ΤΟΠΙΚΑ

Στήριξη του πρωτογενούς τομέα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

στήριξη-του-πρωτογενούς-τομέα-από-το-π-826659

Τη συνέργεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έτσι ώστε να στηριχθούν αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της Μαγνησίας αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας που ανήκουν τον αγροτοδιατροφικό τομέα, ανακοίνωσε χθες από το Βόλο ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης.

Ο κ. Μπόλαρης- σε μία επίσκεψη που δεν είχε καν προαναγγελθεί και έγινε γνωστή χθες όταν ήταν ήδη σε εξέλιξη- συνοδευόμενος από τους τρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλ. Μεικόπουλο, Κατ. Παπανάτσιου και Μάκη Μπαλλή επισκέφτηκε το θερμοκήπιο του Πανεπιστημίου στο Βελεστίνο, ακολούθησε επίσκεψη στο Συνεταιρισμό Κτηνοτρόφων για την προστασία της φυλής Αίγας Σκοπέλου στη Α’ ΒΙΠΕ Βόλου, καθώς επίσης σε μία ανθοκομική μονάδα στα Λεχώνια και σε δύο τυροκομικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή. Τελευταίος σταθμός το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπου είχε συνάντηση με τον αντιπρύτανη Θαν. Σφουγγάρη και άλλους πανεπιστημιακούς όπως τον καθηγητή του Τμήματος Γεωπονία- Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Κων. Κίττα και τον Πρόεδρο του Τμήματος Ηλεκτρολόγων- Μηχανικών κ.Λευτ. Τσουκαλά στην οποία συζητήθηκε το πλαίσιο της συνεργασίας με στόχο να στηριχθεί ο αγροτοδιατροφικός τομέας.

Σε πρώτη φάση Υπουργείο και Παν. Θεσσαλίας συμφώνησαν ότι θα αναληφθεί πρωτοβουλία εκ μέρους του Πανεπιστημίου για τη στήριξη του Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων για την προστασία της φυλής Αίγας Σκοπέλου στη Α’ ΒΙΠΕ σε θέματα τεχνογνωσίας και καινοτομίας με απώτερο στόχο την παραγωγή πιστοποιημένων και ποιοτικών προϊόντων που μπορεί να μπούνε στην αγροτοδιατροφική αλυσίδα τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και στη διεθνή αγορά μέσω του τομέα των εξαγωγών.

Στήριξη του πρωτογενούς τομέα

«Στόχος μας είναι να αναδειχθούν οι βέλτιστες πρακτικές καινοτομίας τόσο στην πρωτογενή παραγωγή όσο και στην διάθεση, προβολή και προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, αλλά και συνοδευτικών δραστηριοτήτων» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Μάρκος Μπόλαρης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικός και παρουσιάζει σημαντική δυναμική με προοπτικές ανάπτυξης αρκεί να δοθεί προτεραιότητα στην στήριξη και προώθηση των προϊόντων του αγρο-διατροφικού τομέα.

«Ο πρωτογενής τομέας στηρίζει πολλά στην αγροτοδιατροφή- επισήμανε ο κ. Μπόλαρης. Επιδιώκουμε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από το οποίο έλαβα την πρόσκληση και ανταποκρίθηκα, συνεργασία και προγραμματισμό συνεργειών που θα μεγιστοποιήσουν το αποτέλεσμα στον πρωτογενή τομέα. Στόχος μας είναι η παραγωγή ποιοτικών προιόντων που ενσωματώνουν καινοτομίες, πιστοποιούν την ποιότητα και προσθέτουν αξία στον τόπο και ανοίγονται με αξιώσεις στις διεθνείς αγορές.

Οι βέλτιστες πρακτικές στον παραγωγικό τομέα έχουν μετατραπεί σε ευκαιρία τόνωσης του οικονομικού εισοδήματος στην περίοδο της κρίσης, δυστυχώς όμως είναι ακόμη μειοψηφία στη χώρα μας. Στόχος μας είναι να πείσουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να αλλάξουμε κατεύθυνση. Να φύγουμε από την λογική που κυριάρχησε δεκαετίες πριν «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά» και να δώσουμε βάρος στην ποιότητα, να αναβαθμιστούν τα προιόντά μας» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Μπόλαρης επέμεινε ιδιαίτερα στη σημασία της συνέργειας αλλά και στην ανάγκη να πειστούν αγρότες και κτηνοτρόφοι να αλλάξουν νοοτροπία και να στραφούν σε βέλτιστες πρακτικές που θα τους αποδώσουν και μεγαλύτερο εισόδημα και παράλληλα θα στηρίξουν την τοπική οικονομία. Ο ίδιος εμφανίστηκε ενθουσιασμένος από τις μονάδες που επισκέφτηκε εάν και δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι θα μπορούσαν ήδη να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα εάν είχαν αξιοποιηθεί η καινοτομία και οι υποδομές.

«Η Μαγνησία έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιηθούν στον παραγωγικό τομέα. Για παράδειγμα η Αίγα (Γίδα ) Σκοπέλου που είναι ένα δυνατό χαρτί για την περιοχή. Πρέπει να στηρίξει το πανεπιστήμιο τον συνεταιρισμό προκειμένου να προχωρήσει σε βελτιωτικές πρακτικές όπως για παράδειγμα στην παραγωγή τυριού που θα δώσουν τη δυνατότητα το προϊόν να μπει δυναμικά στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

Θα προσδώσουμε προστιθέμενη αξία στον ίδιο τον κλάδο αλλά και την τοπική οικονομία και παράλληλα έτσι θα δημιουργήσουμε επώνυμα πιστοποιημένα προϊόντα που θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές» κατέληξε ο κ. Υπουργός.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Πρύτανη Θανάσης Σφουγγάρης μετά τη συνάντηση υπογράμμισε ότι έγινε μία παραγωγική συζήτηση και ότι το Πανεπιστήμιο έχει να επιδείξει μία σημαντική δουλειά στον παραγωγικό τομέα καθώς έχει την τύχη να διαθέτει τμήματα που μπορούν να συμβάλουν στον πρωτογενή τομέα.

«Με συνέργειες, πολιτική βούληση μπορούμε να έχουμε ένα αίσιο αποτέλεσμα. Σε επίπεδο Θεσσαλίας θα ενεργοποιηθεί το Πανεπιστήμιο για να στηρίξει βέλτιστες πρακτικές που έχουν στόχο να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα. Μπορούμε να φτάσουμε σε καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, των πόρων και των υποδομών, στο επίπεδο Θεσσαλίας για να εξυπηρετηθεί και να αναβαθμιστεί ο πρωτογενής τομέας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σφουγγάρης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου