ΤΟΠΙΚΑ

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

ο-αλ-μεϊκόπουλος-για-την-παγκόσμια-ημέ-826684

Σε δήλωσή του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, αναφέρει: «Η 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, είναι μια μέρα σκέψης, αυτοκριτικής και ανασυγκρότησης, μια μέρα ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών.

Οι κοινωνικές αλλαγές, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, δίνουν μια επιπλέον βαρύτητα στη σημερινή ημέρα, καθώς η ανάγκη να μοιραστούμε τα προβλήματα, να προσφέρουμε και να βοηθήσουμε είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Στην προσπάθεια αυτή η εμπειρία και η βοήθεια όλων είναι πολύτιμη. Η αντιμετώπιση και η πρόληψη της μάστιγας των ναρκωτικών ουσιών αποτελούν μείζον ζήτημα τόσο στην χώρα μας όσο και στην παγκόσμια κοινότητα. Η μάχη ενάντια στα ναρκωτικά φυσικά δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην άσκηση μιας κοινωνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών βασισμένη πρωτίστως στον άνθρωπο. Αντιστρέφει την τάση αποδόμησης και συρρίκνωσης του Κοινωνικού Κράτους κατά τα προηγούμενα χρόνια, εγκαινιάζει μια νέα, ανοιχτή και συμμετοχική, προσέγγιση, και δρομολογεί δέσμη ενεργειών για την ενίσχυση των δομών που ασχολούνται με τις εξαρτήσεις, στοχεύοντας στην βελτίωση της πρόσβασης των εξαρτημένων στις υπηρεσίες, την διασφάλιση της συνέχειας στη φροντίδα των εξαρτημένων και την συνέργεια των αρμόδιων φορέων με βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό της ενίσχυσης των αρμόδιων δομών, ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ αυξήθηκε κατά 5 εκατομμύρια ευρώ (από 21 σε 26), ενώ γίνονται συζητήσεις για τη διασφάλιση 25 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προκειμένου να δημιουργηθούν υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Τέλος, εγκρίθηκαν ήδη, μετά από 10 χρόνια, προσλήψεις 80 ατόμων για τη στελέχωση των δομών απεξάρτησης σε ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18 Άνω-ΨΝΑ και ΨΝΘ, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις ορισμένου χρόνου μέσω των πόρων του ΕΣΠΑ.

Στις 23 Ιουνίου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) πραγματοποίησε ειδική θεματική συνεδρίαση υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, με θέμα «Δημόσιες Πολιτικές Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων». Η σύνθεσή του διευρυμένη με τη συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης και θεσμοθετημένων φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εξαρτήσεων, οι οποίοι παρουσίασαν τα σχέδια δράσης τους. Το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. εξουσιοδότησε τους Υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης να καταθέσουν εντός του Ιουλίου εισήγηση για τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές στο Νόμο περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών (ν.4139/13) όσο και για τη διαδικασία εκπόνησης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό της εθνικής πολιτικής και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των αρμόδιων οργάνων. Επιπλέον, εισηγήθηκε τη συμπερίληψη των φορέων που δραστηριοποιούνται για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής τριετούς διάρκειας πλάνο χρηματοδότησης και ανέθεσε στα συναρμόδια Υπουργεία τον εντοπισμό και την εφαρμογή συνεργειών με άλλες δράσεις κοινωνικής πολιτικής που ήδη υλοποιούνται όπως τα Κέντρα Κοινότητας, την Κοινωνική Οικονομία, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, για την κοινωνική υποστήριξη και την επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων.

Οι παρεμβάσεις για την καταπολέμηση αλλά και την πρόληψη των εξαρτήσεων είναι συνεχείς, ο αγώνας όλων μας ενάντια στις εξαρτήσεις πρέπει να είναι καθημερινός. Η πρόληψη είναι τρόπος ζωής. Είμαστε δίπλα στους χρήστες ουσιών και στις οικογένειές τους και μαχόμαστε μαζί με τους νέους μας για ένα καλύτερο αύριο. Γιατί η εξάρτηση δεν είναι ανίκητη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου