφόταν προς τουριστικές περιοχές, τώρα όμως υπάρχει ζήτηση και για το αστικό κέντρο στο Βόλο», επισήμανε η ίδια.

Η επικοινωνία μεταξύ των ενδιαφερόμενων και των ιδιοκτητών γίνεται μέσω site, ενώ οι μεσίτες αναλαμβάνουν τη χρηστή διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, κατέληξε.

Η νομοθεσία

Εξάλλου, σύμφωνα με το Νόμο 4336/2015 «Συνταξιοδοτικές διατάξεις- Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας χρηματοδότησης», οι μισθώσεις διάρκειας μικρότερης των 30 ημερών δεν θεωρούνται πλέον απαραιτήτως ή αυτομάτως τουριστικές μισθώσεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης μπορεί να προβαίνει ελεύθερα ακόμα και για βραχυχρόνιο διάστημα στην αστική μίσθωση του ακινήτου του. Το εισόδημα που προκύπτει από την εκμίσθωση φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία. Οι ιδιοκτήτες που προβαίνουν σε αυτού του είδους τις εκμισθώσεις δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν ειδικό σήμα λειτουργίας.

Η κατάργηση του ορίου των 30 ημερών για το χαρακτηρισμό μίας μίσθωσης ως τουριστικής, σύμφωνα πάντοτε με τη νομοθεσία, δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση κατάργηση των ενοικιαζομένων δωματίων – διαμερισμάτων ως τουριστικών καταλυμάτων και ως εκ τούτου, οι υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων παραμένουν ίδιες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου